Home  Regio  tienen  tienen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Tienen?
Laat het weten aan:
Raymond Billen
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Kris Struyven in Nederlandse zangwedstrijd

Tiekrisvoca Kris Struyven nam deel aan de tweede aflevering van Una Voca particulare, de wedstrijd voor klassieke zangstemen, op de Nederlandse tv. Hij zong Kris Struyven uit Tienen (B) met 'Vesti la giubba' uit 'I Pagliacci' (Ruggiero Leoncavallo, 1858-1919).

Hij werd er aldus voorgesteld: Naam: Kris Struyven. Geboortedatum: 7 mei 1969. Woonplaats: Tienen, België. Beroep: Huisschilder. Hobby's: fietsen, schilderen, tuinieren en chocolade maken. Kris gaat niet door naar de finale. Hij werd geprezen voor zijn stem maar kreeg kritiek op zijn acteertalent. (foto ncrv).

De uitzending is op integraal internet te herbekijken. Als Ernst Daniël Smit vraagt 'Hoe blijft je stem zo goed?', dan antwoordt Kris 'Ik denk door God.' Waarop de presentator: 'Dan zit je hier bij de goede omroep.'

Tienenaar gids voor Vlaanderen Vakantieland

Tievlaanderenvakantielandintahiti_1 Eind december zendt Vlaanderen Vakantieland (op één) een reeks uit over toerisme op Tahiti. Daravoor kwam de opnameploeg terecht bij Jan Ottenbourg, piloot en Tienenaar met verblijf op dat eiland. Half september had hij Vincent Verelst en de crew op bezoek.

Op uitnodiging van Tahiti Tourisme bleven ze gedurende twee weken draaien in Frans-Polynesië (Tahiti, Moorea, Markiezen en Bora Bora), op zoek naar het exotische, de romantiek, het paradijs, Gaugin, Brel,... 

Op de foto: Jan Ottenbourg en zijn tv-gasten op de de lokale bus.

Uitzending zaterdag 27 december (eerste van drie delen).

Kumtichse in Bombay, net na de aanslagen

Indiatrein Ann Wiame (Kumtich)  vertoeft voor zes maanden in India. Dat ze met haar vriend al weg was uit Bombay was al wel duidelijk. Nu stelt ze ook iedereen gerust op haar site.

'We zijn nu alweer ver van de aanslagen in Bombay, 1.800 km verder in de heilige stad Vanarasi (Benares). We verlieten Bombay de dag na de aanslagen. De stad lag op onze weg. We moesten er een ochtend blijven. Vier uur wachten in het station. De spanning was voelbaar en vertaalde zich in massale politie- en legeraanwezigheid.'

'Het lot was met ons. We waren voordien verschillende keren in het getroffen station. Ons hotel lag honderd meter verder in de straat. Ganesh waakte over ons dit keer.' Op de foto: Ann op de trein naar Benares. 'Je hoort ons niet meer klagen over treinen in België.'

Lieve Louette: tussen Tienen en de Auvergne

Tielievelouette004

Lieve Louette woont zeven tot acht maanden in Tienen - Kumtich en vier of vijf maanden in Frankrijk waar ze een chambre d’hôtes heeft.

Lieve: 'Het is zowat een dubbel leven leiden. We waren op zoek naar rust en ruimte en dankzij internet zijn we via heel wat omzwervingen in “le Parc du Livradois Forez” – het Toscane van de Auvergne terecht gekomen - en zoals ze zeggen “de fil en aiguille” is er een chambre d’hôtes ontstaan.?'

'Het huis ligt midden de natuur op loopafstand van een klein dorp en is tot op heden nog gevrijwaard van massatoerisme. We hebben ons aangepast aan de lokale gewoontes en zijn er aardig ingeburgerd. Telkens we terugkeren naar Tienen valt het ons op hoe mensen zich druk maken om kleine materiële dingen en alles in een razend tempo moet gebeuren Hoe mensen bezig zijn met wat ze gisteren hebben gemist en wat ze morgen willen doen en daardoor vergeten vandaag te leven. Bewust genieten van het hier en het nu, doen we samen met onze gasten in La Faye Vertolaye.

www.la-faye.be

Tiense voor zes maanden in India

Tieindia Tieindia1 Ann Wiame – geboren en getogen in Tienen (Kumtich) - is vertrokken voor een trip van zes maanden trip door  India, Nepal, Thailand, Cambodja, Vietnam , Laos, Thailand.

Als je als stadsgenoot met haar wil meereizen of een bericht voor haar nalaten, kan je terecht op:  http://www.mytripjournal.com/annlioneltrip

Udaipur, isde laatst gemelde standplaats voor twee dagen. Mooie stad aan een meer, bazaar, oud centrum... Op eigen kracht, per taxi en nu weer verder met de trein gata het naar Mumbay (21 uur verder). Na Rajasthan gaat het naar Ahmedabad Ann verheugt zich op vogels en bomenn, gedaan met de woestijn. Haar partnefr Lionel recupereert van maagproblemen en houudt zich kranig. Dat en meer, ook veelm foto's, vind je op de site van de Tiense.

Chris Michel tijdelijk bij NOS in Den Haag

Chrismichelnos_2   Chris Michel (Breisemstraat) werkt een paar maanden op de politieke tv en radioredactie van de NOS in Den Haag. Hij bereidt er een paar programma’s voor over de vergelijking tussen de Belgische en Nederlandse politiek en journalistiek. Ze vroegen hem ook om voor de NOS weblog te schrijven . Dit is een citaat uit zijn eerste stukje.

'Toen ik de voorbije jaren vanuit mijn tv-zetel in Vlaanderen de politieke gebeurtenissen zag verslaan in Den Haag, zag ik Jan Peter Balkenende of Femke Halsema interviews geven op een soort warenhuisroltrappen . De parlementairen voerden debatten in een zaal die ik verwachtte in een land achter het oude IJzeren gordijn. Ik wist niet wat ik zag. Waar is de etiquette en de smaak, dacht ik. Ik was, als politiek verslaggever in Brussel, gewend aan een staatplechtig parlement. Historisch gebouw, lakeien die zo in een film over Queen Victoria kunnen meespelen, een 200 jaar oud interieur… '

'Het gebouw in Den Haag is in ieder geval zeer praktisch en het nodigt uit om binnen te komen. Het publiek rolt er massaal aan en af. De ingang ligt in een drukke winkelstraat. Tussen twee aankopen door ga je gewoon even Wouter Bos of Rita Verdonk kijken. In Brussel moet je de publieksingang gaan zoeken aan de achterkant, eerst moet je door hekken en langs militairen die kijken alsof ze je ieder moment kunnen arresteren. En binnen begeleiden bodes je van de deur tot aan de publiekstribunes en liefst zo snel mogelijk terug. Eén ding is zeker. Wie in België het federale parlement ooit heeft bezocht, heeft een huzarenstukje uitgehaald, en scoort met verhalen op familiefeestjes.'

Chris Michel (°1956) verblijft nu in Den Haag. Dit in het kader van een journalistenuitwiseling tussen Vlaanderen en Nederland. Hij was ondermeer 12 jaar verslaggever en commentator bij het VTM-nieuws. Daar was hij gespecialiseerd in Belgische politiek en Centraal Afrika.

Streekgenoot wil op rotonde in Frankrijk

Vanrobeekimg_0622 Kunstenaar David Vanorbeek (zie ook ons bericht van 8 feb.2008) dingt mee naar een opdracht voor een kunstwerk op een rotonde in het Zuid-Franse Limoux. Die stad, bezuiden Carcassonne, is de bakermat van de Blanquette de Limoux, een mousserende wijn met een traditie die ouder is dan de champagne. Vanorbeek stelt voor om op de rotonde het opgelegde thema, met wijnfles en druiven, uit te beelden in gegalvaniseerde draad die hij recupereert uit de wijngaarden. Daarmee verbindt hij het kunstenaarsinzicht met de praktijk van de wijnbouw in de streek.

Vanorbeek is bekend van de insecten (in alle formaten) die hij weeft met metaaldraad. Op zijn website staan voorbeelden, zoals de mieren die meespeelden in de promotie van een film. Vanorbeek is is nu ook met abstracte vormen aan de slag, opnieuw op basis van recuperatiemetaal. Hij heeft sinds zes jaar zijn atelier in Sainte-Colombe-sur-l' Hers, nabij Limoux.

Tienenaar in Nederland: Christfried Rodeyns

Christfriedrodeynskapelaan_845067h Op Wikipedia stelt Christfried Rodeyns (zie bericht hierna) zich als volgt voor. 

'Ik ben Christfried Rodeyns en werd op 4 januari 1975 in Tienen, nabij Leuven, ongeveer in het centrum van België geboren. Mijn vader was een arbeider in de Renault fabrieken te Vilvoorde. Mijn moeder zorgde voor het huishouden.

Ik doorliep de middelbare school te Tienen en beëindigde deze in de richting Bijzondere Jeugdzorg in 1995. Na een jaar werkloos te zijn, begon ik mijn priesteropleiding in het St.-Janscentrum in den Bosch. Mijn priesterwijding vond op 14 juni 2003 plaats.

Ik beklaag me helemaal niet om priester te zijn. Iedere dag is het Bethlehem in mijn handen, want dan komt de Grootste Liefde weer midden onder ons in de gedaante van Brood en Wijn. Het is een moment van diepe blijdschap. De mooiste momenten als priester beleef ik nog steeds tijdens het horen van de biecht, dan pas merk je aan den lijve hoe groot de liefde van Christus werkelijk is als je in zijn naam vergeving mag schenken. En dan ontdek je ook dat je zelf Zijn vergeving nodig hebt. Voor de mannen onder ons die eraan twijfelen om priester te worden: gewoon doen! Er is geen job die zoveel afwisseling kent. Iedere dag is anders. En er is ook een hele grote vreugde in verborgen als je mensen ziet groeien in het geloof.

Reeds van in 1991 kwam ik in aanraking met jonge bewegingen in de kerk. Zo kwam ik voor het eerst contact met de spiritualiteit van Taizé en de Charismatische beweging. Na een periode waarin ik interesse had voor de cisterciënzer spiritualiteit, Moderne Devotie en de Carmelspiritualiteit, kwam ik in contact met de spiritualiteit van Charles de Foucauld en van de Arkgemeenschap (Jean Vanier en Henry Nouwen). In augustus 2004 werd ik aalmoezenier bij de beweging Geloof en Licht, een zusterbeweging van de Arkgemeenschap.

Mijn interessevelden zijn voornamelijk, hoe kan het ook anders, kerkelijk gericht. Ik zal dus bijdragen leveren over kerk als instituut, heiligen, spiritualiteit, kloosterorden en theologie.'

Tienenaar in Parijs: Jean-Pierre Stroobants

Tiestroobants Jean-Pierre Stroobants heeft met zijn publicaties over de Belgische politiek de jongste jaren de aandacht opgeëist. Stroobants was journalist bij Le Soir, nu is hij correspondent voor Le Monde. Hij is, gezien zijn banden met Tienen, onze Tienenaar in Parijs. Vader Stroobants komt uit Tienen en zijn zoon geniet het voordeel van de tweetaligheid. Van hem kan dus niet worden beweerd 'dat de buitenlandpers alleen kennis neemt van de Franstalige standpunten in ons comunautair discours'.

Stroobants jongste bijdragen hebben opnieuw reacties losgeweekt, onder andere in De Standaard van 23 juli 2008. 'Eenzijdig", zo heet het daar.

Een zomer in Turkije: archeoloog aan het werk

Tiesgagallas Rob Rens (23) zit opnieuw voor een zomer in het Turkse (Romeinse) Sagalassos. De opgravingen aldaar zijn al van 1982 aan de gang. In 2007 bracht Rens verslag uit van zijn vorderingen  op zijn blog. Dit weekend heropende hij dat kanaal. Rens is afgestudeerd als archeoloog en neemt deel aan een wetenschappelijk project vande KU Leuven.

Eerste indruk: 'De vlucht verliep niet volledig vlekkeloos: eerst en vooral hadden we een uur vertraging op weg naar Istanbul, om daarna nog eens een spurt door de douane te moeten uitvoeren met Marie, Ine en Kim. Op het laatste nippertje zijn we dan toch nog op het vliegtuig geraakt. Vervolgens zijn we om 10 uur aangekomen in Aglasun waar ik werd verwelkomd in het opgravingshuis door Inge met een nog een laatste verjaardagscadeau: een t-shirt en pet van de Turkse ploeg voor het EK.'

Oudere berichten:
> Toneel Bost neemt het op voor neushoorn
> Wie wordt nationaal kampioen bij katten?
> Bouw van Sociaal Huis in aanbesteding
> Stoet en bal voor carnaval
> Bonnen voor attracties op carnavalskermis
> Klachten over staat Diestsesteenweg
> Steun voor handelskernen
> Zaterdag 14 maart: muzikale hoogdag
> Tiense als verleidster in Temptation Island
> Kris Struyven in Nederlandse zangwedstrijd
> Berk voor de bijl na aanleg fietspad
> Studenten PISO in voetbalfinale
> Stad investeert op begraafplaatsen
> Logist opent lijst verkiezingsavonden
> Trein naar Tienen zit vast
> Musea: minder bezoekers, meer consumenten
> Dikketruiendag in Oplinter pas op maandag
> Wie helpt kring aan info over onze trams?
> Klacht: afscheid nemen in de modder
> Mosselen op de tennistafel

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007

Tienen blogt


  • Raymond Billen blogt over Tienen.

    Raymond (°1952) volgt het nieuws in de streek sedert 1969, als verslaggever ter plaatse in de Hagelandse/Leuvense regio en nadien als eindredacteur bij Het Nieuwsblad. Raymond is als vrijwilliger betrokken bij de promotie van de regio vanuit toerisme, streekproducten, publicaties.

Zoeken

Nieuws uit tienen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!