Patrick Ceulemans

Foei Sporza!

Patrick Ceulemans | 11 september 2010 om 16:51

Groot was mijn verbazing toen ik hoorde dat het digitale net van Sporza de volleybalmatch van de Belgische vrouwen tegen Kroatië rechtstreeks op de buis bracht. Voor een goed begrip: ik heb niets tegen de Belgische volleybalploegen en ik hoop dat ze zich allebei kwalificeren voor het EK.

Ik vind het wel schandalig dat VRT twee weken geleden de beslissende basketbalinterland tussen de Belgian Lions en Polen in een met 5.500 (uitverkocht) gevulde Lotto Arena niet live bracht.

De selectie van bondscoach Eddy Casteels kwalificeerde zich na een thriller en vooral beklijvende campagne voor het eerst in achttien jaar voor het Europees Kampioenschap basketbal. De Vlaamse kijker moest het stellen met een bijdrage op het journaal. Schandalig!

Zeker als je weet dat VRT de partij GRATIS kreeg aangeboden. BE TV (Prime Sport, Wallonië) verzorgde immers de captatie en VRT had dus zeg maar in te pluggen.

 Dat gebeurde dus niet. Een stoot onder de gordel voor iedereen die het goed meent met het Belgische basketbal. Kermiskoersen blijven een kwartier na aankomst zelfs nog in de ether!

De Belgische basketbalfreak kan de komende campagne wel terecht op Sporza/Canvas+. Er worden weer twintig wedstrijden rechtstreeks uitgezonden. Jammer dat onze Ethias League echter nog altijd een Amerikaanse B-league vormt.

Kerels als Van Rossom, Tabu, Hervelle, Beghin, Moors, Van den Spiegel, Faison (een Amerikaanse Belg die zijn truitje nat maakte voor de Lions!) en co bewezen nochtans dat onze Belgen ook iets in hun mars hebben. 

Ik dacht tevens dat het de plicht is van een openbare omroep om belangrijke Belgische sportevenementen rechtstreeks uit te zenden. Zeker als je over een digitaal net beschikt. Geen respect dus van Sporza voor onze Belgian Lions. Foei Sporza!   

 

Sam Van Rossom

D-day!

Sam Van Rossom | 28 augustus 2010 om 13:16

Het is zo ver! Na een hele zomer hard werken, staan we zondag voor de dag van de waarheid! Tot nu toe werkten we een schitterende campagne af en deden we altijd wat we moesten doen! We wonnen al onze thuiswedstrijden en wonnen reeds 2 keer op verplaatsing! Schitterende resultaten, maar dit alles is nog geen zekerheid voor deelname aan het EK in 2011! Zondag spelen we alles of niets in onze thuiswedstrijd tegen Polen!

Polen is een niet te onderschatten tegenstander! Bewijs is de zware verliesbeurt ginds: 93-73! Een ploeg die voornamelijk draait rond hun twee topcenters Gortat en Lampe, maar ook niet te onderschatten guards in de rangen heeft! Een stevig geheel dus, maar vergeet niet dat we zelf ook over een sterke ploeg beschikken! 

Reeds vijf jaar zijn we iets aan het opbouwen en het moet gezegd: De weg die we tot nu toe hebben afgelegd was lang, vol hindernissen, maar ik heb altijd het gevoel gehad op een vrolijke rollercoaster te zitten! Deze ploeg hangt immens goed aan elkaar! De sfeer die we hier terugvinden is zelden terug te vinden in je eigen ploeg in competitie! Een spelletje kaarten, een grappig filmpje maken, af en toe een streek uithalen met een van de ploegmaten...  

Zondagavond zit ik ongetwijfeld alweer met een gevoel dat de afgelopen twee maanden voorbijgevlogen zijn en dat ik terug mijn valies mag maken om een nieuw buitenlands avontuur aan te vatten na een zomer vol mooie herinneringen met een schitterende ploeg... Al hoop ik wel uit de grond van mijn hart dat de kwalificatie voor het EK 2011 ook in die valies mag! Met de steun van een uitverkochte, uitzinnige en brandende Lotto Arena zou dit niet mogen mislopen! Tot zondag!

38616_1467303157278_1074527370_1330101_4075804_n
 

Ann Wauters

Basketbal leeft opnieuw in België

Ann Wauters | 08 augustus 2010 om 12:29

Warnand-2010805-35
De voorbereiding met de Cats is vlot verlopen. Onze ploeg bestaat uit een interessante combinatie van speelsters. De jonge speelsters hebben veel talent en enthousiasme. Hopelijk kunnen wij dit aanvullen met de nodige rust en ervaring.

We spelen al onze thuiswedstrijden in Kortrijk. Basketbal leeft opnieuw in België. Zowel voor de Cats als voor de Lions was er een enthousiast publiek. Een positieve campagne voor beiden zou mooi zijn voor onze sport!

Italië was de eerste grote test. De punten zijn binnen en hopelijk kunnen we leren uit onze fouten voor de volgende wedstrijd. Zondag wordt het een moeilijke uitwedstrijd tegen Litouwen. Litouwen is voor mij favoriet in onze groep. Enkel de eerste twee van onze groep mogen deelnemen aan het EK in Polen. Het EK is een absolute must als we met deze mix van generaties iets willen bereiken in de toekomst.

Ondertussen tekende ik ook een jaartje bij in Ekaterinburg. Na vorig seizoen wou ik de nodige tijd nemen vooraleer te beslissen. Misschien was het tijd voor iets anders? Maar ik blijf de sportieve ambities hebben om de Euroliga nog eens te winnen. Onze eigenaar wou zijn ploeg van vorig jaar behouden. Dit is de eerste keer in Ekaterinburg. Voor mij was dit één van de redenen waarom ik bijtekende. We hopen dan ook om met deze groep de ambities te kunnen waarmaken.

Patrick Ceulemans

Belgian Lions in Antwerpen, Cats in Kortrijk: een gemiste kans!

Patrick Ceulemans | 05 augustus 2010 om 13:34

'Speelt Ann Wauters vanavond ook in de Lotto Arena?' Het was een vraag waarmee we de jongste dagen veel werden geconfronteerd. Toen in januari de loting in de gebouwen van Fiba Europe in München doorging was het lot de Belgische nationale ploegen niet gunstig gezind. Zowel de Belgian Lions en Cats spelen hun vier thuiswedstrijden immers op dezelfde dag.

Drie daarvan zijn dan nog op een weekdag. De Lions spelen hun thuiswedstrijden in de Lotto Arena. Antwerp Giants, de organiserende club, wou met de directie van het Sportpaleis de Belgian Cats voor de Lions laten spelen. Met de federatie werd dat idee uitgewerkt.

Fiba Europe vraagt echter tussen beide wedstrijden een marge van 2u30. Dat maakte dat de Cats omstreeks 17u30 moesten starten. Organisatorisch (VIP) en vooral omwille van het filleleed niet echt haalbaar. Ook een scenario om 18u30 en 21uur was niet mogelijk. De Belgian Lions hebben immers een contract met Be TV en de rechststreekse uitzendingen moeten ten laatste om 20u15 aanvatten. De Cats wijken dus uit naar Kortrijk en spelen om 19 uur. Enkel de slotspeeldag (zondag 29 augustus) kan de Belgische basketfreak enerzijds Ann Wauters en co (15 uur) en anderzijds Axel Hervelle (20u15) en co aanmoedigen. Dan is er tijd om van Kortrijk de trip naar Antwerpen te maken.

Dat de eerste drie wedstrijden samenvallen en op een verschillende locatie worden gespeeld, is dus een gemiste kans en een pijnlijke primeur voor het Belgische basketbal.

Patrick Ceulemans

Basketbal Awards 2010@Carré

Patrick Ceulemans | 13 mei 2010 om 18:01

Zondag 16 mei gaat in dancing Carré te Willebroek de vijfde editie van de Basketbal Awards 2010 door. Naast een Celebration Champs, de kampioen van miniemen tot eerste klasse vrouwen en tweede klasse mannen, worden ook de acht individuele prijzen van het Belgische basketbal in de bloemetjes gezet. Zondagavond omstreeks 22u30 kennen we dan ook de opvolgers van onder meer Trevor Huffman&Tim Black, Matt Lojeski, Christophe Beghin, Eddy Casteels en Nele Deyaert.

Uiteraard zit de campagne 2010-2011 er nog niet op. Dinsdag gaan in de Ethias League immers de play-offs van start. Na 32 speeldagen in die Ethias League, de Beker van België en voor vijf van de negen ploegen een Europese campagne is het echter wel het moment, net als in de NBA trouwens, om de genomineerden begin mei en na acht maanden van euforie, ontgoocheling en vooral emoties vrij te geven.

Het lijstje van de genomineerden is gekend en het is dan ook uitkijken wie de Speler, Speelster, Coach en Belofte van het Jaar wordt, de Ster van de Coaches wint en last but not least de titel van MVP op zijn palmares mag bijschrijven.

De Basketbal Awards is een organisatie van de BLB (Ethias League), VBL, AWBB, in samenwerking met de kranten Het Nieuwsblad en Le Soir en BBCA (coachesvereniging) en Carré.

De deuren gaan zondag 16 mei open om 19 uur, de toegang is gratis (vanaf 16 jaar) en de show, met presentatie van Bart Schols (VRT) en Pierre Robert (RTBF), start om 20u30.

Ook aan het randgebeuren is weer gedacht. De Coca Cola Extreme Dancers tekenen present, vijfvoudig Europees Speelster van het Jaar Ann Wauters komt een prijs overhandigen en de Vlaamse groep Andes geeft een optreden. 

Basketbal Awards@Carré??? Just be there and party!!!! 

Ann Wauters

Schrikken na aanslagen in de metro

Ann Wauters | 30 maart 2010 om 10:57

Vrijdag hadden we een vrije dag. We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om een paar toeristische uitstapjes te maken. Naar de grens met Europe en Azië. En naar het bos (lokale mijnschacht, Ganina Jama) waar de lichamen van de Romanovs verborgen waren nadat ze vermoord werden.

Ik sta daar op de grens met Azië. Dit is op een 20tal minuten rijden van het centrum van Ekaterinenburg. Doet me toch beseffen hoe ver ik van huis ben...

We zijn net terug uit Moskou. De eerste play-off ronde zit erop, 2/0 tegen Dynamo Moskou.
Toen we gisteren de bus namen op weg naar de luchthaven werden we opgeschrikt door de radioberichten van twee aanslagen in de metro.

Toch wel eventjes schrikken. Vorig jaar namen we nog die route (Lubyanka)naar het centrum van Moskou. In de luchthaven was er ook een strengere controle. Iedereen was toch blij om terug in Ekaterinenburg te landen.

Donderdag vertrekken we naar Moskou, om een vriendschappelijke wedstrijd te spelen. Vanuit Moksou charteren we dan naar Alicante. Daar gaan we op afzondering ter voorbereiding van de F4. Je voelt de spanning stijgen.

We hebben natuurlijk een ongelooflijke roster, waardoor de druk hoog is. De halve finale is al een klepper van formaat. We spelen tegen Spartak Moskou, drievoudig Europees kampioen. De rivaliteit tussen Ekat en Spartak is enorm. 

Dit wordt mijn 8ste final four. Onze honger naar de finale is groot. Hopelijk kunnen we Spartak verslaan. Valencia voorspelt een volle zaal. 9000 zou toch wel uniek zijn voor vrouwenbasket.

tot binnenkort!

Sam Van Rossom

`t Is gebeurd!

Sam Van Rossom | 12 maart 2010 om 11:47

De ondertussen meer dan befaamde spreuk van Vlaanderens populairste quizmaster Erik Van Looy, was het eerste wat me dinsdagavond laat te binnen schoot! `t Is gebeurd! In de volgende ronde van de Eurochallenge komen we uit tegen Antwerp Giants! 


De kwartfinales worden gespeeld in een best of 3 formule! Aangezien wij eerste waren in onze groep, genieten we het thuisvoordeel en spelen we de eventuele belle dus in Pesaro! De eerste wedstrijd vindt plaats op 23 maart in Pesaro, de tweede op 25 maart in Antwerpen en een eventuele derde wedstrijd op 31 maart in Pesaro!

Natuurlijk moet ik er geen tekening bij maken dat ik uitkijk naar de match in Antwerpen! Sinds mijn vertrek uit Oostende speel ik dus voor het eerst terug op Belgische bodem op clubniveau. Het is toch iets speciaals om mee te maken als speler! Het feit dat bondscoach Eddy Casteels ook coach is van Antwerpen, en dat o.a. Christophe Beghin, Roel Moors en Randy Oveneke ook ploegmaten zijn bij de nationale ploeg, geeft deze wedstrijd nog wat extra pigment!

Het zal natuurlijk ook een blij terugzien worden met familie, vrienden en supporters van o.a. Oostende en de Belgian Lions! Het was sinds deze zomer zowat de traditie dat Veronique, hevige fan van de Belgische nationale ploeg, na elke wedstrijd klaarstond met een overheerlijke `mousse au chocolat`... Ze liet me alvast weten dat ik ook op 25 maart nog eens mag genieten van mijn favoriete dessert!
Sam Van Rossom

Comeback...

Sam Van Rossom | 27 februari 2010 om 16:47

Ik heb er net een busrit van 5 uur opzitten! Momenteel bevind ik mij in een hotel in Cantu, waar we morgenmiddag spelen! Aanvankelijk was het de bedoeling te bloggen op de bus met mijn mobiele internetstick, maar ook de technologie laat je soms dus in de steek!


Het nieuwe jaar is voor mij wat in mineur van start gegaan! Reeds in de tweede week van 2010 liep ik een spierscheur op in de hamstrings! Deze blessure heeft me 6 weken langs de kant gehouden... De laatste weken heb ik dus opnieuw mogen revalideren: zwembad, fietsen, krachttraining... Ik moet toegeven, het was in het begin een klopje, want alles liep net goed! 

Mijn blessure van vorig jaar zat nog goed in mijn hoofd... Toen maakte ik mijn comeback met een paar overbodige kilo`s en duurde het even eer ik terug de goede vorm te pakken had! Geen tweede keer dacht ik dus, en na 6 weken revalidatie loog de weegschaal niet: -2 kilo, en dus sta ik op het perfecte competitiegewicht! Een resultaat waarvoor ik toch elke dag een uur of 3-4 heb afgezien!

Dinsdag speelde ik al mee in de Europese wedstrijd tegen Nicosia, maar morgen maak ik dus mijn comeback in de Italiaanse competitie in de belangrijke wedstrijd tegen Cantu! Als ploeg hebben we het dit seizoen niet gemakkelijk! We spelen mooi basketbal, hebben een goeie ploeg, spelers met een goede mentaliteit ook, alleen volgen de resultaten niet... Dit alles brengt ons dus op een 13e plaats op 16 ploegen, en zorgt ervoor dat het vechten wordt tot het einde om het behoud veilig te stellen! 

In Europa gaat het wonderwel pakken beter! Na 10 wedstrijden verloren we daar slechts 1 wedstrijd, en zijn we dus al zeker van een stek bij de laatste 8! De kans is groot dat we in de volgende ronde uitkomen tegen Antwerp Giants, wat toch een mooie ervaring zou zijn! Ik kijk er alvast naar uit en hoop dat het zover zal komen!

Bij deze ga ik naar het einde van de Omloop Het Nieuwsblad kijken, waarvan de aankomst in mijn geboortestad ligt! De livestream van Sporza doet het overigens perfect! En dan roep ik toch maar: Lang leve de technologie!

Ann Wauters

Op het podium met Biba en Celine

Ann Wauters | 22 februari 2010 om 11:14

Het is hier vandaag -31 graden. De Russen zeggen dat het de koudste winter ooit is...
Mijn zus was hier vorige week op bezoek met haar gezin. Via omwegen zijn ze hier toch geraakt. (Vertraging in Brussel, connectie gemist, overnachting in Praag, omweg via Moskou, drie vliegtuigen moeten nemen om in Ekaterinburg te geraken..) Toch wel een hele onderneming met drie kindjes! Het werd een drukke, gezellige week.
De kindjes hebben hier zelfs voor de eerste keer op skilatten gestaan! En ze hebben natuurlijk voor hun tante Ann gesupporterd tijdens de match tegen Orenburg.

WautersWin


Ondertussen hebben we de Russische beker gewonnen tegen Spartak Moskou. Dit werd deze week nog eens uitgebreid gevierd. Onze eigenaar houdt ervan om titels te vieren met een feestje. Tafels vol sushi, seafood en veeeeel vodka. Voor dit feestje moesten we optreden. Ik zong samen met Biba en Celine. De foto zegt genoeg denk ik..

 WautersZing
 
 


In de Russische competitie blijven we leider met 16 overwinningen op een rij. De eerste plaats is belangrijk voor het thuisvoordeel tijdens de play-offs.

Deze week spelen we de 1/4 finale tegen Kosice (Slovakia). We staan op twee overwinningen van de Final 4. De Final 4 blijft het hoogtepunt van het seizoen. Hopelijk kunnen we dinsdag genieten van het thuisvoordeel. We spelen alle wedstrijden voor een publiek van 5000! Toch wel uniek voor vrouwenbasket.

Ann Wauters

IJsberen bij -20°

Ann Wauters | 20 januari 2010 om 15:34

Het is een Russische traditie om op 19 januari (middernacht) in een rivier te gaan (3X kopje onder). Ze geloven dat het water op deze dag heilig water is. Op die manier geloven ze dat het goed geluk brengt voor de toekomst. Mijn Russische ploeggenoten vonden het een goed idee om de traditie eens voor te stellen aan de buitenlandse speelsters.

Resultaat: kijk naar de foto's.
Klein detail, buitentemperatuur gisteren -20°!!!

Ann1

Ann2

Ann3