Home Webfactor
Nederlandse spammers beboet

zDe Nederlandse telecomwaakhond Opta heeft een boete opgelegd aan drie Nederlandse ’spammers’. Samen moeten zij 60.000 euro betalen. De bedrijven Speko, Van Leerdam's Verkoopmaatschappij en Zmart vielen tussen september 2004 en januari 2005 tienduizenden computerbezitters lastig met ongevraagde e-mailberichten over kantoorartikelen. Maar sinds in mei 2004 de nieuwe telecommunicatiewet van kracht werd, is dat verboden. In maart van dit jaar werden er invallen gedaan bij de bedrijven. De maximale boete van 450.000 euro is niet opgelegd, omdat het om een betrekkelijk klein spambombardement ging met beperkte schade.

geblogd door Kurt Minnen om 16:21 | Link | 2 Reacties
Dell levert pc's met Firefox in Groot-Brittannië

De Britse tak van computergigant Dell gaat voortaan desktop-pc's afleveren waarop een Firefox-browser is geïnstalleerd. Microsoft-fans hoeven evenwel niet te vrezen: ook Internet Explorer zal op de systemen staan. Het is echter nog niet duidelijk welke van de twee als standaardbrowser zal zijn ingesteld. Volgens VNUnet lijkt de deal zich vooralsnog te beperken tot Groot-Brittannië. Moest die echter ook uitbreiden naar andere landen, dan zou dat een behoorlijk impuls kunnen betekenen voor het marktaandeel van Firefox. Het was immers de opname van Internet Explorer in het Windows-besturingssysteem dat Microsoft in staat stelde om Netscape een aantal jaar geleden van de eerste plaats te stoten. De meeste gebruikers blijven immers de standaardbrowser gebruiken. Momenteel wordt het marktaandeel van Firefox op meer dan elf procent geschat. Internet Explorer zou goed zijn voor ruim 85 procent. Een paar jaar terug was dat nog 97 procent. Microsoft zal overigens in de opvolger van Windows XP, Windows Vista, de gebruiker zelf de browser laten kiezen.

geblogd door Kurt Minnen om 16:15 | Link | 0 Reacties
Auteurs bloggen op Amazon

Amazon, de grootste online shop ter wereld, is van start gegaan met Amazon Connect. Die dienst maakt het mogelijk dat auteurs bloggen op de productpagina van hun boek. Op die manier kunnen ze een directe relatie aangaan met hun lezers, aldus Jani Strand van Amazon tegen The New York Times (registratie is gratis en écht de moeite waard). De schrijvers mogen zoveel bloggen als ze willen en er is ook een link naar de profielpagina van de auteur. Daar kunnen geïnteresseerden meer informatie vinden over nog andere boeken, inclusief aanbevelingen volgens de schrijver. In sommige gevallen is ook het mailadres terug te vinden. Reageren kan nog niet, maar dat wordt in de toekomst waarschijnlijk ook mogelijk.

geblogd door Kurt Minnen om 16:07 | Link | 0 Reacties
'Google Talk schendt patenten'

Google Talk, de gratis messenger-dienst van Google, is aangeklaagd voor het schenden van patenten. De klacht is ingediend door Rates Technology. Het gaat om twee patenten die betrekking hebben op het goedkoop bellen over lange afstanden via internet. Maar het zoekbedrijf is niet onder de indruk. Volgens een woordvoerder is ,,de klacht ongegrond en zullen we ons hevig verdedigen''. Rates Technology blijkt niet aan z'n proefstuk toe: het bedrijf wil blijkbaar alleen maar geld verdienen door andere bedrijven aan te klagen.

geblogd door Kurt Minnen om 16:06 | Link | 1 Reacties
Bezoek aan downloadsites flink gestegen met kerst

Niet alleen Amazon heeft een recordperiode achter de rug deze kerst. Ook sites waar internetgebruikers muziek kunnen downloaden, hadden het fors drukker. Zij dankten het extra bezoek aan mensen die een mp3-speler als kerstcadeau hadden gekregen en het apparaat met muziek willen vullen. Volgens het bedrijf Hitwise nam het bezoek aan de iTunes Music Store van Apple op 25 december met 50 procent toe in vergelijking met een dag eerder. In vergelijking met een jaar geleden steeg het bezoek aan downloadsites met 15 procent. Uit cijfers van de BPI, de branchevereniging van de Britse muziekindustrie, blijkt eveneens dat betaalde downloadsites zich in een toenemende populariteit mogen verheugen. Dit jaar zijn er online 23 miljoen muzieknummers verkocht in Groot-Brittannië, vijf keer zoveel als de 4,7 miljoen van vorig jaar.

geblogd door Kurt Minnen om 17:23 | Link | 0 Reacties
Spammer moet 270 pond betalen aan gedupeerde zakenman

Nigel Roberts, eigenaar van een internetbedrijf op de Kanaaleilanden, heeft met succes een claim ingediend tegen een bedrijf dat hem ongevraagde e-mail stuurde. Het bedrijf, Media Logistics, moet 270 pond (395 euro) betalen aan de zakenman. Die laatste kwam in actie nadat hij junkmail van Media Logistics UK in zijn persoonlijke inbox aantrof. In eerste instantie schreef hij Media Logistics een brief waarin hij om excuses vroeg en schadeloosstelling eiste. Tevens vroeg hij het bedrijf hoe ze zijn gegevens kwamen. Toen hij daarop geen bevredigend antwoord ontving, besloot hij de zaak voor de rechter te brengen. Die kende de claim dus toe, op basis van een nieuwe anti-spamwet, de 'Directive on Privacy and Telecommunications'. Media Logistics trof vervolgens een schikking ter waarde van 270 pond (395 euro) met Roberts. Ook betaalt de spammer 30 pond voor de juridische kosten van Roberts.  Roberts erkent dat het 'een kleine overwinning' betreft. ,,Maar misschien beginnen spammers nu te begrijpen dat mensen geen genoegen hoeven te nemen met inboxen die vollopen met ongevraagde troep.'' Roberts beriep zich op de privacy- en telecomrichtlijn van de Europese Unie. Deze wetgeving geeft individuen de mogelijkheid om schadeclaims in te dienen bij spammers.

geblogd door Kurt Minnen om 17:00 | Link | 0 Reacties
Recordverkoop voor Amazon tijdens kerstperiode

Amazon Amazon, de grootste internetwinkel ter wereld, heeft naar eigen zeggen in zijn 10-jarig bestaan nog nooit zo'n goede kerstperiode meegemaakt. Volgens het bedrijf hebben klanten tussen 1 november en Kerstmis meer dan 108 miljoen artikelen gekocht. De drukste dag was maandag 12 december, toen 3,6 miljoen artikelen werden besteld. Over de omzet zijn er geen mededelingen gedaan. De meest verkochte artikelen zijn de iPod, videospellen en sieraden. Ook dvd-boxen met televisieseries verkochten flink.

geblogd door Kurt Minnen om 09:26 | Link | 0 Reacties
,,Downloaden schaadt verkoop officiële albums niet''

Het downloaden van muziek via internet schaadt de verkoop van officiële muziekalbums niet. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Franse universiteit Paris Sud II. Het onderzoek werd gefinancierd door de Franse overheid. Het Franse parlement heeft onlangs een wetsvoorstel ingediend waarbij het downloaden van auteursrechtelijk materiaal gelegaliseerd wordt. Daarin wordt voorgesteld dat auteurs het reproduceren van hun werk online niet kunnen verbieden wanneer dit een non-commercieel karakter heeft. Om artiesten te compenseren, pleiten de opstellers van het wetsvoorstel voor 'een internetbelasting' die wordt afgedragen door providers. Het voorstel wordt volgende maand gestemd. De onderzoekers ondervroegen vierduizend mensen, zowel internetgebruikers als personen zonder verbinding met het web. De studie bracht aan het licht dat 88,7 procent van de Fransen muziek kopieert. De helft van hen haalt de deuntjes van internet. De ondervraagden noemen de hoge prijzen van muziek-cd's als één van de motieven om muziek te kopiëren. Maar velen is het ook te doen om een eerste kennismaking met bepaalde muziek. Anderen willen alleen de nieuwste digitale apparaten uitproberen. De meeste internetgebruikers weten dat downloaden in sommige gevallen illegaal kan zijn, en dat zij juridische risico's kunnen lopen. Dat verandert echter weinig aan hun kopieerdrift. De onderzoekers constateren verder dat het uitwisselen van muziek via internet of vrienden geen zichtbare invloed heeft op de aankopen van cd's en dvd's. Sterker nog: het kopiëren brengt velen in aanraking met een culturele diversiteit, die zij voorheen niet kenden. Bovendien zet het luisteren naar nieuwe soorten muziek de consumenten aan tot het aanschaffen van legale kopieën van cd's en dvd's, zo hebben de onderzoekers vastgesteld.

geblogd door Kurt Minnen om 10:18 | Link | 0 Reacties
Internetrechten Belgisch voetbal voor Skynet

De Profilga heeft de internetrechten voor het Belgisch voetbal toegekend aan Skynet. Skynet, een dochterbedrijf van Belgacom, betaald 600.000 euro voor het contract van anderhalf jaar. Vanaf 1 januari tot eind juni 2008 kan het internetbedrijf de beelden en info over de Belgische competitie aanbieden. Er is ook een contract afgesloten voor de gsm-markt. Maar dat werd ondertekent samen met Base. Zowel Proximus (dochter van Belgacom) als Base mogen tekst en beelden aanbieden op het gsm-net. Mobistar valt buiten de deal. De opbrengst van de contracten gaat volledig naar de jeugdwerking in het Belgische voetbal.

geblogd door Kurt Minnen om 15:31 | Link | 0 Reacties
Light-internet voordeliger dan telefoonlijn

Consumentenorganisatie TEST-AANKOOP onderzocht 21 abonnementen van twaalf verschillende internetproviders. De resultaten van het onderzoek worden volgende maand gepubliceerd. Volgens Test-Aankoop heeft al wie nog surft via een gewone telefoonlijn en minstens 25 à 30 uur per maand op het internet doorbrengt er alle belang bij om over te schakelen op een breedbandformule. ,,Een light-internetabonnement is vanaf 15 uur surfen per maand al voordeliger dan over de gewone telefoonlijn.'' Voor het overige hangt de keuze tussen een light -, standaard- of plus -formule vooral af van de gewenste snelheid en het vereiste maandelijkse datatransmissievolume. De beste abonnementen in kwaliteit zijn de ,,plus''-formules zoals Telenet Expressnet Plus. Maar bij UPC/Chello moet de gebruiker er wel rekening mee houden dat de aangekondigde download-snelheid van 6 megabit per seconde ,,een verre droom'' is. De titel 'Beste Koop' gaat naar twee standaardabonnementen: EDPnet Neutrino 3000 (34 euro per maand) en TVc@blenet Base (36 euro per maand). Volstaat een light -abonnement dan kiest de consument het best voor Scarlet ADSL Light (24,90 euro per maand). Rekening gehouden met de dienstverlening van de leverancier, is de helpdesk van Coditel (0900-nummer) peperduur. Daarmee overtreedt de Brusselse internetprovider de nieuwe telecomwet, die zegt dat de helpdesk via een gratis of gewoon nummer bereikbaar moet zijn. Ook Scarlet scoort niet zo goed met zijn helpdesk: ruim de helft van de bellers moet meer dan een kwartier wachten alvorens ze iemand aan de lijn krijgen. De consument moet bij zijn keuze goed letten op het toegestane transmissievolume per maand en de grootte van de mailbox. Zo zit een mailbox van 10 megabyte snel vol als je geregeld foto's ontvangt. Het aantal adressen is alleen van belang als meerdere leden van hetzelfde gezin een eigen e-mailadres willen waarin de berichten niet door de anderen gelezen kunnen worden.

geblogd door Kurt Minnen om 10:26 | Link | 0 Reacties