Home  Regio  tienen  tienen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Tienen?
Laat het weten aan:
Raymond Billen
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Ter nagedachtenis van Dré Dereze (KAJ) (+1958)

Kaj Op zaterdag 22 november herdenkt de KAJ-jeugdbeweging o.a. Dré Dereze. Op 18 mei 1958 verongelukten drie lekenmissionarissen in dienst van de Wereld-KAJ op weg naar Congo. André Dereze (Tienen), Georges Lambrechts (Rijkevorsel) en Stan Danneels (Rijkevorsel) bleven dood in een vliegruigramp in Cassablanca. De dag voordien, waren ze door duizenden kajotters uitgewuifd in Melsbroek.

André Dereze, uit Tienen, was bij leven al een legende in de kajottersbeweging van het verbond Leuven. Hij was er acht jaar vrijgestelde propagandist geweest en had heel het arrondissement Leuven afgerotst en zo waren er overal nieuwe afdelingen ontstaan van de KAJ. Hij was in mùeer dan een opzicht een merkwaardig figuur. Hij was een beetje mystieker en sociale werker tegelijk . Zo had hij een geweldige kracht tot bezieling en was hij haast een pastor zonder wijding. Hij was de geestelijke vriend van tientallen jonge arbeiders in Tienen, Leuven, Diest, Aarschot, Tervuren en de tientallen dorpen in het verbond Leuven.

Jef Gijsegom, Verbondsproost van de KAJ in Leuven schreef over hem “Zo zie ik André op dat moment van aarzeling in een heerlijke, innerlijke spanning tussen droom en daad, op het toppunt van levensweelde, die elke jonge idealist rillen doet. Op een avond moest hij als jonge propagandist voor een vergadering naar Keerbergen: twee uur fietsen. Het had de ganse dag geregend en het zou de ganse avond regenen. Ik raadde hem aan de proost te bellen om te zeggen dat hij niet zou komen; de vergadering zou wellicht toch mislukken. Maar die avond hij twee uur door de regen. Er was één jongen op die vergadering. ’s Anderendaags vroeg ik hem hoe het geweest was. Zonder een schijn van ontmoediging of teleurstelling zei hij ‘De vergadering ging niet door, maar ik ben een goede vriend rijker geworden, ik ontmoette een goede kajotter…Zijn groot verantwoordelijkheidsbesef werd gedragen door een oprechte liefde. Veelal kwam hij mij ’s avonds opzoeken. Soms heel laat. Halfnacht. Eerst begon hij overvloedig te spreken over jongeren, ontmoetingen, gebeurtenissen, plannen : vurig, geestdriftig, vragend en bedelend om antwoord en kracht. Na een poosje werd het rustiger. Hij zweeg. Dan zat hij daar, ver weg van mij, verloren voor zich uitstarend. Zijn blik werd diep en helder. Luisterde hij naar iets of Iemand ? En dan plots, zonder verband : “Elke jonge arbeider is waard, dat men er zijn leven voor geeft”. Een halve eeuw na zijn dood leeft hij nog verder. Ook in de herinnering van wat toen nog opgroeiende jonge mensen warenen die zelf grootouders zijn van zoekende kleinkinderen.

Cardijn en Dré Dereze lieten het nooit los. De oud-Kajotters en –Kajotsters van het Verbond Leuven zijn hun vriend en propagandist André Derèze niet vergeten. André ligt begraven op het kerkhof te Tienen. Het gras der berusting groeide. Rond hem is het stil geworden. Daaraan willen de oud-Kajot(s)ters iets doen. Rik Peyskens, Albert Verstaeten (oud lekenapostel voor de KAJ in Tanganyka) en de Diestse deken Felix Van Meerbergen vonden onmiddellijk gehoor toen zij vijftig jaar na het sterven van Dré Dereze het initiatief namen hem te herdenken.

Op zaterdag 22 november om 14.30 uur willen ze, in de abdij van de Keizersberg te Leuven, hun vriend herdenken. Tegelijkertijd wordt ook Cardijn in herinnering gebracht. In de abdij was André dikwijls als propagandist te gast om bezinningsdagen. De namiddag start met een eucharistieviering, voorgegaan door Deken Felix Van Meerbergen, zelf oud-kajotter . Ook gewezen verbondsproosten Jozef Gijsegom en Pater Theodard celebreren mee. Naast getuigenissen van Kajot(s)ters is het boekje over het leven van André, geschreven door Jef Gysegom, weer verkrijgbaar. Een tentoonstelling toont ‘De tijd van toen’. Philippe Maertens verzamelde op korte tijd merkwaardig materiaal en er wordt zelfs een cd gemaakt met geluidsfragmenten van de afscheidsviering op de Meivaart in Scherpenheuvel op 1 mei 1958. (RKnieuws.net)

Oudere berichten:
> Toneel Bost neemt het op voor neushoorn
> Wie wordt nationaal kampioen bij katten?
> Bouw van Sociaal Huis in aanbesteding
> Stoet en bal voor carnaval
> Bonnen voor attracties op carnavalskermis
> Klachten over staat Diestsesteenweg
> Steun voor handelskernen
> Zaterdag 14 maart: muzikale hoogdag
> Tiense als verleidster in Temptation Island
> Kris Struyven in Nederlandse zangwedstrijd
> Berk voor de bijl na aanleg fietspad
> Studenten PISO in voetbalfinale
> Stad investeert op begraafplaatsen
> Logist opent lijst verkiezingsavonden
> Trein naar Tienen zit vast
> Musea: minder bezoekers, meer consumenten
> Dikketruiendag in Oplinter pas op maandag
> Wie helpt kring aan info over onze trams?
> Klacht: afscheid nemen in de modder
> Mosselen op de tennistafel

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007

Tienen blogt


  • Raymond Billen blogt over Tienen.

    Raymond (°1952) volgt het nieuws in de streek sedert 1969, als verslaggever ter plaatse in de Hagelandse/Leuvense regio en nadien als eindredacteur bij Het Nieuwsblad. Raymond is als vrijwilliger betrokken bij de promotie van de regio vanuit toerisme, streekproducten, publicaties.

Zoeken

Nieuws uit tienen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!