Home  Regio  tienen  tienen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Tienen?
Laat het weten aan:
Raymond Billen
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Partyka op radio: hospitalisatieverzekering te duur

Op Radio 1 was in 'Peeters en Pichal' volksvertegenwoordiger Katrien Partyka (CD&V) te horen. Onderwerp van debat was de stijgende prijs van de hospitalusatieverzekekering.

Patyika kwam daarover eerder tussen in de Kamer. Citaat: 'Ik wil een vraag stellen over de onbetaalbaarheid van verzekeringen, die helaas de facto leidt tot onverzekerbaarheid. Het gaat vooral over twee groepen, namelijk de chronisch zieken en de gepensioneerden, de 65-plussers. Het gaat vaak over oudere mensen die massaal te maken krijgen met de opzeg van hun hospitalisatieverzekering. Zij krijgen dan natuurlijk een nieuw voorstel, met helaas onbetaalbare premies, met prijsverhogingen die absoluut niet te verantwoorden zijn. Ik geef één voorbeeld. Een hospitalisatieverzekering van 1.500 euro voor een 80-jarige met een zelfstandigenpensioen van 1.000 euro kan men niet echt betaalbaar noemen.'

Natalia en Clouseau op Suikerrock

Natalia en Clouseau zijn de eerste bevestigde namen voor de 23ste editie van Suikerrock. Beiden staan geprogrammeerd op het hoofdpodium op zondag 2 augustus. Met hun concertreeks van eind vorig jaar, respectievelijk Crescendo en de Glamorous Tour, waren ze samen goed voor bijna 200.000 concertgangers.

Natalia strandde in 2003 nipt op een tweede plaats in de talentenshow ‘Idool’, maar sindsdien nam haar carrière een duizelingwekkende vlucht. In de voorbije jaren scoorde ze hits aan de lopende band, rijgde ze awards, onderscheidingen en gouden platen aan mekaar, en wist ze samen met En Vogue, Shaggy en The Pointer Sisters zestien maal het Antwerpse sportpaleis uit te verkopen. Op dit moment wordt er volop aan een nieuw album gewerkt, en op donderdag 9 januari verschijnt de nieuwe single “All or nothing”, de titeltrack van de film “Spion van Oranje” met Paul De leeuw.

Clouseau is al 22 jaar lang een ongeëvenaard fenomeen in het Belgische muzieklandschap. Van de ongeziene taferelen tijdens de Clouseaumania, over de internationale stappen als voorprogramma van Roxette, naar het statuut van Nederlandstalige kwaliteitsgroep: Clouseau heeft het allemaal meegemaakt. De groep heeft er dan ook al een indrukwekkende carrière opzitten, maar slaagt er nog steeds in om verrassend uit de hoek te komen, zowel op muzikaal vlak als met hun inmiddels traditionele reeks spectaculaire eindejaarsconcerten in het Sportpaleis. In de lente van 2009 wordt het nieuwe album verwacht.

Suikerrock 2009 vindt plaats op vrijdag 31 juli, zaterdag 1 augustus en zondag 2 augustus in het centrum van Tienen. Tickets zijn nog niet beschikbaar. Website: www.suikerrock.be

Alle hens aan dek om wegen vrij te houden

De technische dienst van de stad beschikt over drie kleine en twee grote strooiwagens. Deze rijden ook buiten de normale werkuren uit. Hiervoor hebben een aantal stadswerklieden zich vrijwillig kandidaat gesteld. Zondagnacht om 01 uur vertrokken de twee grote strooiwagens op ronde. Maandagmorgen reden alle strooiwagens uit. Ook dinsdag werd de hele dag uitgerukt met alle beschikbaar materiaal en personeel. Met beperkte middelen probeert de stad om zo efficiënt mogelijk te werk te gaan om alle wegen sneeuwvrij te maken. Er werd zo’n 100 ton strooizout verdeeld.

Bij het strooien wordt er prioriteit gegeven aan die gemeentewegen die ook als reisweg door de bussen van de De Lijn gebruikt worden. De andere rondes worden bijna gelijktijdig bediend. Hierbij krijgen de belangrijkste wegen en de straten waar scholen gevestigd zijn, voorrang. Vervolgens worden gekasseide en sterk hellende straten aangepakt. Tot slot komen de kleinere straten aan de beurt. Wat het sneeuwruimen betreft, gaat de nodige aandacht naar wachthuisjes en haltes van de lijnbussen en de omgeving van ziekenhuizen en scholen. Zout strooien in straten waar weinig verkeer komt is niet efficiënt. Strooizout heeft immers een chemische reactie nodig die werkzaam is door wrijving. Bij weinig verkeer heeft zout strooien dan ook weinig effect.

De stad Tienen roept haar inwoners ook op om de voetpaden zoveel mogelijk sneeuwvrij te houden. Wanneer er sneeuw of ijzel ligt, is men verplicht om het voetpad voor de woning vrij te maken. Hierbij dienen volgende maatregelen in acht genomen te worden:

• bij vriesweer is het verboden om water of een andere vloeistof op de openbare weg te gieten;

• er moet een doorgang van minstens 1 meter voorzien worden op het voetpad. Bovendien moeten de nodige maatregelen genomen worden om gladheid te vermijden, bv. door zout, zand of zaagmeel of as te strooien; • er mag geen sneeuw of ijs opgehoopt worden op de rijweg. Ijs of sneeuw mag wel afgevoerd worden langs de boordsteen zonder dat men voetgangers de doorgang blokkeert of de afwatering naar de waterslikkers in het gedrang brengt;

• als automobilist is men verplicht de snelheid aan te passen aan het zicht en de staat van de weg. Gewest- en provinciewegen vallen niet onder de verantwoordelijkheid van de stad, maar worden door een privéfirma geruimd.

Reacties tegen aanvullende bedrijvenzones

Kris Merckx reageert bitter op de plannen voor het stedelijk gebied Tienen. Op de site van Hakendover luidt het: ''Het staat vast. Ook al werd jarenlang beweerd dat de industriezone enkel ten noorden van de zuidelijke ring zou worden uitgebreid, weten we nu beter. Tussen de Hannuitsesteenweg en de Wulmersumsesteenweg komt nu een industriezone. Wulmersum zal het geweten hebben. Nu is het nog afwachten tot de noordelijke helling van de Tiense Berg, tussen Wulmersumsesteenweg en de Dertienmaalweg aan de beurt is. Bedankt heren politici van Tienen. En dat op een moment dat de leegstand in de Tiense industriezones nog nooit zo groot was. U bent goed bezig. Doe zo verder.'

Ook bij de Boerenbond is al commentaar te horen. Woordvoerde Paul Mees van de Boerenbond betreurt dat in Tienen andermaal landbouwgrond wordt opgeofferd voor andere bedrijven: 'De land- en tuinbouwsector is nooit geconsulteerd. Dat in een streek met de beste landbouwgrond.'

Zeven aanhoudingen voor drugs

De lokale politie van de zone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken heeft woensdag een achtkoppige drugsbende opgedoekt na huiszoekingen in zes woningen in Sint-Truiden, Landen en Tienen. De speurders arresteerden acht personen. Zeven van hen zijn aangehouden na voorleiding bij de Hasseltse onderzoeksrechter. Eén persoon uit Landen is voorwaardelijk vrijgelaten.

De zeven aangehouden verdachten uit Sint-Truiden, Tienen en Landen zijn vrijdag voor de raadkamer in Hasselt verschenen. Van vijf verdachten is de aanhouding bevestigd, terwijl twee personen onder voorwaarden zijn vrijgelaten. Dat maakte het parket van Hasselt vrijdag bekend. De politie heeft 250 gram weed, kleine hoeveelheden heroïne en een geldsom van 7.000 euro in beslag genomen. (belga)

Raadslid vraagt uitbreiding mindermobielencentrale

Mark Moorhem OCMW Raadslid Vlaams Belang, pakt uit met dit voorstel: 'Naar aanleiding van de beslissing van de directie van het Heilig-Hartziekenhuis om vanaf 1 Januari 2009 het busje af te schaffen dat gehandicapten en minder mobiele mensen naar het ziekenhuis brengt heeft Vlaams Belang Tienen een concreet voorstel. Het OCMW van Tienen heeft nu reeds de dienst "minder mobielen centrale" . Als men deze dienst zou uitbreiden met extra chauffeurs; deze ook een veel betere vergoeding zou geven voor hun prestaties dan nu het geval is; en de directie van het Heilig-Hartziekenhuis deed een geste om het busje in bruikleen te stellen voor deze service; wel dan zou het probleem snel en zeer eenvoudig en met beperkte midelen opgelost kunnen worden. Het hoeft niet altijd veel geld te kosten om de burgers te helpen.'

Ziekenhuis schaft gehandicaptenvervoer af

ROB tv meldt in zijn avonduitzending dat het Heilig-Hartziekenhuis het patiëntenbusje afschaft. Vanaf januari zal het busje dat de patiënten met een handicap transporteert niet meer uitrijden. Het ziekenhuis wil niet langer geld uittrekken voor het vervoer, dat verlieslatend is.

Elke dag staan minder mobiele patiënten te wachten aan het Heilig Hart Ziekenhuis in Tienen op het busje dat hen na hun behandeling naar huis brengt. Het ziekenhuis vindt niet dat dit een prioriteit is. De middelen zijn schaars, zo luidt het., en er is gekozen voor de aankoop van een nieuwe mug-wagen. Een 30-tal patiënten moet nu met een taxi of een belbus komen.

Gemeenteraad akkoord met Nieuwe Schrans

De gemeenteraad raad verleent met eenparigheid van stemmen een gunstig advies aan het voorstel voor de afbraak van het gebouw Raeymaeckersvest nr. 30 en het bouwen van appartementen en commerciële ruimten tussen de Withuisstraat, Oude Leuvensestraat en Raeymaeckersvest.

De raad besluit met 21 stemmen voor en 10 onthoudingen zijn principiële goedkeuring te verlenen voor de straatnaam “Nieuwe Schrans” voor die zone. Eerder waren daar principiële bezwaren bij gemaakt, wegens mogelijke verwarring met de Schansstraat, iets verder. De Nieuwe Schrans ligt wel op de plaats van de oude stadsverschansing.

Ex-burgemeester Eddy Poffé voorzitter bij Open VLD
Open VLD Tienen koos een nieuwe voorzitter, een nieuw bestuur en nieuwe afgevaardigden in het regiobestuur. Het nieuwe bestuur ziet er uit als volgt: Voorzitter: Eddy Poffé. Ondervoorzitter: Rita Vanlangendonck. Secretaris: Ignace Dewael. Penningmeester: Johan Meynaerts. Ledenverantwoordelijke: Marc Jubin. Commissarissen: Gilbert Sempels en Jan Boogaerts. Bestuursleden: Bert Valkeniers, Sonia Hognoul, Vital Valkeniers, Gilberte Winnen, Josette Wagemans, Laurent Dewael, Roland Betrains, Ludo Depré, Marc Honorez, Peter Desmet, André Moreau, Arthur Dumont, Joris Vanlessen, Johan Dotremont, Valère Dewil, Johnny Hion, Marina Coningx, Johny Goyen, André Hoebrechts, JC Vandereyken, Philippe Smets en Katrien Smolders. Als afgevaardigden in het bestuur van Open VLD Regio Tienen werden gekozen: Eddy Poffé, Ignace Dewael, Marc Jubin, André Moreau, Marc Honorez en Joris Vanlessen. De huidige SP.a-CD&V-coalitie zet de uitgewerkte visie van het vorig Stadsbestuur verder en werkt op de sporen gezette projecten verder af. Over de Financiën toont de partij zich beziorgd: 'Wij stellen vast dat naast het opnieuw gezond maken van de Stadsfinanciën Open VLD terug nodig zal zijn als beleidspartij in 2012.'
Yorkshire vindt gestolen Christusbeeld

Tieoorbeekkapel Een inwoner van de Begijnenstraat in Oorbeek die dagelijks een ochtendwandeling doet met z'n Yorkshire deed gisterochtend een merkwaardige ontdekking. Toen het hondje aan de O.L.Vrouw van Troostkapel achter een kerselaar op de gracht verdween en z'n baasje een kijkje nam, stak daar het onlangs gestolen Christusbeeld in de grond.

Enkele maanden geleden verdween uit de O.-L.-Vrouw van Troostkapel aan de Oorbeeksesteenweg (brug E40) een bronzen Christusbeeld. Om dit te verwijderen van het houten kruis waarop het bevestigd was moesten ze zelfs op het stenen altaar klimmen. Nadien werd door een buurtbewoner een nieuw Christusbeeld aangebracht. Op het ogenblik van deze verdwijning was er eveneens een mysterieuse vernieling van het koperwerk van een grafzerk op het kerkhof. Daar lag het koperwerk achter een andere grafzerk. Of het hier ging om dezelfde persoon of personen zal een raadsel blijven.

Toch een opmerkelijke vondst van deze viervoeter daar er maanden door de firma Liema in die omgeving is gewerkt en niks werd opgemerkt. Mogelijks een hond met een zesde zintuig?

Bron: Oorbeek.be

Oudere berichten:
> Toneel Bost neemt het op voor neushoorn
> Wie wordt nationaal kampioen bij katten?
> Bouw van Sociaal Huis in aanbesteding
> Stoet en bal voor carnaval
> Bonnen voor attracties op carnavalskermis
> Klachten over staat Diestsesteenweg
> Steun voor handelskernen
> Zaterdag 14 maart: muzikale hoogdag
> Tiense als verleidster in Temptation Island
> Kris Struyven in Nederlandse zangwedstrijd
> Berk voor de bijl na aanleg fietspad
> Studenten PISO in voetbalfinale
> Stad investeert op begraafplaatsen
> Logist opent lijst verkiezingsavonden
> Trein naar Tienen zit vast
> Musea: minder bezoekers, meer consumenten
> Dikketruiendag in Oplinter pas op maandag
> Wie helpt kring aan info over onze trams?
> Klacht: afscheid nemen in de modder
> Mosselen op de tennistafel

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007

Tienen blogt


  • Raymond Billen blogt over Tienen.

    Raymond (°1952) volgt het nieuws in de streek sedert 1969, als verslaggever ter plaatse in de Hagelandse/Leuvense regio en nadien als eindredacteur bij Het Nieuwsblad. Raymond is als vrijwilliger betrokken bij de promotie van de regio vanuit toerisme, streekproducten, publicaties.

Zoeken

Nieuws uit tienen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!