Home Webfactor
'Gemiddelde Europeaan meer dan tien uur per week online'

De European Interactive Advertising Association (EIAA) heeft de cijfers bekendgemaakt van een enquête onder meer dan zevenduizend internetters uit Europa. De telefonische interviews hiervoor werden in de maanden september en oktober afgenomen. De belangrijkste bevinding van het rapport is dat in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar de internetters 17% langer op het wereldwijde web te vinden waren. In 2004 was de gemiddelde internetter per week nog 8 uur en 45 minuten online; in 2005 was dit al 10 uur en 15 minuten. Ten opzichte van 2003 is er zelfs sprake van een toename van 56%. Van alle Europese nationaliteiten zijn de Fransen heer en meester op het gebied van internetgebruik: de gemiddelde Fransman is 13 uur per week online. De Britten en Spanjaarden volgen met gemiddeld 11 uur, terwijl op plaats vier en vijf respectievelijk de Scandinaviërs en de internetters uit de Benelux met 10 uur staan. Dat zijn opmerkelijke resultaten als men rekening houdt met het feit dat met name zuiderse landen totnogtoe niet echt bekend staan om hun veelvuldig internetgebruik. Van de ondervraagde mensen downloadt 29% minimaal eens per maand muziek via internet. Verder schrijft 13% regelmatig iets op een weblog, downloadt 12% eens of vaker per maand een podcastuitzending en belt 10% weleens via internet.

geblogd door Kurt Minnen om 10:44 | Link | 0 Reacties
Belgische surfer gebruikt gemiddeld 3 e-mailadressen

In vergelijking met 2004 is de Belgische internetpopulatie gestegen met ruim 600.000 nieuwe surfers. Dit komt overeen met een groei van 7% tijdens de voorbije twaalf maanden. In totaal telt België nu 4,8 miljoen internetgebruikers. De grootste stijging is net als vorig jaar terug te vinden bij mannelijke 55-plussers. Ook het aantal 65-plussers dat regelmatig gebruik maakt van het web is het voorbije jaar verdubbeld. Dat zijn enkele belangrijkste conclusies uit de veertiende editie van het 'Belgian Internet Mapping' rapport uitgevoerd door het online onderzoek- en adviesbureau InSites Consulting.

Verder toont het BIM rapport aan dat het aantal breedbandinternetverbindingen nog steeds blijft stijgen. Uit de ISPA (Internet Service Providers Association) cijfers blijkt immers dat er momenteel 1,46 miljoen residentiële breedbandconnecties zijn in België. Het gaat om een groei van 6% tijdens de voorbije drie maanden en een aanzienlijke groei van 23% op jaarbasis. Die groei gaat ten koste van het aantal inbelconnecties die met 35% achteruit gingen het afgelopen jaar.

Surfer heeft drie e-mailadressen

Uit de studie van InSites blijkt dat het internet nog altijd vooral gebruikt wordt als communicatie-instrument. Naast chatten en instant messaging blijft uiteraard e-mail het belangrijkste digitale communicatiemiddel.

Opmerkelijk is wel dat de surfers gemiddeld over drie verschillende e-mailadressen beschikt. Het meest populair zijn de gratis e-mail adressen: 75% van de Belgische internauten heeft minstens één gratis e-mail adres. De meest gekende aanbieder van gratis e-mail is Hotmail (91% van de surfers kent Hotmail), gevolgd door Yahoo (74%) en GMail (webmail van Google) (gekend door 26%).

Naast de gratis e-mailadressen zijn de meest voorkomende e-mailadressen afkomstig van de internetproviders zoals Telenet of Belgacom. Op de derde plaats vinden we de e-mail accounts terug van de werkgever.

,,Surfers kiezen vaak heel bewust welk e-mailadres ze voor welk doeleinde gebruiken. Zo worden de gratis e-mailadressen het vaakst gebruikt om zich te registreren op websites en discussiefora. De gratisadressen garanderen immers een grotere anonimiteit dan bijvoorbeeld een e-mailadres dat gelinkt is aan een werkgever. Bovendien schermen ze de professionele elektronische brievenbus af van ongewenste e-mails,'' aldus Steven Van Belleghem van InSites.

Belg koopt vaker online

De helft van de Belgische surfers koopt ook af en toe producten aan via het web. In total heeft België 2,3 miljoen e-shoppers. In vergelijking met een jaar terug is dat slechts een lichte stijging. Toch verricht de Belgische internaut meer frequent aankopen via het internet dan een jaar geleden. Tijdens het voorjaar 2005 bedroeg het gemiddeld aantal online aankopen per surfer op 2,4 per jaar. Momenteel is dit gemiddelde toegenomen naar 4 aankopen per jaar.

De gemiddelde aankoopprijs per transactie is daarbij heel lichtjes gezakt naar 133 Euro per transactie (zes maanden geleden bedroeg dit 144 Euro).

De meest verkochte online producten zijn tickets voor events, transporttickets, boeken en kledij. Vooral die laatste categorie is een opvallende nieuwkomer in de e-commerce top drie. De voorbije twaalf maanden heeft deze sector een duidelijke positieve evolutie gekend, onder andere te danken aan online investeringen van de klassieke postorderbedrijven in gebruiksvriendelijke online bestelmogelijkheden.

geblogd door Kurt Minnen om 09:26 | Link | 0 Reacties
Gitaar met ingebouwde laptop

Nb30112005fenderGoed nieuws voor gitaarliefhebbers die ook met een internetverslaving zitten: de beroemde gitaarfabrikant Fender brengt een acoustisch instrument op de markt met een ingebouwde laptop én draadloze internetverbinding. De 'surfgitaar' is gebaseerd op de Fender Telecaster, beroemd door rocklegendes zoals Bruce Springsteen en Keith Richards. Dit muziekinstrument is de eerste gitaar waarmee riffs van internet kunnen worden gedownload en vervolgens gespeeld zonder een snaar aan te raken. De gitaar is voorzien van de Intel Centrino Mobile-technologie waardoor gitaristen vanaf het podium kunnen e-mailen, tussen twee nummers door het internet af kunnen struinen, op zoek naar inspiratie... of naar vergeten akkoorden, hun gitaarsologrimassen kunnen oefenen met de ingebouwde webcam, online hun royalties kunnen controleren. Een rockster op tournee kan ook achterin het bandbusje een nieuwe riff opnemen en vervolgens meteen naar zijn producer sturen. Het gaat nog maar om een prototype, maar Intel en Fender zijn vastbesloten om de grenzen van de muziektechnologie te overschrijden.

geblogd door Kurt Minnen om 08:34 | Link | 0 Reacties
Politie Amsterdam zet verdachten met foto online

De politie in Amsterdam is begonnen met het plaatsen van foto's van verdachten van kleine vergrijpen. Met de on line opsporingsberichten probeert de politie achter de identiteit of de verblijfplaats van verdachten te komen. ,,We starten met zes hooligans, een onbekend lichaam dat werd aangetroffen op de Turfmarkt en een man die geld probeert op te nemen met een vals paspoort'', aldus de politie. De nieuwe online rubriek is alleen bedoeld voor foto's van verdachten van lichtere vergrijpen zoals auto-inbraken, winkelovervallen en diefstallen. Eerder werden in Neerland al eens foto's on line gezet door de politiediensten, maar op deze initiatieven kwam toen kritiek van onder meer het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Volgens het CBP is internet een zwaar middel 'dat niet te luchthartig mag worden ingezet'.

geblogd door Kurt Minnen om 17:29 | Link | 1 Reacties
Eénletter domeinnamen op komst

Eenletterige domeinennamen als P.com en Y.com komen mogelijk als internetadres beschikbaar. Dat heeft bestuurder Kurt Pritz van domeinnamenorganisatie Icann gezegd. Tot nu toe zijn domeinnamen van één letter niet mogelijk, maar daar komt wellicht verandering in. Bij een eerstvolgende bijeenkomst van Icann wordt er over het onderwerp gepraat. Na een positief besluit zou er in de loop van 2006 een veiling kunnen plaatsvinden. Domeinnamen kosten momenteel 6 dollar voor de eerste die een naam wil hebben, maar de éénletternamen zullen gewild zijn en kunnen de armlastige Icann veel geld opleveren. 11 jaar geleden werd trouwens afgesproken dat de éénletterdomeinen beschikbaar moesten blijven voor eventuele netwerkondersteuning. Voordien waren er al wel een aantal éénletterdomeinen gereserveerd. Zo bezit Qwest Q.com en kocht PayPal X.com en Nissan Z.com.

geblogd door Kurt Minnen om 17:27 | Link | 0 Reacties
Kerst-url's te koop

Een Britse zakenman heeft geld geroken. Met de feestdagen in het vooruitzicht probeert hij het domein christmas.co.uk te verkopen. Hij wil er minimaal 100.000 pond (146.000 euro !!) voor hebben. Een paar jaar geleden, in volle dotcom-hype, was dat geen absurd bedrag. Maar vandaag is het toch ene reden om de wenkbrauwen te fronsen. Stephen Bottomley wil het adres verkopen omdat hij zich wil richten op merken en adressen waarin 'santa' voorkomt. Bottomley bezit nog enkele internetsites waar hij geld verdient door telefoongesprekken en brieven van 'de kerstman' verkoopt. Dit gebeurt onder meer via de sites santa.co.uk en santa-claus.com. Bottomley is geen onbekende in de internetwereld. Enkele jaren geleden al registreerde hij enkele 'santa'-domeinnamen in de Verenigde Staten als merk. Het Amerkaanse merk- en patentenbureau lag eerst dwars omdat de kerstman een niet-bestaande persoon is, maar uiteindelijk trok Bottomley toch aan het langste eind. In België is het adres kerstman.be geregistreerd door Plan Pro. Interesse? Doe een bod!

geblogd door Kurt Minnen om 14:15 | Link | 0 Reacties
Google opent internetcafé op Heathrow

SpacegoogleZoekbedrijf Google heeft een internetcafé geopend in de vertrekhallen van de Londense luchthaven Heathrow. Wie van of naar Londen reist kan sinds deze week internetten en mailen op kosten van zoekgigant Google. Het bedrijf opende in vertrekhal 1 een internetcafé, een locatie die van zeven uur 's ochtends tot zeven uur 's avonds geopend is. Via het internetcafé wil Google ook zicht krijgen op welke sites en diensten luchtreizigers gebruiken in de korte tijd die ze bij een internetterminal doorbrengen. Bovendien kan Google zo ook eigen nieuwe software testen zoals de 'Web Accelerator' (downloadversneller) en mogelijk ook wifi-beveiliger 'Secure Access'. Bezoekers van het zogeheten Londense 'Google Space' kunnen aan de slag op één van de tien Samsung-laptops. De laptops zijn met een draadje verbonden aan het internet. Google richtte dus nog geen wifi-hotspots in op de luchthaven. Het zoekbedrijf sluit niet uit het bereik binnenkort te vergroten door een draadloze internetzender te installeren. Vorige week opende Google ook nog een groot Europees kantoor in Londen. Het bedrijf zegt in Europa onderzoek te willen doen naar het gebruik van mobiele diensten, want Europa staat op dat vlak verder dan de VS.

geblogd door Kurt Minnen om 17:24 | Link | 0 Reacties
Baby-advertentie op Chinese eBay bleek nep

CutechinesebabyGoed nieuws: een Chinese man die op eBay een advertentie had geplaatst waarin hij baby's te koop aanbood, heeft bekend dat heel de zaak één grote grap was. De man werd al op 28 oktober gearresteerd. Hij is zeven dagen lang vastgehouden. Maar nadat hij had bekend dat de advertentie een grap was, is hij weer vrijgelaten. Op 16 oktober bood hij onder de naam Chuangxinzhe Yongyuan baby's te koop aan op de Chinese eBay-site. Hij richtte zich daarbij op stellen die zelf geen kinderen kunnen krijgen. De jongetjes werden voor omgerekend ongeveer drieduizend euro aangeboden. Voor meisjes hoefde nog geen 1400 euro te worden betaald. Voordat het personeel van eBay de advertentie verwijderde, hadden al zeker vijftig geïnteresseerden de veiling bekeken.

geblogd door Kurt Minnen om 09:08 | Link | 0 Reacties
Tekort aan goed opgeleide informatici

Uit een onderzoek, dat gehouden is door onderzoeksbureau IDC in opdracht van Cisco, blijkt dat onder meer België in 2008 een groot tekort aan netwerkspecialisten zal hebben. De reden daarvoor is dat de rol van computernetwerken binnen bedrijven steeds belangrijker wordt. Bijna duizend directeuren van ICT-bedrijven uit 31 Europese landen werden geïnterviewd. Van de ondervraagde bedrijven zegt zestig procent dat het computernetwerk wordt gebruikt om belangrijke informatie uit te wisselen met klanten, partners en leveranciers. Negentig procent van de bedrijven verwacht dat de rol van het IT-netwerk zal toenemen, aangezien slechts een vijfde van de werknemers momenteel gebruik maakt van het netwerk. Tegenover deze waarschijnlijke groei staat dat het steeds lastiger wordt om geschikt personeel te vinden met voldoende kwalificaties. Specialisatie wordt steeds belangrijker, terwijl de opleidingen achterblijven. In België is er dit jaar al een tekort van 2700 netwerkspecialisten, wat in 2008 zal zijn opgelopen tot ruim 10.000 man.

geblogd door Kurt Minnen om 08:59 | Link | 0 Reacties
Chinees bedrijf maakt gratis computers

ItTerwijl nog geen week geleden, tijdens de WSIS-conventie in Wenen, het MIT een laptop presenteerde die overheden voor 100 dollar per stuk kunnen kopen om die dan vervolgens gratis weg te geven aan schoolgaande kinderen in de Derde Wereld, is gisteren het tweede? Chinees project na 6 jaar ontwikkeling van start gegaan waarbij inwoners van arme landen gratis een internetcomputer kunnen krijgen. De organisatie AsiaTotal presenteerde iT, een computer die via sponsoring gratis zijn weg naar arme landen moet vinden. Het apparaat wordt gefabriceerd door het Taiwanese Biostar. De gesprekken om iT de importeren zijn op dit moment het verst gevorderd met Braziliaanse ondernemingen. Binnen enkele maanden zouden 200.000 gratis computers naar Zuid-Amerika kunnen verscheept worden. De financiering van de computer berust totaal op het bedrijfsleven. De computer bevat namelijk 14 sneltoetsen die verwijzen naar portaalsites en sites van bedrijven. De sneltoetsen zitten net boven het toetsenbord. Een bank, bijvoorbeeld, kan knop nummer 1 kopen en een verzekeraar knop nummer 2. Tien knoppen zijn te koop door bedrijven, de vier andere knoppen verwijzen naar een onderwerpspecifieke portaalsite waar meerdere bedrijven uit een sector advertentieruimte kunnen kopen. AsianTotal hoopt ook computers te slijten via bedrijven in China, India en Rusland. De projecten van het MIT en AsianTotal hebben hetzelfde doel: de digitale kloof tussen arme en rijke landen dichten. In de westerse wereld heeft nagenoeg iedereen de beschikking over een computer, in arme landen bijna niemand. Wereldwijd ligt de computerpenetratie ergens tussen de 10 en 15 procent.

geblogd door Kurt Minnen om 08:50 | Link | 0 Reacties