Home  Regio  tienen  tienen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Tienen?
Laat het weten aan:
Raymond Billen
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Kok Jeroen Meus presenteert zijn chocolade in Tienen

Tiemeus_in_wereldwinkel_tienen

Kom proeven van nieuwe chocolade en Jeroen Meus op zaterdag 11 oktober. Van 1 tot 11 oktober 2008 is het opnieuw Week van de Fair Trade. Bij Oxfam-Wereldwinkel Tienen staat deze week in het teken van fairtradecacao en -chocolade.

Zaterdag 11 oktober sluit Oxfam-Wereldwinkel Tienen de Week van de Fair Trade af met een open dag. Chocoladeliefhebbers vinden er die dag zeker hun gading want Oxfam Fairtrade lanceert een nieuw soort biochocolade. Het wordt een originele melkchocolade met koffienibs. Wie op zaterdag 11 oktober langskomt krijgt alvast een gratis reep.

Niemand minder dan de sympathieke chef-kok Jeroen Meus schaart zich achter Oxfam-Wereldwinkels en fair trade. Jeroen Meus bezorgde ons een recept voor een zalig dessert, naar eigen zeggen geïnspireerd door het eten van een Pim-koekje. ‘Brownie van chocolade, sinaassorbet, mousse van chocolade en chocoladekaramel’. Nieuwsgierig? Je vindt het recept in het gratis Magazine van de Wereldwinkel. Nog geen abonnee? Kom zaterdag 11 oktober eens langs en pik een exemplaar mee. Of word abonnee, want ook in de volgende Magazines zal een recept van Jeroen Meus verschijnen.

Kumtich: de handel van veertig jaar geleden

Tiekumtichbottelberghs Alfred Scheepmans heeft aan de hand van een reclameboekje van vietbalclub USG een reconstructie gemaakt van de handel in Kumtich in 1968. Veertig jaar geleden adverteerden er 26 winkels en we mogen aannemen dat ongeveer iedere handelaar van het dorp daarbij zal zijn geweest.

Vandaag blijkt Kumtich nog steeds een behoorlijke middenstand te bezitten, zij het van een heel ander slag. De groentenboer en de melkman zijn vervangen door het tuincentrum, de bloemist, welnesscentrum en zelfs sauna. Maar, allicht door de groei van het inwonersaantal, heeft Kumtich zijn lokale handel bewaard. Dat is, behalve aan doorgangswegen, meestal niet het geval.

Scheepmans soms op: Theo van Fille van Mieke (Vangramberen) combineerde café en kapperszaak, Pirke was biersteker (Holsbeeks), Sjarel van Duim (Vandermeulen) was schoenmaker, Gaby en Fik van Evarist (Dony) waren schilder-behanger,... Café Freson (Stefanie) adverteerde met zijn juke-box. Jefke Bottel(berghs) combineerde ijskar en groentenwagen in één. Enzoverder.

Nog maar 'ns een café in de uitverkoop

Het fimpje van ROBtv, met dr. Paul Kempeneers, toont het interieur van café Welkom op de hoek van de Katharinastraat. De reportage handelt over de herkomst van de dubbelnaam Strontstraat/Katharinastraat. Zoals zo vaak gaat de ploeg om raad in het café. Zo'n aanspreekpunten vallen steeds vaker weg. Ook de Welkom is sindsdien gesloten. Die trend lijkt niet meer te stuiten. In de zoekertjes van deze week staan weer twe cafés uit Tienen "te koop", aan de Veemarkt en aan de Donystraat. Het café onderaan de Grote Bergstraat draagt het bord "verkocht". Op deze blog kondigde de exploitant voor enkele weken een sluiting aan aan de Grote Markt.

Wat denkt u ervan? Bent u een cafébezoeker? Welk trefpunt kunt u ons aanraden?

Oudere berichten:
> Toneel Bost neemt het op voor neushoorn
> Wie wordt nationaal kampioen bij katten?
> Bouw van Sociaal Huis in aanbesteding
> Stoet en bal voor carnaval
> Bonnen voor attracties op carnavalskermis
> Klachten over staat Diestsesteenweg
> Steun voor handelskernen
> Zaterdag 14 maart: muzikale hoogdag
> Tiense als verleidster in Temptation Island
> Kris Struyven in Nederlandse zangwedstrijd
> Berk voor de bijl na aanleg fietspad
> Studenten PISO in voetbalfinale
> Stad investeert op begraafplaatsen
> Logist opent lijst verkiezingsavonden
> Trein naar Tienen zit vast
> Musea: minder bezoekers, meer consumenten
> Dikketruiendag in Oplinter pas op maandag
> Wie helpt kring aan info over onze trams?
> Klacht: afscheid nemen in de modder
> Mosselen op de tennistafel

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007

Tienen blogt


  • Raymond Billen blogt over Tienen.

    Raymond (°1952) volgt het nieuws in de streek sedert 1969, als verslaggever ter plaatse in de Hagelandse/Leuvense regio en nadien als eindredacteur bij Het Nieuwsblad. Raymond is als vrijwilliger betrokken bij de promotie van de regio vanuit toerisme, streekproducten, publicaties.

Zoeken

Nieuws uit tienen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!