Home Webfactor
Miljoenste domeinnaam geregistreerd bij dsn.be

DNS BE, de organisatie voor het beheer van de .be-domeinnamen, liet dit weekend zijn miljoenste domeinnaam optekenen. Die forse toename van registraties heeft veel te maken met de reclamecampagne voor een gratis .be-adres, die van 1 november 2005 tot 31 januari 2006 liep.DNS Be sloot het jaar 2005 af met een recordaantal van 873.362 Belgische domeinnamen, meer dan het dubbele van de situatie eind 2004. Het bedrijf schrijft de toename voor een groot deel toe aan de publiciteitscampagne istnogvrij.be, waarbij iedereen gratis of tegen een verminderd tarief een domeinnaam kon registreren. Of de nieuwe eigenaars van de internetadressen na een jaar ook bereid zullen zijn om de volle pot te betalen, blijft de vraag.

geblogd door Kurt Minnen om 18:19 | Link | 0 Reacties
Marktaandeel Firefox daalt

Het gaat niet zo goed als verwacht met de gratis, alternatieve Firefox-browser. Het marktaandeel daalt licht. Dat blijkt uit metingen van het onderzoeksbureau OneStat. Het marktaandeel van de open source browser daalde in de laatste twee maanden wereldwijd met 0,28 procent tot 11,23 procent. De overgrote meerderheid gebruikt nog altijd Microsofts Internet Explorer. De kruimels worden verdeeld tussen Apple Safari, Opera en Netscape. Dat het marktaandeel daalt hoeft niet te betekenen dat gebruikers Firefox vaarwel zeggen. Het kan zijn dat in een groeiende internetmarkt Firefox bij nieuwkomers niet populair is.

geblogd door Kurt Minnen om 17:47 | Link | 0 Reacties
Uitgevers gaan wereldwijd strijd aan met zoekmachines op internet

De kranten- en magazine-uitgevers en de boeksector slaan wereldwijd de handen in elkaar om de strijd aan te gaan tegen zoekmachines op het internet, die massaal artikels kosteloos reproduceren. Zoekgiganten als Yahoo en Google worden rechtstreeks geviseerd. Dergelijke internetzoekmachines zijn al jaren een doorn in het oog van de uitgevers. Met een eenvoudige muisklik krijgt de surfer kosteloos toegang tot een lange lijst van artikels, audio- en videofragmenten. Wereldwijd hebben uitgeverijen een task force opgericht, geleid door de World Association of Newspapers (WAN), een internationale vereniging van krantenuitgevers. De werkgroep gaat onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de relatie te verbeteren tussen schrijvers, journalisten, nieuwsmakers, producers en uitgeverijen enerzijds en zoekmachines anderzijds. De WAN onderzoekt ook op welke manier de zoekmachines verplicht kunnen worden om auteursrechten te betalen. In België lanceerde Google onlangs Google News Belgium. Met die dienst kunnen gebruikers meer dan 400 nieuwsbronnen in België en duizenden bronnen in de rest van de wereld doorzoeken en bekijken. Google vroeg geen toestemming aan de Belgische uitgeverijen en betaalt ook geen auteursrechten. De Belgische uitgeverijen vinden dat ongehoord en roepen de zoekgigant op een financiële regeling te treffen. Anders zullen ze juridische stappen ondernemen. De Belgische Vereniging van Dagbladuitgevers overlegt met alle betrokken uitgeverijen welke stappen precies ondernomen kunnen worden.

geblogd door Kurt Minnen om 17:44 | Link | 1 Reacties
Google toont interesse in Napster

Volgens de Amerikaanse krant The New York Post toont de zoekgigant Google interesse in de online muziekuitwisseldienst Napster. Het bedrijf achter de gelijknamige zoekmotor zou een 'verregaande overeenkomst' met Napster willen en op die manier zijn activiteit uitbreiden naar digitale muziek. Napster werd in 1999 door de toen 19-jarige student Shawn Fanning opgericht. De internetdienst waarmee gebruikers gratis muziekbestanden (mp3’s) konden uitwisselen, werd een ongekend succes. Na een lange juridische strijd, aangevoerd door de Amerikaanse muziekindustrie, ging Napster uiteindelijk ter ziele om na enkele jaren opnieuw te verrijzen als betalende muziekuitwisselingsdienst. De dienst was inmiddels overgenomen door het softwarebedrijf Roxio. Volgens gegevens van de internationale muziekindustrieclub IFPI bestaan er wereldwijd circa 355 online muziekwinkels. Insiders verwachten een 'grote schoonmaak' onder de aanbieders.

geblogd door Kurt Minnen om 17:39 | Link | 0 Reacties
Betalen voor snelle antwoord-mail

Als het aan het Nederlands bedrijf Emaildome ligt, kunnen verzenders van e-mails die graag een snelle reactie krijgen op hun vragen binnenkort tegen betaling gegarandeerd antwoord krijgen. Des te meer je betaalt, des te sneller het antwoord binnenkomt. Volgens directeur Tim Wijnen is het idee niet zo gek als het lijkt. „Veel mensen vinden het de normaalste zaak van de wereld dat ze betalen voor het bellen van een informatienummer. Waarom zou je dat dan ook niet doen voor een snel antwoord via mail?” aldus Wijnen. Betalen kan met sms, kredietkaart, prepaid of 0900-nummer. De kosten hangen af van het gewenste serviceniveau. Voor een reactie binnen een uur ben je 1,30 euro kwijt. Binnen 4 uur kost 1 euro, binnen een werkdag 0,70 euro en binnen vijf werkdagen 0,40 euro. Voor de bedrijven die zich inschrijven voor de service is er een zeer belangrijk voordeel: zij zouden de enorme kosten die zijn gemoeid met de behandeling van mails op die manier kunnen terugdringen. Emaildome denkt dat nutsbedrijven, banken, verzekeraars en telecombedrijven deze mogelijkheid zullen omarmen. Wijnen kreeg zijn idee drie jaar geleden tijdens een vakantie op Cyprus. Hij vroeg toen aan zijn provider per mail hoe hij vanaf die plek lokaal kon inbellen om zijn mails op te halen. Hij kreeg direct antwoord dat ze er zo spoedig mogelijk op terug zouden komen. Maar ondanks talloze herhalingen wacht Wijnen nog op een verdere response.

geblogd door Kurt Minnen om 10:30 | Link | 1 Reacties
Poolse internetsites in zwart-wit na ramp

De belangrijkste Poolse internetsites hebben hun webpagina's in zwart-wit gezet, als teken van rouw na de catastrofe in Katowice. In de Zuid-Poolse stad zijn zeker 66 mensen om het leven gekomen na het instorten van het dak van een evenementenhal waar een duivenbeurs aan de gang was. Het gaat om Onet.pl, Wp.pl, Interia.pl en Gazeta.pl. Op de websites wordt zeer veel aandacht besteed aan de tragedie. Wp.pl heeft een condoleanceregister geopend waar al duizenden mensen hun medeleven hebben betuigd.

geblogd door Kurt Minnen om 09:16 | Link | 0 Reacties
Ask Jeeves komt met eigen beeldzoeker

Zoekmachine Ask Jeeves heeft een eigen afbeeldingendatabase gebouwd en gaat die database gebruiken om Ask Jeeves Picture Search van plaatjes te voorzien. Het nieuws staat te lezen op SearchEngineWatch. De zoekmachine gebruikte tot dusverre content die van PicSearch werd betrokken, al werd er gedurende de afgelopen tien maanden ook al materiaal uit de eigen database gepresenteerd. De nieuwe zoekfunctie kent een aantal verbeteringen. Zo is het eenvoudiger geworden om zoekopdrachten te preciseren of juist breder te maken. Ook de normale zoekfunctie laat, als de zoekopdracht daar aanleiding toe geeft, vaker plaatjes zien. De plaatjeszoeker is verder uitgebreid met 'Smart Answers': wie bijvoorbeeld naar honden zoekt, krijgt de mogelijkheid om op ras gesorteerde afbeeldingen op te vragen.

geblogd door Kurt Minnen om 09:10 | Link | 0 Reacties
Nagel de spy- en adwarebedrijven mee aan de cyberschandpaal

Stopbadware Stop Badware Coalition, zo heet de nieuwe, internationale organisatie die adware- en spywarebedrijven publiekelijk aan de schandpaal wil nagelen. Het initiatief wordt gesteund door Google, Sun en Lenovo. Bedoeling is dat in februari een eerste lijst gepubliceerd wordt van bedrijven die zich het meeste schuldig maken aan spyware- en adwarepraktijken. Internetgebruikers kunnen zelf vermeende spyware of adware op de website StopBadware.org rapporteren. En uiteraard vinden ze er tips om van de plaagzieke software af te geraken. Stop Badware Coalition is opgericht door de Oxford Internet Institute en Berkman Center for Intertnet & Society, een afdeling van de Harvard Law School. Volgens de initiatiefnemers is het hoog tijd dat de strijd tegen spyware, adware en andere kwaadwillige software nog verder wordt opgedreven. De schade die dergelijke programma's aanrichten, wordt geschat op enkele miljarden dollars per jaar.

geblogd door Kurt Minnen om 09:06 | Link | 1 Reacties
Microsoft geeft deel broncode Windows vrij (maar EU is niet onder de indruk)

Softwarebedrijf Microsoft geeft voor het eerst een deel van de broncode van Windows vrij. Het hoopt daarmee tegemoet te komen aan de eisen die de Europese Commissie heeft gesteld. Die levert al jaren een strijd met de softwaregigant. Microsoft zou zo'n sterke positie hebben op de markt dat concurrenten kansloos zijn. Daarom vindt de commissie dat Microsoft geheime informatie moet vrijgeven om het mogelijk te maken concurrerende computerprogramma's te maken die kunnen communiceren met servers van Microsoft. Met het aanbod zegt Microsoft nog verder te gaan dan de Europese eisen. De code is het DNA van Windows. Gebruikers mogen het "ultieme document" wel bestuderen maar niet kopiëren. Microsoft legt echter niet de hele broncode bloot. Het gaat om de communicatieprogramma's voor het serverbesturingssysteem en in de VS, waar een soortgelijke zaak loopt, ook voor het desktopbesturingssysteem.

Update: Commissaris voor Concurrentie, Neelie Kroes, is niet erg onder de indruk van de move van Microsoft. ,,De broncode is helemaal niet de ultieme informatie, en juist daarom moeten de programmeurs verstaanbare informatie geven, parallel met de broncode'', klinkt het. Met andere woorden: het is niet de kwantiteit van de informatie die telt, maar de kwaliteit.

geblogd door Kurt Minnen om 17:20 | Link | 0 Reacties
Online op zoek naar smerigste studentenkamer

Dirty Het ziet er goed uit voor Nederlandse studenten met een smerige studentenkamer. Zij makens kans op een schoonmaakploeg als ze foto's van hun kamer online zetten. De fotowedstrijd is een organisatie van de Studentenportaal Student.nl. Deelnemers die mooie foto's insturen maken naar het verluidt geen schijn van kans. Enkel beelden van de vieste kamers of huizen van Nederland komen in aanmerking. Voor veel studentenhuizen is het een kleine moeite deze dagelijke leefomgeving digitaal vast te leggen. Deelnemers sturen foto's in van bedolven keukens, schimmelende borden of met vuile was behangen kamers via Fotowedstrijd.student.nl. Bezoekers van de site kunnen vervolgens een cijfers geven van 1 tot en met 10. Degene met het hoogste cijfers, de smerigste woonomgeving, krijgt als prijs een schoonmaakploeg die het prijswinnende huis een beurt komt geven.

geblogd door Kurt Minnen om 17:13 | Link | 0 Reacties