Home  Regio  tienen  tienen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Tienen?
Laat het weten aan:
Raymond Billen
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Lijst der grootste werkgevers (zonder Suiker)

Het Nieuwsblad van morgen biedt een overzicht van het bedrijfsleven in het arrondissement: de grootste werkgever, de grootste winst en de tewerkstelling van de meeste vrouwen. De cijfers zijn ook te raadplegen op www.nieuwsblad.be/top30000.

Het kan verbazing wekken dat een aantal grote namen ontbreken. InBev bijvoorbeeld zou op top van de lijst van de werkgevers kunnen staan met 2.848 personeelsleden en de Tiense Suiker zou in het arrondissement op de achtste plaats komen (574 personeelsleden). Zij ontbreken in de lijst omdat ze zijn geklasseerd bij Brussel, omwille van hun maatschappelijke zetel aldaar. Bosch staat alzo op kop van de werkgevers (1.524).

De lijst van de meest winstgevende bedrijven komen zij, en andere in hun geval, ook niet voor. Zaadproducent SES Vanderhave is in die lijst de koploper onder de Tiense bedrijven. Affilips (metaal) en Van Wezel (auto-onderdelen) volgen. En verder: Lindehof (Barbarastraat), Anhybel (gips), D.Logistics, Tokai Optics, Kim's chocolates, Eurogarden (Grimde) enz.

Bosch-Duitsland verlengt de kerstvakantie

Bosch verlengt kerstvakantie voor duizenden werknemers
   De grootste autotoeleverancier ter wereld, Bosch, legt duizenden werknemers een langere kerstvakantie op. In de fabriek in Stuttgart-Feuerbach liggen de productiebanden stil van 22 december tot 7 januari, aldus een woordvoerder vrijdag. Het stilleggen van die band betekent een gedwongen vakantie voor 6.500 werknemers in de fabriek. Voor andere fabrieken zijn er gelijkaardige plannen. In Tienen houdt men het bij het huidige regime met vijf of zes werkloosheidsdagen per maand.

Stad promoot eindejaar op 20 vierkante meters

Tiehandelsstimul Het startschot van de eindejaarscampagne wordt gegeven met het aansteken van de sierverlichting in de binnenstad en met een grote reclamecampagne. Er komen affiches van 20m2.

Dit jaar wordt de feestverlichting in de winkelstraten afgewisseld met vlaggen die het 70-jarig bestaan van de Handelaarsbond (nu Ondernemend Tienen) in de kijker zetten. Op de Grote Markt, de Veemarkt en aan het station verwelkomen verlichte kerstmannetjes de bezoekers. Alle verlichting bestaat uit led-lampjes, waardoor het energieverbruik beperkt wordt. De versiering wordt volledig gefinancierd door Handelsstimulans Tienen.

Het weekend van 12, 13 en 14 december is het kerstmarkt in Tienen. Op de Veemarkt zijn er standjes met drankjes, hapjes en decoratie. Deze kerstmarkt is een organisatie van de vzw Kerstmarkt, in samenwerking met de stad Tienen.

Nu zondag zijn de winkels open, net zoals op zondag 21 en 28 december ’08. Op zaterdag 20 en zondag 21 december gaat Handelsstimulans helemaal de kersttoer op. Vanaf 14uur is het gezellig shoppen met animatie in de handelswijken. De kerstman, hostesses met cadeautjes, het kerstmannenorkest, een kerstfee die grimeert, … ze zijn allemaal op post.

De inwoners van Tienen worden op zaterdag 20 december ook uitgenodigd voor het bevolkingsfeest van de stad van 18 tot 20uur in een verwarmde feesttent op de Grote Markt.

Voor wie nog geen plannen heeft voor oudejaarsavond, biedt Tienen Draait Rond een oplossing. Op 31 december knallen we van oud naar nieuw tijdens een overdekte eindejaarsfuif (met gratis toegang) op de Grote Markt. Om middernacht wordt er een groot vuurwerk afgestoken. De vrijwilligers van JATienen staan de hele nacht paraat om de feestvierders uit Tienen, Hoegaarden, Boutersem en Glabbeek gratis op te halen en ook weer veilig naar huis te brengen (info: gsm 0496 51 30 00). Tussen deze vier gemeenten pendelt er trouwens ook een Nieuwjaarsbus. De Lijn legt een feestbus in tussen Tienen en Leuven.

Om de eindejaarsactiviteiten te promoten, lanceert de stad Tienen een grote promotiecampagne via 20m²-affiches, reclame op de bussen van De Lijn, advertenties in de streekbladen en een uitzending van stadstv op ROB-tv op donderdag 11 en 18 december. Tienen treedt 2009 dus feestelijk tegemoet!

Biogenerator pakt Bosch-site aan in Tienen

Het project ‘Feed Food Health’ is aan zijn eerste hoogtepunt toe. Sinds het ontstaan van het idee om in Tienen een cluster uit te bouwen rond (gezonde) voeding voor mens en dier, krijgt Feed Food Health een gezicht via de oprichting van een juridische structuur. Een naamloze vennootschap, genaamd ‘nv Bio-generator Regio Leuven – Tienen – PORT’, wordt opgericht.

De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Vlaams-Brabant, Interleuven, Tiense Suikerraffinaderij, Kim’s Chocolates, Kestens Invest, Nelissen en Blankedale vormen de zeven aandeelhouders van de nieuwe nv. De stad Tienen, de provincie Vlaams-Brabant en KBC dragen financieel bij. Op die manier zal de nv beschikken over 2.750.000 euro aan middelen, onder de vorm van kapitaal, subsidies en achtergestelde leningen. Bovendien kan het project rekenen op de Katholieke Universiteit Leuven, Deloitte, Bemefa en FEVIA / Flanders’ Food als kennispartners.

Concreet wordt in een eerste fase op de site Bosch van meer dan tien hectare een incubatiecentrum opgetrokken van ongeveer 1.500 m². In een volgende fase kan dit uitgebreid worden naar 7.000 m². Het gebouw zal voornamelijk laboratoria en kantoren omvatten, aangevuld met opslagruimte en later misschien zelfs wel een crèche, horeca, opleidingsmogelijkheden, enz. op de site.

Biogenerator moet voedingsindustriie naar Tienen lokken

De datum van 3 november 2008 vormt een nieuwe mijlpaal voor het project Feed Food Health. Die dag wordt immers de nv Biogenerator Regio Leuven – Tienen – PORT opgericht en zullen de aandeelhouders van de nieuwe vennootschap de oprichtingsakte ondertekenen.

Met het project Feed Food Health willen de stad Tienen en haar partners een kennisgerelateerde innovatie-omgeving creëren binnen het brede domein van voeding voor mens en dier in functie van de gezondheid. De oprichting van een nv, verantwoordelijk voor de daadwerkelijke realisatie van dit initiatief, is dan ook een belangrijk moment.

Stille ventilatoren op koeltorens Citrique Belge

Plant equipment: Almeco plaatste bij Citrique Belge (een onderdeel van DSM Nutritional Products) ventilatoren op de koeltorens. Het gaat om geluidsarme systemen. Citrique Belgie, één van de grootste citroenzuurproducenten ter wereld, heeft een strategisch plan lopen, Triple P (People, Planet, Profit) om onder meer extra aandacht te besteden aan de relatie met de omgeving.

Omwonenden vestigden de aandacht op een storend geluid dat soms door een aantal koeltorens werd voortgebracht. Uiteindelijk werd beslist Almeco uit Moeskroen een onderzoek te laten uitvoeren. Dat bedrijf had in het verleden meermaals het onderhoud verzorgd van de koeltoren. De vijf koeltorens bevinden zich boven op een bedrijfsgebouw van dertig meter hoog. Het geluid kwam van de ventilatoren van deze koeltorens, vooral ’s nachts.

Paul Hendrickx, ingenieur bij Citrique Belge: “Door te kiezen voor moderne en stillere ventilatoren met een hoger rendement slaagden we er niet alleen in het geluidsvermogen te verminderen met 15 dB(A), maar we kozen ook voor een milieu- en energievriendelijke oplossing voor de lange termijn. Door het lagere opgenomen elektrische vermogen van deze ventilatoren kunnen we ook rekenen op een relatief snelle terugverdientijd. Een oplossing zoals geluidwerende muren kon ons dit niet bieden."

Met de nieuwe ventilatoren bedraagt het geluidsdrukniveau op tien meter afstand in vrij veld nog slechts 59 dB(A). En dit voor de vijf ventilatoren samen. (Engeneeringnet)

Tijdelijke werkloosheid in autosector

‘Door de terugval van de autoverkoop is er momenteel ook gedeeltelijke werkloosheid bij ruitenwisserfabrikant Bosch in Tienen’, zegt vakbondssecretaris Georges Jacquemijn van ACV Metaal. ‘Dat maakt dat er ook bij verpakkingsbedrijf D.Logistics Packing in Tienen, een toeleveringsbedrijf van Bosch, gedeeltelijke werkloosheid is.

Meer over de toestand in de bedrijven in het arrondissement in Het Nieuwsblad van morgen.

Korenbloem kondigt sluiting aan

De website van Hakendover geeft dit bericht: 'Glen, al meer dan 10 jaar baas van café Korenbloem bracht zo net zijn vrienden en klanten via SMS op de hoogte van de sluiting van zijn café. Het overaanbod aan cafés en drankgelegenheden heeft de Korenbloem zeker geen goed gedaan. Jammer dat het oudste nog draaiende café in ons dorp zijn deuren sluit.' Glen Mattheus meldde zelf: 'De Korenbloem is niet meer. Bedankt voor de toffe momenten. De goede en de slechte herinneringen. De ruzies die weer goed kwamen tussen pot en pint. Bedankt allemaal en tot ziens. Uw enige echte ex-cafébaas en luisterend oor en ik hoop voor sommigen ook een vriend.'

Oudere berichten:
> Toneel Bost neemt het op voor neushoorn
> Wie wordt nationaal kampioen bij katten?
> Bouw van Sociaal Huis in aanbesteding
> Stoet en bal voor carnaval
> Bonnen voor attracties op carnavalskermis
> Klachten over staat Diestsesteenweg
> Steun voor handelskernen
> Zaterdag 14 maart: muzikale hoogdag
> Tiense als verleidster in Temptation Island
> Kris Struyven in Nederlandse zangwedstrijd
> Berk voor de bijl na aanleg fietspad
> Studenten PISO in voetbalfinale
> Stad investeert op begraafplaatsen
> Logist opent lijst verkiezingsavonden
> Trein naar Tienen zit vast
> Musea: minder bezoekers, meer consumenten
> Dikketruiendag in Oplinter pas op maandag
> Wie helpt kring aan info over onze trams?
> Klacht: afscheid nemen in de modder
> Mosselen op de tennistafel

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007

Tienen blogt


  • Raymond Billen blogt over Tienen.

    Raymond (°1952) volgt het nieuws in de streek sedert 1969, als verslaggever ter plaatse in de Hagelandse/Leuvense regio en nadien als eindredacteur bij Het Nieuwsblad. Raymond is als vrijwilliger betrokken bij de promotie van de regio vanuit toerisme, streekproducten, publicaties.

Zoeken

Nieuws uit tienen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!