Het Nieuwsblad Online

Eric Van Lancker

Het Nieuwsblad Online | 22 april 2010 om 07:21
VROEGER: Won vier Wereldbekerwedstrijden: Amstel Gold Race in 1989, L-B-L in 1990 en in 1991 de verdwenen klassiekers Wincanton Classic in Leeds en de GP van Amerika in Montréal.
NU: lesgever voor fietsenmakers in Ronse en directeur van de West-Vlaamse afdeling van de Vlaamse Wielerschool in Brugge.

'Ik was een beetje een Philippe Gilbert avant la lettre. Ik won ook de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. Toch was ik meer klimmer dan Philippe, die dan weer beter de Vlaamse klassiekers beheerst. Dat was mijn ding niet, ook al woonde ik tijdens mijn carrière op de flanken van de Tiegemberg. Daartegenover won ik in Parijs-Nice ooit op de Mont Ventoux aan Châlet Reynard. Ik verloor dan weer de Ronde van Lombardije in de spurt van Moreno Argentin. Door Marc Madiot werd ik de laatste kilometer alsnog ingelopen.

Ik werd vandaag (gisteren, red.) op het parcours van de Waalse Pijl nog dikwijls aangeklampt over mijn zege in Luik. De tijd vliegt. Volgende week word ik 49 jaar. Luik ligt al twintig jaar achter de rug. Het was mijn allermooiste zege van een loopbaan waaruit ik wel het maximum haalde. Die dag had ik een lekke band voor La Redoute, sloot voorin weer aan, en begon aan een solo van 25 kilometer. In mijn tijd waren de Belgen die op dit terrein schitterden ook dun gezaaid. Criquielion zat in de herfst van zijn carrière.'

'Ik reed deze week zowel het parcours van de Amstel Gold Race als de Waalse Pijl. Ik gids Australische wielertoeristen van Bikestyle Tours, die een reis boeken van de andere kant van de wereld op zoek naar de wielermonumenten. Ik doe dat ook in de Giro en de Tour.'

'Ik was graag in het profwielrennen gebleven, maar ik heb één handicap: ik zeg waarop het staat en kan geen mouwen vegen. Ik kan niet rond de pot draaien. Toen ik stopte startte ik Beveren 2000 op, ondertussen de satellietploeg van Quick Step. Ik deed dat vijf jaar en werd daarna ploegleider bij Davitamon-Lotto. Maar na twee jaar moest ik opstappen omdat Cadel Evans een Italiaanse ploegleider erbij wou. Exit Van Lancker dus en zo kwam Roberto Damiani erbij. Ik trok naar de Amerikaanse ploeg Navigators, maar met al die dopingproblematiek stopte de hoofdsponsor één jaar vroeger dan voorzien. Toch ben ik altijd ergens met mijn eerste liefde verbonden gebleven. Zo geef ik les aan fietsenmakers in Ronse. Ik ben ook directeur van de West-Vlaamse afdeling van de Vlaamse Wielerschool in Brugge. Zoals Marc Wauters dat in Limburg is. Wauters is daarnaast nog een aantal dagen ploegleider bij Omega Pharma-Lotto. Zo hoop ik het ook in de toekomst te doen. Als ik zie wie er nu allemaal achter het stuur van zo'n auto zit, dan heb ik toch mijn bedenkingen. Ben ik een vergeten winnaar? Soms overvalt me dit gevoel wel, maar daarvoor verander ik nog niet mijn principes.

Ik denk dat ik het wielrennen nog wat kan bijbrengen. Tegenwoordig proberen amateurteams elkaar de loef af te steken met de mooiste ploegauto's en -caravans. Ze zouden beter een huis huren in Zuid- Frankrijk of in de Ardennen om nieuwe Gilbertjes te kweken, want achter hem gaapt de leegte. Ik had het geluk dat mijn ouders in mij wilden investeren. Zo trok ik naar de Ardennen, en ging jaarlijks naar Frankrijk.

Al moest ik wel ook zelf gaan werken. Alleen het laatste jaar bij de beloften mocht ik verlof nemen bij de Spoorwegen. Met Massimo heb ik een zoon die einde dit jaar achttien wordt, maar wel al eerstejaarsbelofte is. Raakt hij er, dan kan mijn dochter Isaura zich over hem ontfermen. Ze studeert sportmanagement. Zelf kan ik hem ook nog wat bijbrengen. Met Peter Post had ik bij Panasonic de beste leermeester. Streng maar rechtvaardig, zoals er nu geen meer rondlopen.'

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef0133ecd80731970b Listed below are links to weblogs that reference Eric Van Lancker:

Reacties

La façon d'apprendre une langue est de la pratique, il parle aussi souvent que possible.

Cheap Air Jordan For Sale op 11 januari 2011 om 09:43

Een woord gesproken is voorbij herinnerend.

Cheap Coach Bags op 13 januari 2011 om 09:35

Nice, and thanks for sharing this info with us.
Good Luck!

nike DUNK SB op 28 juli 2011 om 03:15De reacties op dit bericht zijn afgesloten.