Voetbal Voetbal
Wielrennen Wielrennen
Tennis Tennis
Autosport
Motorsport Motorsport
Basketbal Basketbal
Volleybal Volleybal
Atletiek Atletiek
Andere Andere
   
Schrijf je in op de sportsms-dienst van het Nieuwsblad
Zoeken
  Home
26 juli 2005
The Next Lance

        BBC SPORT | Other Sport... | Cycling | The next Lance

BBC Sport plaatst een gokje bij bet365 en zet de meest waarschijnlijke troonsopvolgers voor de Tour in 2006 nu al op een rijtje. Geen Belgen bij hen, wel bij MrBookmaker. Wint Axel Merckx de Tour krijg je je inzet in 300-voud terug. Vrij voorzichtige schatting ...

Geplaatst door Jacob om 10:33 | Link | 0 Reacties
25 juli 2005
Prijzengeld

Discovery Channel verdiende dit jaar meer dan een half miljoen euro. 400 000 daarvan zijn voor The Boss hemzelve. Euskatel verdiende het minste geld. De 10% bonus voor het personeel erafgehouden houdt elke Baskische renner precies 931€ over aan 3 weken hard labeur.

Bron: Cyclingnews.com

1 Discovery Channel   545,6402 
2 T-Mobile       258,730
3 CSC          237,520
4 Crédit Agricole    107,420
5 Illes Baléars     105,180
6 Phonak         99,360
7 Rabobank        96,120
8 Gerolsteiner      68,050
9 Davitamon-Lotto    65,210
10 Française des Jeux  58,040
11 Cofidis        57,070
12 Liberty        42,390
13 Quick.Step      33,660
14 Fassa Bortolo     32,860
15 Bouygues Telecom   27,710
16 Liquigas       25,120
17 Lampre        20,620
18 Domina Vacanze    18,020
19 AG2R         17,000
20 Saunier Duval     12,070
21 Euskaltel       9,310
Geplaatst door Jacob om 10:07 | Link | 0 Reacties
24 juli 2005
Einde

Marec3


Geplaatst door Het Nieuwsblad Online om 20:39 | Link | 0 Reacties
,,Het nachtleven induiken’’

Johan VansummerenToen ik voor de eerste keer de Champs-Elysées opreed, waren de kriebels er. ‘Amaai, hoeveel volk zit hier?’ dacht ik bij mezelf. Dat het vandaag voor Robbie niet is gelukt is jammer maar ik ga er mijn slaap niet voor laten. Het is natuurlijk vervelend wanneer zo’n Vinokourov ervanonder muist maar da’s nu eenmaal koers. Hij moet wel héél sterk geweest zijn. Vanavond gaan we met de ploeg feesten: eentje gaan drinken en ergens goed gaan eten. Het is mooi geweest: drie ritzeges, de ploeg die goed heeft gewerkt, ... Ook voor mezelf is de Tour geslaagd. Na het eten duiken we het nachtleven in. Dat kan niet echt een probleem zijn want we zitten hier in het hartje van Parijs! Uitgaan? Da’s al een paar maand geleden, hoor! Morgen ga ik extra lang uitslapen en ’s avonds mag ik alweer gaan koersen. Ik rij het criterium in Aalst. Ach, me daarvoor opladen zal niet echt een probleem zijn. Mijn planning voor de rest van de week heb ik nog niet echt uitgestippeld. Ergens lekker gaan eten zal er zeker bijzijn. En vooral: terug in mijn eigen bed slapen. Tot volgend jaar!

Geplaatst door Het Nieuwsblad Online om 20:38 | Link | 0 Reacties
De Vloek van St.-Etienne

Wat Mickael Rasmussen overkwam in de tijdrit gisteren was, ondanks wat we allemaal zagen op tv, niet aan de jonge Deen zelf gelegen. Ook de techniekers noch ploegleiding troffen schuld. Het was de Vloek van Saint-Etienne na een pauze van 49 jaar, terug aan het werk.

Tourhistoricus en auteur Benjo Masso rakelt het verhaal op van en zekere Wout Wagtmans in de Tour van 1956.

Het is de vloek van St.-Etienne die opnieuw toeslaat. Ronde van Frankrijk 1956, Tijdrit start in St.-Etienne. Derde in het algemeen klassement: Wout Wagtmans. Hij is zeer optimistisch, maar na 5 minuten valt al zijn hoop in het water als hij valt. 20 kilometer later een tweede tegenslag: hij rijdt lek en verliest een heleboel tijd omdat de mechanicien een voorwiel brengt in plaats van een achterwiel. 15 kilometer voor de eindstreep wordt hij ingehaald door Stan Ockers, die 6 minuten na hem gestart was. Wagtmans eindigt 61ste op 8'26" en zakt van de 3de naar de 6de plaats.

De geschiedenis herhaalt zich...

Geplaatst door Jacob om 13:48 | Link | 0 Reacties
PCyM Preview etappe 21: Aux Champs-Élysées

Geplaatst door Jacob om 12:32 | Link | 0 Reacties
Kroniek van een dynastie

Een handig overzicht van de 7-jaar durende heerschappij van Lance Armstrong in de Tour de France: zeven eindoverwinningen, 23 etappezeges en 82 dagen in het geel...

Geplaatst door Jacob om 12:11 | Link | 0 Reacties
Lanterne Rouge II: Familie Flores

De 92ste Ronde van Frankrijk zit erop. De strijd is gestreden. In de laatste tijdrit zette hij met brio de puntjes op de i en smeerde zijn naaste concurent nog 2'28" aan de broek. Iker Flores volgt Jimmy Casper op als undisputed Lanterne Rouge van deze Tour.

Het zat er ook aan te komen. Na een lamentabele/uitstekende ploegentijdrit mocht Iker de Rode Lantaarn voor het eerst in ontvangst nemen. Een rit later stond hij het ding alweer af om vanaf de achtste etappe definitief de controle over te nemen. Even zag het er nog naar uit dat Wim Vansevenant de positie van de Bask nog kon bedreigen, maar tevergeefs.

Door het behalen van de Rode Lantaarn zet Iker een mooie familietraditie verder. In 2002 behaalde zijn oudere broer de eer binnen na een hevige strijd met CSC-renner Arvis Piziks. Igor deed echt hard zijn best om laatste te eindigen, maar zijn ploeg, Euskatel, kon niet erg hard lachen met die ongebrijdelde ambitie en zette de renner na de Tour stante pede op straat. In een interview met de NY Times(Gratis registratie) laat Iker dan ook officieel weten dat hij zich toch wel wat schaamt. Kwestie van zijn broodwinning veilig te stellen.

Geplaatst door Jacob om 12:01 | Link | 0 Reacties
23 juli 2005
Lance naar Disneychannel

Marec2


Geplaatst door Het Nieuwsblad Online om 21:34 | Link | 0 Reacties
,,Er zat nog kracht in de benen’’

Johan VansummerenIk moest in de tijdrit starten om 11.25 uur. Dat betekent concreet dat ik vroeg moest opstaan. Ontbijten, naar de start gaan, warmrijden: het moet allemaal gebeuren, hé. Ik ben tevreden van mijn prestatie. Er zat nog flink wat kracht in de benen. Dat doet me plezier. Vergeet niet dat we drie weken ver zijn. Als je met flanellen benen zo’n tijdrit moet afwerken, is dat best wel vervelend! Mijn taak zat er dus veel vroeger op dan die van mijn ploegmaat Cadel Evans. Hij rijdt voor een goed klassement en startte dus een flink stuk later, in de namiddag. Hij deed het super. Evans is een toffe gast, een modelprof ook. Eentje waar veel renners nog wat van kunnen opsteken. Maar als ik hem soms bezigzie, denk ik soms ‘waarvoor is dat allemaal goed?’. Soms gaat hij echt wel ver, in zijn voeding en zo. Da’s de aard van het beestje, neem ik aan. Ik moet jullie niet vertellen hoezeer ik uitkijk naar Parijs. Me nog één keer dubbel plooien voor Robbie, hem nog één keer perfect naar die laatste bocht piloteren en dan zit mijn Tour erop!

Geplaatst door Het Nieuwsblad Online om 21:08 | Link | 0 Reacties
22 juli 2005
Floyd vs. Lance

The Boss heeft het niet meer zo voor Floyd Landis. De Amerikaanse kopman van Phonak Hearing Systems brak door aan de zijde van Armstrong bij US Postal, maar werd in de loop der jaren zo goed dat hem zelf het kopmanschap werd aangeboden - zij het bij een andere ploeg. Landis tekent en The Boss is in zijn gat gebeten.

Lange tenen en een olifantengeheugen: deadly combination.

Volgens sommigen was het 'incident' in de 16de etappe waarbij Armstrong eigenhandig het tempo opvoerde om Landis verder in het verlies te rijden het gevolg van een artikel dat die dag in l'Equipe was verschenen. De toon was niet overmatig slecht, maar zeker niet overmatig goed:

In sommige ploegen spreken ze veel over de vriendschap die er heerst, maar in een ploeg als dat (US Postal), met iemand die zich gedraagt alsof hij echt de baas is, denk ik niet dat je over echte vriendschap kan spreken. In het dagelijkse leven is het moeilijk om echt bevriend te worden met je baas. Ik geloof niet dat Lance ooit zo'n vriendschap had met één van zijn ploeggenoten, zelfs niet met George Hincapie die hij al kent sinds zijn zeventiende. Vriendschap kan niet bestaan wanneer je bevelen uitdeelt. Dat is niet noodzakelijk negatief. Het is door op die manier te handelen dat lance zo vaak de Tour heeft kunnen winnen.

Toch zijn de slechte vibraties rond de twee landgenoten niet nieuw en is het bewuste interview zeker niet de oorzaak. In de Tour of Georgia eerder dit jaar deed Lance net hetzelfde. Typisch, volgens Graham Watson, en Lance’s way of showing Landis what life is like ‘after US Postal’.

Geplaatst door Jacob om 21:59 | Link | 0 Reacties
PCyM Preview etappe 20: TT Ullrich

Jan Ullrich haalt het in een supertijd en houdt 15" voorsprong op Armstrong die zijn laatste Tour zonder persoonlijk overwinning afsluit. Rasmussen verliest meer dan 7 minuten en wordt van het podium geblazen.

Geplaatst door Jacob om 21:23 | Link | 0 Reacties
Lance is klaar voor de tijdrit

Marec_2


Geplaatst door Het Nieuwsblad Online om 21:00 | Link | 0 Reacties
,,Het is nu aftellen tot Parijs’’

Johan VansummerenJongens, wat is er vandaag weer volle bak gekoerst. Ik moet er geen doekjes om winden: ik zit stilaan op mijn tandvlees. Laat Parijs maar komen. Maar eerst nog die tijdrit goed zien door te komen. Ik mag 25 % op de tijd van de eerste verliezen. Dat betekent dat ik niet moet treuzelen. ‘Goed doorrijden’ noem ik het. Ach, nu mag het toch niet meer mislukken. Vanmorgen vóór de rit heb ik er het roadbook eens op nageslagen. Da’s niet van mijn gewoonte maar het leek me een verraderlijke rit met een geringe tijdslimiet. ‘Ideaal’ om buiten tijd aan te komen. Nee, ik was er niet gerust op. Maar ik was lang niet de enige. Ga maar eens een kijkje nemen achterin het peloton. Niet alleen voor mij is het aftellen. We hebben het toch maar mooi weer gehaald. Nu nog de tijdrit en dan me klaarstomen voor zondag. We willen allemaal doodgraag die vierde ritzege voor Robbie. Het zal volle bak koersen worden maar dat ben ik stilaan gewoon. En dát begint flink door te wegen. Daarnet werd ik na de finish aangeklampt door een journalist. Ik was doodmoe en klonk allicht niet al te opgewekt door die micro. Ik kon er ook niks aan verhelpen. Het zij zo.

Geplaatst door Het Nieuwsblad Online om 20:56 | Link | 0 Reacties
Afscheidsfeestje

Zondag neemt Lance Armstrong officieel afscheid van het wielercircus. Hoe dit beter te vieren dan met een intiem feestje voor de vrienden. Een natje en een droogje en misschien wordt er ook gedanst. 600 van zijn beste vrienden zijn uitgenodigd waaronder, naast de ploegmaats, ook politicus John Kerry en regisseur Stephen Spielberg.

Na het Musée d'Orsay in 1999, 2000, 2001 en 2002 werd de feestlocatie in 2003 geupgrade naar de Grand Ballroom van het Intercontinental Le Grande. Dit jaar - want er is toch iets extra te vieren - moet het Ritz hotel dienst doen als fuifzaal voor Lance en zijn maatjes.

Zondagavond 21u00, Hotel Ritz, Parijs. Avondkledij verplicht ...

Geplaatst door Jacob om 11:42 | Link | 0 Reacties
21 juli 2005
PCyM Preview etappe 19: Trenti voor Quickstep

Doel van de dag: tegen alle verwachtingen in een massasprint forceren om McEwen alsnog in het groen te krijgen.

De opzet lijkt te lukken. Halfweg koers zetten de ploegmaats de achtervolging in op de onvermijdelijke kopgroep. De zeven minuten worden snel goedgemaakt en op 20 kilometer van de streep loopt alles samen. Maar waar is McEwen? Helemaal achterin het peloton met loden benen ... De spurt wordt op gang getrokken en het is Trenti die Quickstep nog eens doet lachen. Rodriguez wordt voor Davitamon-lotto 5de.

Geplaatst door Jacob om 23:45 | Link | 0 Reacties
175 jaar België

Marec_1

Geplaatst door Het Nieuwsblad Online om 21:26 | Link | 0 Reacties
,,Pa en ma zijn op bezoek’’

Johan Vansummeren
Woensdag zijn mijn ouders neergestreken in Frankrijk. Best wel plezant dat ze me eens een bezoekje komen brengen. Maar gisteren was ik niet in de stemming, was ik haast niet aanspreekbaar. Ik was echt kapot en had hen gezegd dat ze me beter kwamen opzoeken aan de start van de volgende rit. Vanmorgen (gisteren, red.) stonden ze er. Ma was bezorgd. Da’s het moederinstinct, zeker? Vanavond komen ze allicht nog eens langs in ons hotel.
Vandaag ben ik in de aanval gegaan. Het was eigenlijk de bedoeling dat ik de eerste tussensprint zou aantrekken voor Robbie maar plots trok Moreau heel hard door. Ik sprong mee en zag dat het achter mij scheurde. Onder meer Vinokourov kon nog aanpikken. Robbie was er niet bij dus dacht ik maar bij mezelf dat ik beter zelf de puntjes meegrabbelde. Ten eerste is het goed voor Robbie en ten tweede is het geld mooi meegenomen. Het gaat de ploegkas in. Al zal er voor mezelf niet veel meer van overblijven als het geld op het einde van het verhaal wordt verdeeld. Toen ik de premie meepikte, kreeg ik wat boze blikken van mijn medevluchters maar daar maal ik niet om. Ze moeten de boel maar niet dynamiteren!
Het wordt zo stilaan tijd dat de Tour erop zit. Gisteren viel ik echt als een blok in slaap. En ook vandaag. Na de douche had ik me even op bed gelegd en ik was alweer vertrokken. Nog even doorbijten.

Geplaatst door Het Nieuwsblad Online om 21:24 | Link | 0 Reacties
Lance en de Nationale Feestdag

Kunnen de Belgische renners op 21 juli wat de Fransen op hun nationale feestdag deden - winnen? De overlevering spreekt alleszins niet in ons voordeel, maar in het voordeel van een zekere Amerikaan.

Lance Armstrong won al 5 keer de rit op 21 juli en is daarmee absoluut recordhouder.


Tussenin in 2002 won Richard Virenque voor het Belgische Domo-FarmFrites. Toch nog een sprankeltje hoop...

Geplaatst door Jacob om 11:47 | Link | 0 Reacties
20 juli 2005
PCyM Preview etappe 18: Basso in het geel

Evans staat zowaar genoteerd bij de dagfavorieten, toch denk ik vandaag meer aan een Aerts of een Merckx. De eerste springt dan ook mee in een vroege vlucht. Oorspronkelijk zijn ze met 4 vluchters. 11 kunnen later aansluiten en nog eens 5 komen er 20 kilometer voor de streep bij. Veel te grote namen en Aerts heeft voor de finale zijn beste kruid al verschoten. Wie anders dan Vinokourov zet de aanval in, maar de Kazak wordt gecounterd door Basso die de ritzege pakt ... en meer! Want niemand minder dan Lance Armstrong heeft de boot gemist en is pas met het tweede peloton op 3'23" binnengekomen. Basso is de nieuwe gele truidrager.


Geplaatst door Jacob om 22:21 | Link | 0 Reacties
Lanterne Rouge

Het klassement in omgekeerde volgorde dat is de Rode Lantaarn. Sinds de 8ste etappe heeft de Bask Iker Flores die positie stevig in handen. Daarmee is hij de enige van zijn ploeg die iet of wat van publicitaire waarde is.

Edoch! Deweg is lang en Parijs nog ver. Wij Belgen gaan niet neer zonder strijd. Grootste rivaal van Flores is dan ook Wim Vansevenant. De Vlaming deed gisteren een goede zaak in het algemeen klassement door een volle minuut te verliezen op zijn rivaal. Al wordt het moeilijk. Flores bouwde in twee weken een achterstand op van meer dan 6 minuten. Enkel pech lijkt Vansevenant nog aan de overwinning te kunnen helpen.

Op deze site kan je de strijd op het scherpst van de tijdsgrens van nabij volgen. Ook de helden uit het verleden, zoals tweevoudig Rode Lantaarn Jimmy Casper, worden niet vergeten. De Laatste Belgische rode lantaarn was Hans de Clerq in 2003.

"Ik heb die titel nu en ik geef hem niet meer af. Niemand droomt ervan om de allerlaatste renner in de Tour te zijn, maar eens je het wordt, begin jet het te appreciëren. De titel veroveren is gemakkelijk, eraan vasthouden veel moeilijker: de ideale rode lantaarn komt elke dag net op de tijdsgrens binnen." - Hans De Clercq (winnaar 2003)

Geplaatst door Jacob om 11:15 | Link | 0 Reacties
19 juli 2005
PCyM Preview etappe 17: Punten voor groen

De 17de etappe wordt één van de laatste kansen voor mij en Davitamon-Lotto om punten te pakken voor het groen. Ik plan dan ook tot de eerste tussensprint te controleren en daarna te zien of een massasprint haalbaar is.

De eerste kilomters geraakt niemand weg. De Davitamon-Lottotrein raast aan 50 per uur door Frankrijk en doet dat tot aan de eerste tussensprint. McEwen wint ongecontesteerd. Even later gaan de eerste vluchters weg. Het tempo blijft hoog en de vluchters kraken één voor één. Behalve Cioni. Hij wint met een straatlengte op een aanstormend peloton. McEwen wordt in extramis nog 5de.

Geplaatst door Jacob om 22:04 | Link | 0 Reacties
Sightseeing Tour

Marec2007

Geplaatst door Het Nieuwsblad Online om 20:34 | Link | 0 Reacties
,,Ik heb last van de maag’’

Johan VansummerenHet dagboek van Johan Vansummeren: Vandaag zijn we de Aubisque over gemoeten. Een mooie berg, één die me ook ligt. De afdaling was wel vrij smal en gevaarlijk. Is dat niet de plaats waar die Nederlander (Wim Van Est, red.) ooit in het ravijn sukkelde? ‘Zijn hart stond stil en zijn horloge liep’. Ik ken dat deuntje. Ik ben gelukkig niet gevallen maar ik voelde me niet echt super. Sedert vanmorgen heb ik last van spijsverteringsstoornissen. Er zijn er nog in de ploeg die met maagproblemen opgezadeld zitten. Ik weet niet hoe het komt. Ik ga dadelijk wel eens langs bij de dokter.
Ik heb toch goed mijn werk kunnen doen in het peloton. Water aandragen bijvoorbeeld. Een paar dagen geleden heb ik nog een puntenstraf gekregen van de wedstrijdjury. Gewoon belachelijk! Omdat ik me twee keer zou hebben afgeduwd toen ik een bidon vanuit de ploegwagen toegestopt kreeg. Ik ben de dag nadien nog eens gaan verifiëren van wie ik die straf had gekregen. Maar ik heb geen antwoord op die vraag gekregen. Ach, wat maakt het allemaal uit.
Intussen dikt het prijzengeld dat onze ploeg hier bijeenraapt aan. Cadel was vandaag mee. Alweer dik in orde dus. Het brengt geld in het laatje, ja. Maar daarvoor doe ik het niet. Het is leuk meegenomen maar toen ik daarnet de streep in Pau overschreed, dacht ik niet ‘wat heb ik vandaag alweer verdiend?’.

Geplaatst door Het Nieuwsblad Online om 20:28 | Link | 0 Reacties
Lood aan de fiets

Leonardo Piepoli is met zijn 57 kg voor 1m72 bij de kleinste en lichtste renners uit het Tourpeloton. Het frame van zijn Scott CR1 is dan ook kleiner en lichter dan de gewone frames. En niet aleen het frame, ook alle andere onderdelen van zijn fiets zijn korter en dus ook lichter. Tel daar dan Campagnolo's lichtgewicht carbongroep bij op en je krijgt een fiets die ver onder de gewichtsgrens van 6.8 kg ligt.

De technici van Saunier-Duval moeten dan ook improviseren om dit probleem op te lossen. Leonardo Piepoli fiets rond met 140 gram lood onder zijn drinkbus.

Geplaatst door Jacob om 11:36 | Link | 0 Reacties
Lookalike

Ook Lance, ook in het geel maar toch net anders ....

Geplaatst door Jacob om 10:56 | Link | 0 Reacties
PCym Preview etappe 16: Summie probeert, Vino wint


Geplaatst door Jacob om 00:28 | Link | 0 Reacties
18 juli 2005
Lance is wel een motard

Drie berichten lager gezien hoe The Teutels uit American Chopper Armstrongs fiets oppimpten? Die "fiets" wordt nu zijn geheime wapen om die verdomde Fransen uit te schakelen.

Geplaatst door Jacob om 23:51 | Link | 0 Reacties
Hinault - Das of geen das?

Bernard Hinault stond, en staat nog steeds, bekend als De Das. Een bijnaam die moet verwijzen naar zijn vastberadenheid en zijn Merckxiaanse veelvraterij. Dassen zijn notoire veelvraten, Hinault won zo goed als alles, vandaar.

De Nederlandstalige wielergemeenschap had die bijnaam natuurlijk niet zelf bedacht. Ze merkten het op in een ongetwijfeld vergeelde Equipe en vertaalden. Le Blaireau was wat ze lazen - de das, het van Dale equivalent.

Nu is er wel wat discussie. Vooral enkele Nederlandse journalisten geloven dat die bijnaam op een misverstand berust. De Fransen bedoelden met le blaireau niet de das, maar een knorrig mens. De Fransen zelf zijn het hier niet helemaal mee eens en ook Nu.nl geraakt er niet heleemal uit.

Stof voor veel discussie en muggezifterij, maar wat doet een das ... knorren.

Geplaatst door Jacob om 23:42 | Link | 0 Reacties
,,Waarom moeten die controles zo vroeg?’’

Johan VansummerenGodverdoeme! Dat was mijn eerste gedacht toen ik vanmorgen te horen kreeg dat er weer een bloedcontrole zat aan te komen. Van mij mogen ze best controleren. Het maakt deel uit van onze job. Maar waarom komen die controleurs altijd zo vroeg? Waarom geen uurtje later? En waarom op de rustdag?

Pas op, die controles zijn nodig en moeten er zijn. Ze mogen zelfs bij me thuis komen aankloppen. Maar soms gaan ze te ver. Ik maakte het ooit mee dat de dopingbus van de Vlaamse Gemeenschap de markt van Lommel kwam opgereden. Ze waren op zoek naar Kevin Hulsmans. Kevin moest het busje in en de mensen hem maar aangapen. Da’s toch belachelijk! Ik vind dat op die manier de grenzen van de privacy worden overschreden.

Ik stel me geen vragen bij de prestaties van Armstrong. Hij domineert weer. Toch straf, zo zeven jaar na elkaar. Maar doping? Ze kunnen tegenwoordig toch alles opsporen in je bloed. Als je Armstrong bezig hoort en ziet: het is gewoon een ‘superkaraktermens’. Basso en Ullrich staan er ook, hoor. Alleen is hij keer op keer sterker.

De volgende dagen ziet het er niet naar uit dat het een massasprint wordt. Ik zou graag eens meespringen in een ontsnapping maar dan heb ik wel een portie geluk nodig. In het begin van elke rit demarreren ze hier met honderden tegelijk! We zien wel.

Geplaatst door Het Nieuwsblad Online om 20:27 | Link | 0 Reacties
Lance is geen motard

...maar dat neemt niet weg dat The Teutels (uit American Chopper) hun best gedaan hebben met deze verrassing voor The King!

Geplaatst door Marjolein Cuvelier om 19:32 | Link | 0 Reacties
17 juli 2005
Zware rustdag voor Ullrich

Marec

Geplaatst door Het Nieuwsblad Online om 21:44 | Link | 0 Reacties
,,Gedacht aan Casartelli’'

Johan Vansummeren
Met deze etappe achter de rug durf ik nu al stellen dat ik mijn eerste Tour ga uitrijden. Zoals ik me nu voel en zoals het nu loopt ben ik daar zeker van. Da’s goed voor de ploeg, goed voor mezelf en goed voor mijn dagboek. Vandaag ging het eigenlijk bijzonder vlotjes. Ik draaide soepel en kon me lang voorin handhaven. Maar ik weet natuurlijk ook wel dat als de grote mannen aanzetten, ik nog flink wat tekortschiet.
Ik heb getracht om onze kopman Cadel Evans zo lang mogelijk bij te staan. En dat lukte aardig. Tot aan de voet van de Peyresourde bleef ik bij hem en leverde ik drinkbussen af. Uiteindelijk zette ik hem af bij de eerste vijf van de groep. Dan zat mijn werk er zowat op. Al snel werd dan een groepje gevormd en zocht ik een plaatsje op. Onder meer Heras zat daarbij. Ik zat daar goed.
In de afzink van de eerste col van de dag, die Portet d’Aspet, heb ik dat monument langs de kant van de weg gezien. Casartelli crashte daar tien jaar geleden. Da’s voor mijn tijd maar toch heb ik er even aan gedacht. Het gaf me een raar gevoel.
Heel wat renners droegen zo’n polsbandje ter nagedachtenis van Casartelli. Ik niet, al had ik er graag eentje gehad. Ze deelden ze voor de start in elk geval niet aan elke renner uit. Casartelli’s oud-ploegmaats bij Motorola hadden er zeker eentje om en ook de meeste Italianen, maar ons werd niks gevraagd. (Johan Vansummeren)

Geplaatst door Het Nieuwsblad Online om 21:37 | Link | 0 Reacties
Fabio Casartelli

Het is tien jaar geleden dat Olympisch kampioen Fabio Casartelli in de afdaling van de Portet d'Aspet op dramatische wijze om het leven kwam. Bij die val waren ook Johan Museeuw en Dante Rezze betrokken, maar Casartelli was de enige die de Tour niet meer zou hervatten. Vandaag wordt hij door de Tour herdacht.

Casartelli was een grote belofte. Hij won als 21-jarige goud op de Olympische spelen in Barcelona en werd hiervoor beloond met een eerste profcontract. In het fatale jaar 1995 reed hij in het Amerikaanse Motorola team met onder meer Lance Armstrong, Andrea Peron en Sean Yates. De Italiaan was geen veelwinnaar, maar haalde enkele mooie ereplaatsen.

Zijn plotse dood op de flanken van de pyreneeën bracht de discussie of en wanneer er al dan niet een helm gedragen moet worden in een stroomversnelling. Op de Portet d'Aspet werd een monument opgericht ter ere van de veel te vroeg gestorven renner.

Geplaatst door Jacob om 10:13 | Link | 0 Reacties
PCyM Preview etappe 15: Mayo herleeft!
Zelfde doelstelling als gisteren: Cadel Evans in de Top 10 krijgen.
Temperaturen boven de 30° bij de start. Toch hebben mijn jongens er opnieuw zin in en Axel Merckx springt mee in de vroege ontsnapping. Die ontsnapping reikt tot over de Portet d'Aspet alvorens door het uitgedunde peloton te worden ingelopen. Dan begint het vuurwerk pas. terwijl Armstrong zich even laat uitzakken vallen Ullrich en Basso samen aan. Ze nemen snel 2 minuten en een stunt lijkt in de maak. Valse hoop, want de twee worden aan de voet van de laatste klim weer bijgehaald. Ullrich wordt onmiddellijk gelost. Mancebo, Armstrong, Basso en een herboren Mayo gaan samen de laatste kilometer in en het is Mayo die voor grotendeel eigen volk de overwinning binnenhaalt. De eerste Davitamon-Lotto, Cadel Evans wordt knap tiende.

Voorspel de rituitslag van vandaag en win een Pro Cycling Manager Game of Windbreaker.

Pro Cycling Manager is vanaf 30 juni te koop.
Geplaatst door Jacob om 00:48 | Link | 0 Reacties
16 juli 2005
,,Zeker vijftien bidons leeggedronken''

Johan VansummerenIk heb vandaag echt eens kunnen genieten van het landschap. Het was schoon, ja. Die beekjes, de rotsen, de bomen. Ik hou nu al meer van de Pyreneeën dan van de Alpen, denk ik. Het oogt allemaal minder agressief, een stuk lieflijker ook. Al wacht ik af tot morgen (vandaag, red.) om daar een definitief oordeel over te vellen. De Alpen lijken me ook drukker en toeristischer. En de bergen lijken me er minder steil.
De eerste Pyreneeënrit heb ik achter de kiezen. Het gemiddelde van het eerste wedstrijduur gezien? 50,8 stond er op het tellertje! Ze vlogen er van bij de start weer meteen in, terwijl ik mijn benen nog moest laten warmdraaien. Dat was niet echt een probleem want vandaag was het écht heet. Maar ik heb er niet echt veel moeite mee om in een bakoven te fietsen.
Ik heb flink wat flessen van supporters aan de kant van de weg aangepakt en over mijn hoofd gekieperd. En ik denk dat ik 15 bidons binnenheb. Daar zit meestal een combinatie van water en isotone sportdrank in. Maar in de Tour leer je hoe belangrijk water wel is. Soms snak je echt naar fris water. Die sportdranken zijn veelal te plakkerig. ’s Avonds aan tafel moet het water echter vaak wijken voor een glaasje wijn. Ik ben geen kenner maar ik drink niet zomaar wat er op tafel staat. Da’s meestal niet te vet! Ik ken het verschil tussen wijnazijn en een goeie fles.

Geplaatst door Het Nieuwsblad Online om 21:45 | Link | 0 Reacties
Voor welk watermerk ...

Georg Totschnig en zijn ploeg worden gesponsord door een watermerk. Welk merk? En wat zouden ze denken bij dit soort foto's?

Geplaatst door Jacob om 21:34 | Link | 0 Reacties
De Onverslaanbare verslaan

Slecht nieuws voor de spankracht in deze 92ste Ronde van Frankrijk. El Imbatido, Alejandro Valverde, de witte truidrager, is vandaag uit de Ronde gestapt. De onverslaanbare is verslaan ... door tendinitis in de knie.

Een indrukwekkende bijnaam, El Imbatido, voor een broekventje van 24, maar hij verdient ze wel. Maar liefst 5 jaar lang, bij de kadetten en de junioren, won de Spanjaard elke koers waaraan hij deelnam. Geen kruimel liet hij aan zijn concurrenten. Een kanibaal waar andere kanibalen schrik voor hadden. De Poulidor's en Ullrich's uit zijn streek zijn uit miserie gestopt met koersen en hebben een vak geleerd.

Geplaatst door Jacob om 00:16 | Link | 0 Reacties
15 juli 2005
PCyM Preview etappe 14: Ullrich slaat toe

Voor mijn Davitamon-lotto's twee objectieven voor twee renners: McEwen moet punten pakken bij de tussensprints en Cadel Evans moet top 10 kunnen rijden. De rest krijgt een dag vrijaf.

De vijand bestrijden met eigen wapens! McEwen glipt mee in de eerste ontsnapping van de dag en pakt zonder problemen de zes punten mee. Mission accomplished dus ik laat hem terug uitzakken in het peloton.

Eens de klim begonnen, breekt het peloton snel in stukken. Evans zit in de eerste groep samen met Ullrich, Mancebo, Klöden en een lijdende Armstrong. The Boss heeft z'n lang verwachte slechte dag en Ullrich profiteert maximaal. Hij wint de etappe en neemt 1'25" terug op Armstrong.

Armstrong aan de voetArmstrong aan het afzien
You'd better start believing it ...
Geplaatst door Jacob om 23:47 | Link | 0 Reacties
,,Geen last van heimwee’’

Johan VansummerenDagboek Johan Vansummeren: Toen ik op de massagetafel lag kwam Robbie binnen. Hij sprong haast bovenop mij... Die was natuurlijk supercontent. Drie ritten in de Tour is natuurlijk niet niks. Weer champagne vanavond dus. En Robbie die me op de kamer maar complimentjes bleef toegooien. Hoe rap ik wel gereden had. Ik vind dat we vandaag alweer een serieus nummer opgevoerd hebben. Groen ligt binnen bereik maar het wordt moeilijk. Hadden ze Robbie niet gediskwalificeerd in die vervloekte rit, dan stond hij daar nu in het groen.

De sfeer kan hier alvast niet meer stuk, wat maakt dat ik niet echt last van heimwee heb. In de Vuelta van vorig jaar was dat even anders. Toen reed ik nog bij Bodysol en was ik de enige Belg in een ploeg vol Spanjaarden. Ik moest voor hen allerlei klusjes opknappen en zo. Ik voelde me er niet echt in mijn element.

Veel tijd voor mezelf heb ik hier evenwel niet. Wat is het toch druk in de Tour! De bus in, naar het hotel, douchen, massage, eten, straks nog een interview voor tv. Straks probeer ik nog eens de computer aan te zetten en mijn mails te checken.

Ik probeer wel elke dag naar huis te bellen. Dan gaat het over vanalles en nog wat. Ze vragen me altijd of er hier iets te beleven is maar keer op keer zeg ik dat er hier niets te beleven valt. Mijn vriendin geef ik natuurlijk ook een belletje. Ze stelt het goed. Wellicht mist ze me maar dat wist ze vooraf. Het is mijn job.

Geplaatst door Het Nieuwsblad Online om 21:43 | Link | 0 Reacties
Quick Step steunt McEwen

Geplaatst door Het Nieuwsblad Online om 21:41 | Link | 0 Reacties
De enige Merckx

Eddy Merckx Carbon AXMHet is je gisteren misschien opgevallen, de fiets van Axel Merckx. Als enige in het voltallige peloton rijdt Axel met een fiets van de papa, een Eddy Merckx dus. De officiële fietsensponsor van Davitamon-Lotto mag dan wel Ridley zijn, zoon Axel blijft voor Eddy het uithangbord van zijn fietsenfabriek. Axel tourt dan ook rond met het splinternieuwe paradepaardje de Eddy Merckx Carbon aXm.

In het profpeloton is er één ploeg die Merckx als huismerk hanteert en dat is de continentale formatie Chocolade Jacques-T-Interim.

Geplaatst door Jacob om 12:07 | Link | 0 Reacties
Pro Cycling Manager Preview Etappe 13: Opnieuw een Fassa ...

Dit moet en zal de rit van McEwen worden! Al moet de hele ploeg zich doodrijden, McEwen moet winnen. Mooie voornemens bij de start van de biljartvlakke 13de etappe en overgangsrit.

Davitamon-Lotto werkte zich ook het pleuris. Ontsnappingen met Hincapie en Halgand worden genadeloos teruggefloten, een massasprint is nakende en onontkoombaar. McEwen speelt het safe en nestelt zich in het wiel van naaste concurrent Hushovd. Laat anderen de sprint maar maken.

Laatste kilometer, Hushovd zet aan! McEwen probeert er links over te gaan! Iemand komt van rechts? McEwen gaat! En wordt tweede ... Ongarato wint voor Fassa.

Klaar voor de strat Alles terug samen Alweer Fassa Bortolo

Voorspel de rituitslag van vandaag en win een Pro Cycling Manager Game of Windbreaker.

Pro Cycling Manager is vanaf 30 juni te koop in de betere gameswinkel.

Geplaatst door Jacob om 00:43 | Link | 0 Reacties
14 juli 2005
Tom Boonen naar huis

Marec


Geplaatst door Het Nieuwsblad Online om 21:40 | Link | 0 Reacties
De ploegleider

Wendy HuygheIk zie er niet langer uit als een onwetende journalist, maar als een ploegleider. Echt. Mijn linkerarm is namelijk bruinrood, mijn rechterarm eerder een beetje wit. Al enkele dagen rij ik rond met het raam open. Zo leren de berggeiten uit de Provence ook eens The Doors en The Gorillaz kennen. Ik laat mijn arm uit het raam hangen, zodat ik na een urenlange rit minder deodorant nodig heb. Wat beter is voor het milieu. Een min of meer rechtstreeks gevolg van die machohouding is wel dat mijn armen (net als ploegleiders) twee verschillende kleuren hebben.
Helaas was dat effect gisterenmorgen nog niet zo duidelijk. Anders had Iker Flores mij zeker niet zo genegeerd aan de start. Hij weet uiteraard niet dat ik al een halve week voor zijn rode lantaarn supporter. Ik heb geprobeerd het uit te leggen, maar we hadden ietwat van een communicatieprobleem.
,,Do you speak English?’’
Antwoord: ,,Little’’
,,Tu parles Français?’’
Antwoord: ,,Little’’
Meer dan verbasterd Spaans komt er niet echt uit. Vandaag onderneem ik een nieuwe poging. Ik zal wat duidelijker moeten communiceren in mijn lichaamstaal. Intussen heeft Iker zijn achterstand wel gereduceerd tot negen minuten. En hij heeft, in tegenstelling tot anderen, ook niet opgegeven. Go Iker. Doe nog a little moeite.

Geplaatst door Het Nieuwsblad Online om 21:37 | Link | 0 Reacties
Mijn slechtste dag in de Tour

Johan Vansummeren,,Ik had me vandaag liever wat weggestoken in het peloton, maar dat kon alweer niet. Robbie wou puntjes voor die groene trui en dat maakte dat ik weer vooraan kon postvatten. Axel was wel voorop, natuurlijk. Ik heb een paar keer door het microfoontje geroepen ,Tjonge, tjonge, wat voor een domme actie is dit?!’ Ik kan me voorstellen dat het op tv wel wat bizar overkwam. Bedoeling was om te verhinderen dat Hushovd en O’Grady rustig peddelend de finish zouden bereiken. Vandaag was ik echt niet goed. Het was ronduit mijn slechtste dag in de Tour. Ik was de hele tijd aan het spartelen. Die razendsnelle eerste Tourweek kruipt stilaan in de kleren. Daarnet had ik het er nog met Robbie over. Die zei me dat het de lastigste Tour is in zeven, acht jaar. Alle dagen wordt hier volle bak gekoerst. Hoeveel is het Tourgemiddelde tot dusver? 44 per uur? Gewoon blijven voortdoen, zeker? Ik ben net aangekomen op mijn kamer. Die hotels hier in de Tour vallen wel mee. Echt klagen doe ik niet. Ik hoop wel dat er deze keer warm water is. Gisteren was dat niet het geval en moesten we douchen met koud water. Nu, zo’n probleem was het niet. Het is hier goed weer, hé. Van de nood een deugd maken heet dat.

Geplaatst door Het Nieuwsblad Online om 21:35 | Link | 0 Reacties
Pro Cycling Manager Preview: Cioni aan het feest

Met één ster bij de dagfavorieten ingedeeld is Axel Merckx. Dit moet een dag worden voor Davitamon-Lotto.

Na 20 kilometer springt een eerste vlucht weg met daarin verschillende grote namen. Ik schuif Mario Aerts en Axel Merckx mee. Geen verstandhouding voorin zorgt dat de vlucht niet te lang duurt. Alles komt weer samen na 100 kilometer en blijft samen tot de laatste helling. Cioni geeft er daar een ferme lap op en sprint naar de overwinning. Evans kon nog even in zijn wiel meeglijden, maar tevergeefs ... Met drie renners in de top 20 toch geen al te slechte dag voor de ploeg. Morgen mag McEwen weer aan het werk.

Mooie stuwdam Drie Belgen in de Top 10 Dario Cioni haalt het
Pro Cycling Manager is vanaf 30 juni te koop in de betere gameswinkel.
Geplaatst door Jacob om 11:38 | Link | 0 Reacties
Oscar en de alpenweide

Geplaatst door Het Nieuwsblad Online om 09:48 | Link | 0 Reacties
13 juli 2005
Verdachte Frigo voor Boonen

Geplaatst door Het Nieuwsblad Online om 21:27 | Link | 0 Reacties
,,In ‘de bus’ is het muisstil’’

Johan Vansummeren Dagboek Johan Vansummeren: Vandaag heb ik niet veel afgezien en heb ik de rit gewoon in de ‘gruppetto’ uitgereden. Op het gemakje de Galibier omhoog. Mooie klim overigens. Courchevel was dat ook. Ik hou wel van die gelijkmatig oplopende cols. Op supersteile en onregelmatige stroken durf ik wel eens onploffen.


Pffff, en ik die dacht dat ik goed kon klimmen! Maar dat klimgevoel zal wel terugkomen. Ik blijf er trouwens bij: je moet fris zijn wil je bergop een goed figuur slaan. Volgend jaar moet het me lukken om met de beste dertig omhoog te rijden. Klimmen kan je niet leren, dat heb je of heb je niet. Mijn pa nam me vroeger wel eens mee naar de Ardennen maar da’s natuurlijk niet hetzelfde als het grotere werk in de cols.


Mijn kamergenoot was vandaag overigens buschauffeur. En Robbie (McEwen) kan het als geen ander. Het is ook een specialist in het cijferen, hoor. Verscheidene keren kwam ik polsen of we niet buiten tijd zouden zijn. ‘Geen paniek!’ riep Robbie telkens.


Vergis je niet: in ‘de bus’ worden geen moppen getapt en wordt niet gezellig gekeuveld. Het is er muisstil, er wordt niets te veel gezegd. Sommige jongens zitten op hun tandvlees en zien echt hard af. Vandaag zagen er een paar niet uit... Alsof ze op hun sterfbed lagen! Kevin Hulsmans had het héél moeilijk. Jammer dat hij buiten tijd finishte. Een slechte dag kan iedereen treffen.


Geplaatst door Het Nieuwsblad Online om 21:22 | Link | 0 Reacties
 

quote:

Geloof in onze atleten, er bestaan geen geheimen - Lance Armstrong