Home  Regio  tienen  tienen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Tienen?
Laat het weten aan:
Raymond Billen
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Fietspad: de details maken het comfort

Tiebinkomvanderstappen20081219_1205 Robert Vanderstappen, ervaren wielertoerist, stuurt deze foto binnen van de weg Tienen-Aarschot op het grondgebied van Binkom (Lubbeek).

Het gaat om een provincieweg.

Hij wijst op de gevaarlijke toestand voor de fietsers: beschadigd kruispunt, losliggende stenen, onderbroken fietsroute...

Zo kent u er allicht wel meer?

Gouverneur pleit voor velostrades naar stations

Gouverneurlodewijkdewitte_tcm2294_2  Provinciegouverneur Lodewijk De Witte pleit voor de aanleg van velostrades rond stations. Dat zijn snelle fietsverbindingen in een straal van vijf kilometer, gekoppeld aan kwaliteitsvolle fietsenstallingen aan de spoorwegstations. Hij beperkt de oefening nu nog tot de stations van het Gewestelijk Expressnet bv. in de zone tussen Leuven en Brussel. Door de weg naar het station beter te maken wil hij daar de kans vergroten om met de trein naar het werk te gaan. Op de plaats van aankomst en in het bedrijf moet er dan ook wel een fiets ter beschikking worden gesteld voor het natransport.

De idee is ook al op deze blog geopperd omdat de parkeergelegenheid aan het station van Tienen (ondanks de aangroei) nog steeds ontoereikend is. In dat verband reageerden twee lezers dezer dagen op een ouder bericht (3 juli 2008). De twee gebruikers van auto+trein maken gelijkluidende opmerkingen: sedert de stationsparking gratis is wordt ze benut door niet-treingebruikers, treinreizigers moeten een trein eerder nemen om nog te kunnen pakeren, wie in de buurt parkeert krijgt er een boete... Daar luidt de suggestie ronduit: maak de parking opnieuw betalend maar geeft de abonnee een gratis pas en de occasionele reiziger een korting op het treinticket ter waarde van de parkeerkost. Een andere lezer had eerder geschreven 'Neem de fiets'.

Is dat haalbaar? Vandaag of in de toekomst?

Meer blauw op straat. Welk imago kiest de stad?

Tienenbroekstrimg_0363 Driemolenstraat, Beggaardenstraat, Paardenbrugstraat, Reizigersstraat,  Huidevettersstraat, Sint-Katharinastraat, Lombardstraat, Kleine Bergstraat, Raeymaeckersvest, IJzerstraat, Strijdersstraat, Waaibergstraat, Generaal Guffensstraat, Ark van Noëstraat en Kloosterhof. Dat zijn al allemaal straten die blauwe zone zijn geworden. Het stadsbestuur breidt tegelijk het bewonersparkeren uit. Wie er woont kan een voorrangskaart kopen die geldig is nabij de woning.

De basisidee is dat alle straten binnen de vesten blauwe zone worden (of vallen onder een ander systeem van parkeerbeperking). Wat denkt u? Een goed idee? Bezoekers parkeren dan voor kortere tijd en bewoners (die een pas kopen) ontsnappen aan de beperking. Zoals parkeermeters, bevordert deze regel de roulatie. Meer mensen kunnen gebruik maken van de schaarse parkeerplaatsen. Is dat nodig als het winlkelcentrum krimpt en de plaatsen aan de meters in de beneden Beauduinstraat toch leeg staan? Hoe lok je de meeste bezoekers: door met twintig jaar vertraging de andere steden te volgen of door nu iets origineels te bedenken?

Naar Neerlinter via Stok

Eind oktober gingen er buitengewone onderhoudswerken van start aan de Neerlintersesteenweg, tussen de Sint-Genovevabeek en de grens met Linter. Bij gunstige weersomstandigheden wordt er beton gegoten. Dat was ook voor vandaag zo gepland. Op die tijdstippen dient er te worden omgereden tussen Oplinter en Neerlinter, over Stok. Voor de bussen van De Lijn wordt er een uitzondering gemaakt.

Gratis parkeren meer waard dan betalend

Tieparkeerbord Wie de goedheid heeft om in het centrum een minimumbedrag in de parkeerautomaat te steken, riskeert sneller een boete dan wie er gratis gaat staan. Dat zit zo. Wie tien cent betaalt mag twaalf minuten parkeren. Wie echter een gratis ticket neemt met de groene knop, ervaart dat hij volle vijftien minuten ongemoeid ter plaatse kan blijven. De occasionele bezoeker die dit gratis systeem voor korte bezoeken niet kent, vergroot dus zijn risico op een boete door te betalen.

Waarom begint de meter niet te tellen vanaf de vijftiende minuut, zodat je met tien cent (of iets meer) twaalf + vijftien minuten gediend bent?

Kazerneparking: doorgang versperd

Img_0846 Door de (eerste) werkzaamheden op de Kazerne is de wanorde troef op de (nochtans lang niet altijd bezette) centrumparking. Vandaag was circuleren onmogelijk omdat de uitrit in al de doorgangen was versperd door foutparkeerders. Kan het anders? De witte parkeervakken zijn maar halvelings uitgewist ter hoogte van de manege en dus zijn misverstanden dagelijkse kost.

Een lezer meldde eerder in de week een ander teer punt: de verbinding tussen de twee delen van de parking. Zeker als de school uit is, is er een drukke passage. Voetgangers en auto's hinderen elkaar omdat er op de werkplaats geen doorgang voor voetgangers is afgebakend. Trouwens, wie van de weggebruikers er de meeste hinder ondervindt is niet klaar. Wie met de vuile schoenen en de natte benen verder moet is wel duidelijk.

Maar is er een betere oplossing>? Aanvankelijk wilde de stad die doorgang onmogelijk maken. Dan heb je geen conflicten, maar ook geen comfort.

Maandag toch startsein Vissenakenstraat

De aannemer gaat pas maandag van start met de werken in de Vissenakenstraat omdat er nog een aanpassing aan de plannen van het studiebureau is moeten gebeuren. Daardoor werd de aanvang een paar weken vertraagd. De aanpassingen en de omleiding heeft betrekking op het hele stuk van Deelblok tot Kabeeksepoort.

Citrique betaalt fluohesje voor elke leerling

Tiefluorotselaar In het kader van de actie ‘Veilig fietsgebruik’ zal de dienst preventie van de stad Tienen de Tiense scholen opnieuw van fluohesjes bevoorraden. Citrique Belge leverde vorige week 1.100 exemplaren aan de stad Tienen. Het schoolvervoerplan is een geheel van maatregelen die jongeren moeten stimuleren te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar school te gaan. (foto Rotseaar)

Met de financiële steun van Citrique Belge kunnen alle scholen over gratis fluohesjes beschikken. Het dragen van een fluohesje kan levens redden. Fietsers en motorrijders zijn van ver zichtbaar op de weg, zodat autobestuurders sneller kunnen reageren en er minder ongevallen gebeuren. De fluohesjes zullen uitgedeeld worden aan de fietsende leerlingen van de secundaire scholen. In het basisonderwijs krijgen de leerlingen die deelnemen aan de praktijkles ‘dode hoek’ van Ninatrans een exemplaar.

Vogelzangstraat afgesloten vanaf 1 december

Tiebord In de Vissenakenstraat worden herstellingswerken uitgevoerd aan de rijweg en aan de fiets- en voetpaden. Na de winterperiode zal de asfaltverharding verwijderd en vervangen worden door een nieuwe geluidsarme asfaltverharding. Naar aanleiding van deze werken zal de Vogelzangstraat vanaf 1 december volledig afgesloten worden voor doorgaand verkeer. In de Pollepelstraat wordt tweerichtingsverkeer ingevoerd. Deze verkeersmaatregelen blijven van kracht gedurende de verdere duur van de werken.

Snelheidscontroles in december

De lokale politie van de zone Tienen-Hoegaarden kondigt snelheidscontroles aan tijdens de maand december op volgende dagen:

• vrijdag 5 december tussen 5 en 13uur;

• donderdag 11 december tussen 9 en 16uur;

• woensdag 17 december tussen 9 en 16uur;

• dinsdag 23 december tussen 9 en 16uur;

• maandag 29 december tussen 14 en 22uur.

Tijdens het weekend van 19, 20 en 21 december zullen er alcohol- en drugcontroles gehouden worden. Bij alle politiecontroles wordt toegezien op het dragen van de veiligheidsgordel in de wagen en het niet overschrijden van de tonnagebeperkingen. Verder zal ook het wildparkeren beboet worden. Naast geplande controles, zijn er op geregelde tijdstippen ook onaangekondigde acties.

Oudere berichten:
> Toneel Bost neemt het op voor neushoorn
> Wie wordt nationaal kampioen bij katten?
> Bouw van Sociaal Huis in aanbesteding
> Stoet en bal voor carnaval
> Bonnen voor attracties op carnavalskermis
> Klachten over staat Diestsesteenweg
> Steun voor handelskernen
> Zaterdag 14 maart: muzikale hoogdag
> Tiense als verleidster in Temptation Island
> Kris Struyven in Nederlandse zangwedstrijd
> Berk voor de bijl na aanleg fietspad
> Studenten PISO in voetbalfinale
> Stad investeert op begraafplaatsen
> Logist opent lijst verkiezingsavonden
> Trein naar Tienen zit vast
> Musea: minder bezoekers, meer consumenten
> Dikketruiendag in Oplinter pas op maandag
> Wie helpt kring aan info over onze trams?
> Klacht: afscheid nemen in de modder
> Mosselen op de tennistafel

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007

Tienen blogt


  • Raymond Billen blogt over Tienen.

    Raymond (°1952) volgt het nieuws in de streek sedert 1969, als verslaggever ter plaatse in de Hagelandse/Leuvense regio en nadien als eindredacteur bij Het Nieuwsblad. Raymond is als vrijwilliger betrokken bij de promotie van de regio vanuit toerisme, streekproducten, publicaties.

Zoeken

Nieuws uit tienen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!