Home Webfactor
Paypal-oprichter begint fotobedrijf

Slide_logo_sm Max Levchin, een voormalige directeur van betaalsite paypal, investeert een miljoen dollar van zijn persoonlijk vermogen om zijn bedrijf Slide.com financieel te onderhouden. Met twaalf man in dienst ontwikkelde hij een programma voor Windows-computers dat foto's op de harde schijf indexeert en laat delen met familie, vrienden en onbekenden. Gebruikers van het programma kunnen aangeven welke foto's ze wel en niet met anderen via internet willen delen. Internetters kunnen zich op de website Slide.com ook abonneren op fotoboeken van anderen. Zodra er een nieuwe foto verschijnt van een bekende of over een bepaald onderwerp krijgt de Slide-gebruiker een seintje en kan de foto aan zijn persoonlijk fotoboek toevoegen, eventueel downloaden.  Slide is op de desktop aanwezig als roulerend fotoboek, een doorlopende diashow. Behalve op de foto's van bekenden kan men zich ook abonneren op foto's over bepaalde onderwerpen, zogeheten kanalen. Het verschil met bijvoorbeeld Flickr is dat Slide.com lokaal geïnstalleerd staat. Bovendien is het bedrijf van plan behalve foto's ook video's en nieuwsberichten aan haar 'digitale stromen' toe te voegen. Geld verdient Slide.com op een opmerkelijke wijze. De software is gratis te downloaden. Slide vraagt adverteerders om kanalen met foto's te onderhouden. Die foto's moeten van dermate goede kwaliteit zijn, of zulke aansprekende advertenties bevatten, dat internetters erop doorklikken. Ze worden dan naar de site van de adverteerder geloodst. Daar kunnen ze eventueel aankopen doen. Slide tracht inkomsten te genereren door webwinkels nieuw verkeer en kopende klanten aan te brengen.

geblogd door Kurt Minnen om 14:53 | Link | 0 Reacties
Blogger.com heeft last van splog

Spammers hebben een nieuwe techniek gevonden om zoekmachines te misleiden. Daarme is onder meer de zoekmachine Google slachtoffer op twee fronten. Volgens cijfers uit een steekproef van Google Blogoscoped is meer dan 50 procent van de weblogs op Blogspot.com, het weblogdomein van Googles Blogger.com, splog. Splog is de combinatie van 'spam' en 'blog'. De redacteur van Google Blogoscoped ging naar een willekeurige Blogspot.com-site en klikte bovenin het navigatie menu 50 keer op de knop 'next blog'. Op deze wijze surfte hij willekeurig lang ruim 4 dozijn Blogspotsites en noteerde of deze legitiem waren of door spammers werden gevuld. Dertig van de 50 bezochte sites, 60 procent, blijken spamweblogs te zijn. Spammers onderhouden op geautomatiseerde wijze vele tienduizenden weblogs. In hun vaak zinloze berichten plaatsen ze hyperlinks naar sites van zichzelf of hun klanten. Want hoe vaker er naar een site verwezen wordt, hoe belangrijker een zoekmachine hen vindt. Zoekmachines tellen immers hoe vaak er naar een site verwezen wordt om de populariteit en daarmee het belang van die site te beoordelen. Zoekmachines kijken niet naar de inhoud van de berichten, waardoor spamweblogs een goed vehikel blijken voor zoekmachinemisleiding. Niet alleen Blogger heeft last van 'splog'. Nagenoeg ieder weblogsysteem wordt aan de lopende band gebombardeerd met reacties en trackbacks van spammers, met daarin verwijzingen naar sites waar internetsex, pillen of goedkope hypotheken te koop zijn. Op deze site kan je splog melden.

geblogd door Kurt Minnen om 10:09 | Link | 0 Reacties
Stuur jouw naam naar Pluto!

De eerste onbemande missie naar de planeet Pluto staat gepland voor januari 2006. Dan zal de NASA ruimtesonde New Horizons worden gelanceerd om zo'n negen jaar later de planeet te bereiken. In eerste instantie zullen er gedetaileerde foto's worden gemaakt van Pluto en de maan Charon en wordt er onderzoek verricht naar de atmosfeer. Later zal New Horizons andere objecten in de Kuipergordel nader bestuderen. De sonde New Horizons zal het eerste aardse 'ding' zijn dat zo dicht komt bij de ijsplaneet. En jij kan er ook bij zijn, althans je naam! Iedere naam die hier wordt opgegeven, zal meereizen naar Pluto. Achteraf krijg je zelfs een certificaat.

geblogd door Kurt Minnen om 10:55 | Link | 0 Reacties
eDonkey streeft Bittorrent voorbij

Het uitwisselnetwerk eDonkey is verantwoordelijk voor het meeste peer-to-peer-verkeer. Edonkey is Bittorrent voorbijgestreefd. Zo blijkt uit onderzoek van CacheLogic. P2p-gebruik zou nog altijd goed zijn voor 50 tot 70 procent van het totale internetverkeer. De tanende populariteit van Bittorrent (meer op wikipedia) is volgens deskundigen het gevolg van de aandacht voor rechtszaken en acties tegen Bittorrent-sites. Voor de zaken tegen eDonkey is minder aandacht geweest.

geblogd door Kurt Minnen om 10:33 | Link | 0 Reacties
be"­domeinnamen onmiddellijk actief

DNS België heeft laat weten dat de nieuwe geregistreerde .be-domeinnamen voortaan onmiddellijk actief zullen zijn. Om nieuwe Belgische domeinnaamregistraties direct te kunnen activeren heeft DNS BE een systeem opgezet dat ervoor zorgt dat de registratie wordt gekoppeld aan een quasi-onmiddellijke aanpassing op nameservers.

geblogd door Kurt Minnen om 21:50 | Link | 0 Reacties
iPod-concurrent Rio gooit de handdoek

Carbon_pwRio, één van de grote concurrenten van Apples iPod, trekt zich terug uit de MP3-handel. Het Japanse bedrijf D&M Holdings stopt de fabricage. Rio was het eerst bedrijf dat in 1998 een draagbare MP3-speler op de markt bracht. Het is ook de eerste die de markt weer verlaat. D&M slaagt er niet in een winstgevende handel te realiseren met draagbare muziekspelers die tegenwoordig voor minder dan honderd euro over de toonbank gaan. Die forse prijsverlaging is hoofdzakelijk ingegeven door Apples dominante marktpositie met de iPod-muziekspelers. In het laatste kwartaal boekte de Rio-divisie van D&M een verlies van negen miljoen dollar. Ter vergelijking: Apple zette voor meer dan een miljard om via de iPods en verkocht in het laatste kwartaal 6,2 miljoen draagbare muziekspelers. D&M gaat zich toeleggen op de fabricage en handel in de winstgevender producten van haar audiomerken Denon en Marantz.

geblogd door Kurt Minnen om 17:07 | Link | 0 Reacties
'Groei internetverkeer neemt af in 2005'

De groei van het internetverkeer zal dit jaarafnemen, volgens het onderzoeksbureau TeleGeography. De voorspelling is afgeleid van het internationale internetverkeer dat vorig jaar nog verdubbelde en dit jaar met slechts de helft toeneemt. Azië en Zuid-Amerika zitten nog ruim boven die gemiddelde toename met groeicijfers van respectievelijk 76 en 70 procent. Een van de oorzaken is dat in de volwassen markten de groeispurt van breedbandverbindingen voorbij is en de toename van nieuwe verbindingen tegenwoordig veel kleiner is.

geblogd door Kurt Minnen om 17:01 | Link | 0 Reacties
Marokkaan en Turk opgepakt wegens verspreiden Zotob-worm

Twee mannen zijn gearresteerd wegens het verspreiden van de Zotob-worm halverwege augustus. Het gaat om de  18-jarige Farid Essebar uit Marokko en de 21-jarige Atilla Ekici uit Turkije. Bij Essebar werd thuis de originele programmeercode van de Zotob-worm gevonden.  Meer dan honderd bedrijven in Amerika werden geïnfecteerd door het virus, waaronder CNN en The New York Times. De twee mannen zouden het virus hebben verspreid om geld te verdienen aan de persoonlijke informatie die het virus verzamelde bij besmette pc's. De verzamelde informatie zou dan worden doorgespeeld aan een bende die aan creditcardfraude doet.  Ook worden de twee mannen verdacht van het verspreiden van een ander virus, het Mytob-virus.

geblogd door Kurt Minnen om 15:54 | Link | 0 Reacties
Microsoft brengt lasermuis op de markt

1124995638 Volgende maand brengt Microsoft zijn eerste lasermuis op de markt, de Laser Mouse 6000. Een jaar geleden al bracht Logitech de eerste muis uit met een laser als verplaatsingssensor. De vormgeving van de Laser Mouse 6000 borduurt voort op eerdere muismodellen van Microsoft. De nieuwe muis werkt met een resolutie van duizend dots per inch en een snelheid van zesduizend beelden per seconde. Vooral bij het gamen moet dit tot betere resultaten leiden. Maar meer energie zal de muis niet verbruiken: de batterijen zouden tenminste een halfjaar meegaan. Halverwege september ligt het hebbeding in drie verschillende varianten in de rekken. De prijzen lopen uiteen van 39 euro voor een zwarte muis met snoer tot 49 euro voor een draadloze zilverkleurige. Speciaal voor bij de laptop is er ook nog een kleinere variant met minder knoppen. Voor 79 euro kan de muis samen met een draadloos toetsenbord worden aangeschaft.

geblogd door Kurt Minnen om 11:04 | Link | 0 Reacties
Nieuwe hype op het web: de browser Flock

Flock, nog in de experimentele fase, moet het helemaal worden. Het gaat om 'sociale browser'. Geïnteresseerden kunnen zich nu al opgeven via de site. Maar gebruikers worden gewaarschuwd dat het programma nog alles behalve stabiel is. De bedoeling van Flock lijkt dat surfers hun favoriete websites opgeven, zodat andere internetters kunnen meegenieten. De makers, Round Two, zijn bekend van populaire Firefox-extensies, zoals FlashGot en Tabbrowser. Flock, gebaseerd op de Firefox-engine, draait op verschillende platformen: Mac OS X, Linux en Windows. Het posten naar een blog vanuit de browser moet ook van een leien dakje gaan en ook de integratie met de fotosite Flickr schijnt zeer hecht te zijn. Toch zijn er vragen omtrent de werkelijke bedoelingen van de initiatiefnemers. Het feit dat de programmeurs naar eigen zeggen veel alcohol drinken tijdens het programmeren, doet sommigen de wenkbrauwen fronsen over de haalbaarheid van het project. Flock is ook niet de eerste revolutie in browserland. In 2003 nog won een 17-jarige de Esat BT Young Scientist of the Year wedstrijd met zijn snelle webbrowser Xwebs. Dat programma zou het mogelijk maken tot vijf keer sneller op internet te surfen. maar tot op vandaag is de browser nog steeds niet beschikbaar. Afwachten dus.

geblogd door Kurt Minnen om 10:54 | Link | 0 Reacties