Home Webfactor
Record aantal domeinnaamregistraties in 2004

2004 was een recordjaar wat de registratie van internetdomeinnamen met
suffix ‘.be’ betreft. Dat zegt DNS, het bedrijf dat deze dommeinnamen
beheert
. Het afgelopen jaar werden 129.493 dommeinnamen eindigend op .be geregistreerd bij DNS. In 2003 waren dat er amper 93.805. In totaal
zijn er al 387.260 domeinnamen eindigend op .be vastgelegd. Volgens DNS was de netto-aangroei (31,4%) nooit zo hoog als nu. De groei is veel hoger dan in 2003 en klopte ook het recordjaar 2001. De meeste aanvragers van domeinnamen zijn nog steeds privé-bedrijven. Maar toch is de forse toename in grote mate ook toe te schrijven aan particulieren die een aanvraag tot registratie indienden. Momenteel is een kwart van de domeinnamen in handen van particulieren. De markt van de internetdomeinnamen is sinds december 2000 geliberaliseerd. Elke particulier kan sindsdien een url registreren.

Gepubliceerd door: Factor 1 | 10:56 | januari 07, 2005
geblogd door Het Nieuwsblad Online om 00:00 | Link | 0 Reacties
Nu ook echtscheiding via het internet

Een huwelijk ontbinden wordt opnieuw iets makkelijker. Echtparen die in onderling overleg willen scheiden, kunnen dat voortaan ook via het wereldwijde computernetwerk. Een advocatenkantoor heeft een internetsite ontwikkeld waarop alle nodige documenten kunnen worden ingevuld. De makers van de site lieten zich inspireren door de Verenigde Staten en Nederland waar dergelijke diensten al langer bestaan. Koppels die willen scheiden moeten een zeer uitgebreide vragenlijst met 790 verschillende mogelijkheden invullen. Alle problemen komen er in aan bod. De vragen zijn opgesteld in gewone mensentaal. Heel vernieuwend is het verdelingssysteem. Dankzij tabellen kunnen de partners zelf hun boedelverdeling organiseren, en daarbij zelfs goederen toewijzen aan kinderen of aan derden. Er zijn ook twintig grondig uitgewerkte varianten inzake omgangsrecht voor de kinderen in de site opgenomen. De site is ook beveiligd met logins en paswoorden. En bovendien valt alle informatie en gegevens onder het beroepsgeheim. Woe de website consulteert kan trouwens nog altijd naar een advocaat van eigen keuze stappen en een tweede opinie vragen. De koppels die hun echtscheiding beginnen met deze website betalen volgens de initiatiefnemers slechts 495 euro. Normaal kost een echtscheiding met onderlinge toestemming ongeveer 1.000 euro.

Gepubliceerd door: Factor 1 | 08:42 | januari 11, 2005
geblogd door Het Nieuwsblad Online om 00:00 | Link | 0 Reacties
Tracing-website registreerde 2.000 namen

icrc.jpgOp de zogenaamde ‘tracing’-website van het Internationale Rode Kruis (ICRC) die vorige week woensdag on line werd gezet, zijn tot dusver 2.000 namen geregistreerd. Dat lijkt op het eerste gezicht niet veel, maar als je weet dat er nog tientallen andere initiatieven zijn, is dat toch nog een behoorlijk aantal. De ‘family links’-databank op www.familylinks.icrc.org werd gelanceerd voor mensen die op zoek zijn naar familie of vrienden die mogelijk het slachtoffer werden van de ramp in Zuidoost-Azië. De databank bestaat uit twee lijsten. Op de eerste lijst kunnen mensen die in de regio verblijven zichzelf registreren. Als hun familie hun naam terugvindt op die lijst, betekent dat dat alles in orde is. Daarnaast bestaat er een lijst waar je de naam kan registreren van de persoon naar wie je op zoek bent. ,,Op dit ogenblik zijn er vele families die details geven van vermiste personen”, aldus CICR-woordvoerder Florian Westphal. Dat duidt erop dat maar weinig overlevenden zich op de lijst inschreven. Het merendeel van de namen op de lijsten, ruim duizend, betreft personen die in Thailand vermist worden.

Gepubliceerd door: Factor 1 | 19:06 | januari 02, 2005
geblogd door Het Nieuwsblad Online om 00:00 | Link | 0 Reacties
Nu ook online giften mogelijk op 1212.be

Sinds kort is het, dankzij de medewerking van ikwilhelpen.be, mogelijk
om ook on line een gift over te maken op www.1212.be, de website van
het Belgisch Consortium voor Noodhulporganisaties, ten voordele van de
slachtoffers van de vloedgolven in Zuidoost-Azië. Ikwilhelpen.be is een professionele organisatie, gesteund door vooraanstaande partners, met een duidelijke missie om online betalingsmogelijkheden aan goede doelen aan te bieden.

Gepubliceerd door: Factor 1 | 10:59 | januari 07, 2005
geblogd door Het Nieuwsblad Online om 00:00 | Link | 0 Reacties
Tsunami-domeinkaper fel bekritiseerd

De 20-jarige Josh Kaplan, een Canadese student, heeft de woede van duizenden op z’n dak gehaald omdat hij de domeinnaam Tsunamirelief.com voor 50.000 dollar probeerde te verkopen via de veilingsite eBay. De jongeman werd zelfs al Wave Rat genoemd, omdat men vermoedde dat ie een slaatje wilde slaan uit de ramp en het leed van de duizenden getroffen families. Maar volgens de moeder van Kaplan is niets minder waar. Zij heeft het over één groot misverstand. ,,Hij wilde de naam verkopen en het geld schenken aan instanties die hulp verlenen in de getroffen gebieden.” De url werd oorspronkelijk geregistreerd door een Amerikaanse freelance journaliste, die wat bijverdient met handel in webadressen. Zij gaf de naam gratis aan de student nadat die verklaarde te werken voor een liefdadigheidsinstelling.

Gepubliceerd door: Factor 1 | 13:37 | januari 06, 2005
geblogd door Het Nieuwsblad Online om 00:00 | Link | 0 Reacties
België vooruit in e-ranglijst

België is een van de sterkste groeiers in wat betreft e-government, de elektronische dienstverlening van de overheden. Ons land klom in het jaarlijkse rapoort van de ‘United Nations Online Network in Public Administration and Finance’ (UNPAN) van de 23ste naar de 16de plaats. België maakt de grootste sprong omhoog vooral dankzij het begin van de veralgeming van de elektronische identiteitskaart. De VS staan aan de kop in de rangschikking met daarna Denemarken en Groot-Brittannië. De Verenigde Naties hebben ook gementen hoe nuttig en bruikbaar de elektronische informatie en contactmogelijkheden zijn voor burgers en bedrijven. In die rangschikking maakt België een sprong van de 37ste naar 11de plaats.

Gepubliceerd door: Factor 1 | 13:36 | januari 06, 2005
geblogd door Het Nieuwsblad Online om 00:00 | Link | 0 Reacties
Website tegen verplichte nieuwjaarskus

De mensen in Nederland en Vlaanderen te laten weten: bij begroetingen en felicitatie is drie keer zoenen geen verplichting en geen regel; het is alleen een gegroeide gewoonte van de laatste 25 jaar. Dat is het doel van zoenbutton.nl, een website opgericht door de Nederlander Dolph Kohnstamm, oud-hoogleraar psychologie. ,,Er wordt vaak lacherig om gedaan, maar veel mensen, vooral vrouwen, zijn er niet van gediend”, zegt Kohnstamm. Op zijn website zijn buttons te bestellen en affiches te downloaden om misverstanden over zoengedrag te voorkomen. ,,Het is niets vergeleken met het wereldleed, maar mensen mogen zich hier wel bewuster van worden”, aldus de zoenapostel.

Gepubliceerd door: Factor 1 | 22:58 | januari 03, 2005
geblogd door Het Nieuwsblad Online om 00:00 | Link | 0 Reacties
Microsoft lanceert testversie Windows Antispyware

De Amerikaanse softwaregigant Microsoft heeft een bètaversie van z’n anti-spyware programma on line gezet. De lancering komt er nauwelijks twee maanden na de overname van Giant Company Software. Toen al kondigde Microsoft aan met een eigen programma te komen om spyware op pc’s op te ruimen. De eerste testversie is geschikt voor Windows 2000, Windows XP en Windows Server 2003. Virusbedrijven zijn echter niet onder de indruk. Volgens hen beschermt het nieuwe MS-product de pc niet echt omdat het gemaakt is om virussen en dergelijke te verwijderen eenmaal ze ontdekt zijn op een computer. De nieuwe software is bedoeld om zowel cookies als spyware te verwijderen, maar cookies laat de testversie voorlopig ongemoeid omdat ze ‘het gemak van het internetten vergroten’. Het is de bedoeling dat het programma iedere tweede dinsdag van de maand automatisch geüpdated wordt, tegelijk met de maandelijkse softwarepatchronde. De testperiode loopt tot juli. Analisten verwachten dat vanaf dan geld gevraagd zal gaan worden voor definitie-updates wanneer het programma officieel gelanceerd wordt. De verwachting is zelfs dat Microsoft een prijsstrijd zal aangaan met de concurrentie. Microsoft werkt naar eigen zeggen ook nog aan een programma dat de pc virusvrij moet houden.

Gepubliceerd door: Factor 1 | 08:44 | januari 08, 2005
geblogd door Het Nieuwsblad Online om 00:00 | Link | 0 Reacties
Nummerplaat vaak via web besteld

Eén op de vijf inschrijvingen van voertuigen (en dus aanvragen van nummerplaten) gaat via het internet. Begin 2004 lanceerde de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer het Systeem WebDIV. Bedoeling was om het aanvragen van platen en het schrappen van voertuigen vlotter te laten verlopen voor verzekeringsmaatschappijen, makelaars en leasingbedrijven. Voordeel van het systeem is dat er geen fiscale zegels meer nodig zijn en dat de klant zijn nummerplaat de dag na aanvraag al ontvangt, als de aanvraag ten minste voor 14 u werd ingevoerd.

Gepubliceerd door: Factor 1 | 09:19 | januari 03, 2005
geblogd door Het Nieuwsblad Online om 00:00 | Link | 0 Reacties
eBay zet .NET Passport aan de kant

passport.jpg
Veilingsite eBay laat ondersteuning voor Microsofts .NET Passport varen. Het was een van de eerste bedrijven die in 2001 het Microsoft Passport integreerde. Naast de mogelijkheid tot inloggen met behulp van het .Net Passport, bood de veilingsite gebruikers ook de mogelijkheid om op de hoogte te blijven van de status van bepaalde veilingen met behulp van .NET-alerts. Deze zullen nu vervangen worden door eBays eigen toolbar en door een zelfontwikkelde dienst voor gsm’s. Waarschijnlijk is de beslissing van eBay ook de doodsteek voor .Net passport in het algemeen. Microsoft heeftt intussen ook al laten weten te stoppen met verdere ontwikkelingen op de service.

Gepubliceerd door: Factor 1 | 19:19 | januari 02, 2005
geblogd door Het Nieuwsblad Online om 00:00 | Link | 0 Reacties