Home Webfactor
Nagel de spy- en adwarebedrijven mee aan de cyberschandpaal

Stopbadware Stop Badware Coalition, zo heet de nieuwe, internationale organisatie die adware- en spywarebedrijven publiekelijk aan de schandpaal wil nagelen. Het initiatief wordt gesteund door Google, Sun en Lenovo. Bedoeling is dat in februari een eerste lijst gepubliceerd wordt van bedrijven die zich het meeste schuldig maken aan spyware- en adwarepraktijken. Internetgebruikers kunnen zelf vermeende spyware of adware op de website StopBadware.org rapporteren. En uiteraard vinden ze er tips om van de plaagzieke software af te geraken. Stop Badware Coalition is opgericht door de Oxford Internet Institute en Berkman Center for Intertnet & Society, een afdeling van de Harvard Law School. Volgens de initiatiefnemers is het hoog tijd dat de strijd tegen spyware, adware en andere kwaadwillige software nog verder wordt opgedreven. De schade die dergelijke programma's aanrichten, wordt geschat op enkele miljarden dollars per jaar.

geplaatst door Kurt Minnen op 27 januari 2006 om 09:06 | Link
Reacties

De impact van dergelijke initiatieven lijkt mij bedenkelijk van aard. Het Spyware probleem is er één dat in de eerste plaats structureel en aan de basis dient te worden aangepakt en niet via marketing en andere public relations technieken. Want daar heeft dit initiatief in mijn ogen toch wel een geurtje van.

Een juiste dosis wetgeving, gekoppeld aan de juiste inspanningen van de techno industrie, zouden al veel kunnen helpen. Hét grote struikelblok op vlak van wetgeving is een goede internationale samenwerking, die er vandaag de dag nog niet is. De laatste evoluties in de Amerikaanse CAN-SPAM Act beloven verandering, maar dan nog. De techno-industrie van haar kant is wel op de goede weg, ook al zijn ook hier nog een hele resem inspanning vereist, eer we van een grondige aanpak van Spyware zullen kunnen spreken.

Voorlopig is afwachten de boodschap. Maar zeggen dat Spyware op korte termijn zou verdwijnen, zoals Gates dat enkele jaren geleden wist te doen, is toch wel een beetje voorbarig.

Meer info? www.internet-observatory.be

Geplaatst door: fabio | 27 januari 2006 om 14:51
Laat een reactie achter