Home Webfactor
Australische hacker opgepakt met hulp Belgische politie

Met informatie van de Belgische Federal Computer Crime Unit (FCCU) heeft de Australische politie in Victoria een hacker opgepakt. De 22-jarige hacker had via botnets verschillende chatservers aangevallen in Australië, de VS, Singapore en Oostenrijk. Een botnet is een netwerk van geïnfecteerde computers, of zombie-computers, dat van op afstand door een hacker wordt gecontroleerd en aangewend om computersystemen aan te vallen en buiten werking te stellen. Een aanval met zo’n botnet, ook wel DDOS-aanval genoemd, veroorzaakt een enorme gegevensstroom die ervoor zorgt dat de computer van het aangevallen systeem uitvalt of de internetverbinding verzadigd wordt. Hierdoor worden bepaalde diensten van het systeem onbruikbaar of ontoegankelijk. Elke computer die niet voldoende beveiligd is, kan als zombie-computer in een botnet worden ingeschakeld. Om dat vermijden, dient de internetgebruiker een virusscanner en firewall te installeren. Een wekelijkse scan van de computer met een spywarescanner helpt ook. Daarnaast is ook voorzichtigheid geboden bij het openen van bijlagen die via mail worden verstuurd. Dikwijls bevatten deze onschuldige grapjes een virus.

geblogd door Kurt Minnen om 15:06 | Link | 0 Reacties
Getrouwde man eist toegang tot Amerikaanse datingsite

Een Californische man wil via de rechter afdwingen dat ook getrouwde personen toegang krijgen tot datingsites. De 36-jarige jurist John Claassen kreeg geen toegang tot eHarmony omdat deze site expliciet stelt dat ze bestendige relaties tot stand wil helpen brengen. Al op de eerste pagina wordt gevraagd of iemand getrouwd is of alleenstaand. Getrouwden kunnen enkel gebruikmaken van een dienst die tot doel heeft hun relatie te verstevigen. Claassen vindt dit een vorm van discriminatie die in strijd is met de burgerrechten van de staat Californië. In de wet van de staat is vastgelegd dat het bedrijven verboden is om diensten selectief aan te bieden op grond van de huwelijkse staat van personen.

geblogd door Kurt Minnen om 09:28 | Link | 0 Reacties
Google verwijdert eigen blog (per ongeluk)

Ook Google kan blunderen. Dat is gebleken nadat de zoekgigant door een eigen fout Googleblog van het net smeet. Het bedrijf heeft de fout intussen toegegeven, maar stelt meteen ook gerust: ,,Niemand heeft ons gehackt of ons wachtwoord geraden, we hebben de log per ongeluk zelf verwijderd.'' Een 19-jarige Texaanse student was wel zo slim om meteen het webadres van de blog te claimen. Hij had naar eigen zeggen echter geen foute bedoelingen. ,,Ik wilde Google erop attenderen dat ze een fout hadden gemaakt, voordat iemand met verkeerde bedoelingen het adres zou registreren.'' Het is niet de eerste blunder van Google deze maand. Begin maart was per ongeluk een financiële presentatie van de zoekmonster vrij op internet te bezichtigen. In dit document stond vertrouwelijke informatie over de omzetverwachting. Het uitlekken van deze gegevens had voor Google trouwens een negatief effect op de Amerikaanse beurs.

geblogd door Kurt Minnen om 09:26 | Link | 0 Reacties
Ook Duitsers scherpen downloadregels aan

Na Frankrijk gaat nu ook Duitsland hardere maatregelen nemen om het downloaden van muziek en films tegen te gaan. Duitsers die in de toekomst gesnapt worden bij het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal riskeren twee jaar gevangenisstraf als het materiaal voor eigen gebruik was. Zitten er echter commerciële motieven achter, dan kan de downloader tot vijf jaar achter de tralies. De wetgeving is het resultaat van een aggressieve lobbycampagne van de entertainmentindustrie. Consumentenorganisaties zijn echter niet te spreken over de nieuwe regelgeving. Volgens hen wordt de consument op deze manier gecriminaliseerd. Een regeringswoordvoerder verdedigt een en ander dan weer door te stellen dat er geen wettelijk onderscheid moet zijn tussen winkeldiefstal en illegaal downloaden. Ook de Duitse minister van justitie, Brigitte Zypries, verdedigt de nieuwe wet, die op 1 januari 2007 in werking treedt. ,,Als iemand een film download voordat die in de bioscoop draait, is het zonneklaar dat die persoon op een illegaal aanbod reageert en daarmee in overtreding is'', aldus Zypries, die eraan toevoegt dat een thuiskopie van legaal gekocht materiaal toegestaan blijft. Onduidelijk is evenwel waar de wet de grens dan trekt, en in welke mate downloaders van oudere films of muziek de lange arm moeten vrezen.

geblogd door Kurt Minnen om 09:21 | Link | 0 Reacties
Beveiligingsbedrijf brengt patch uit voor IE-lek (terwijl Microsoft talmt)

Omdat een patch van Microsoft voor een recent ontdekt lek in Internet Explorer nog op zich laat wachten, heeft een beveiligingsbedrijf Eeye Digital zelf een tijdelijke patch uitgebracht voor het lek dat woensdag werd ontdekt. Het probleem bevindt zich in de createTextRange()-functie van de browser. Hierdoor zijn kwaadwillenden in staat om een systeem over te nemen. Het verontrustende is dat actie aan de kant van de gebruiker niet nodig is – een bezoek aan een gehackte site is voldoende. In de eerste uren en dagen na de ontdekking gingen hackers naarstig tewerk om het exploit te verspreiden. Binnen de kortste keren waren meer dan 200 unieke url's on line waarop het lek werd uitgebuit. Nog erger werd het toen bleek dat de hackers hun exploits op 'doodnormale sites' hadden plaatsen. Zo zijn onder meer de sites van diverse vakantie-oorden in Florida en een Amerikaans online adviesbureau misbruikt. Microsoft erkent dat er al pogingen zijn gedaan om het lek te misbruiken. Het bedrijf weet echter nog niet of het een tussentijdse patch gaat uitbrengen of dat het wacht tot de volgende 'patchdag' op 11 april. Die mogelijkheid heeft Eeye Digital Security er nu toe aangezet om zelf het probleem aan te pakken. Eerder raadde Microsoft zijn gebruikers al aan om de active scripting-functie in de browser uit te schakelen, waarmee het risico zou afnemen. Maar volgens Eeye Digital Security is dit niet voldoende. De patch van Eeye Digital Security is gratis te downloaden en zal automatisch worden verwijderd als gebruikers de patch van Microsoft installeren.

geblogd door Kurt Minnen om 09:47 | Link | 0 Reacties
Irakese blogger genomineerd voor BBC-prijs

De anonieme maker van weblog Bagdad Burning is genomineerd voor een non-fictie publicatieprijs (de BBC Four Samuel Johnson Prize for Non-Fiction)van de BBC. Bagdad Burning presenteert zich als 'Girl Blog from Iraq... let's talk war, politics and occupation'. Het is een treurigmakende, vaak cynische beschrijving van het Irak na, of beter, in de voortdurende oorlog. De schrijfster publiceert ook onder het pseudoniem Riverbend. De winnaar wordt op 14 juni 2006 bekend en krijgt 30.000 pond.

geblogd door Kurt Minnen om 09:42 | Link | 0 Reacties
Israelisch echtpaar veroordeeld voor Trojaans paard

Michael en Ruth Haephratie, een Israëlisch echtpaar, is door een rechtbank in Tel Aviv veroordeeld wegens het maken en verkopen van een Trojaans paard. De vrouw moet vier jaar de cel in, de man twee. Volgens de Israëlische pers had Michael het programma in eerste instantie gemaakt om er de familie van zijn ex-vrouw mee te bespioneren. Zijn huidige vrouw rook echter geld, en besloot het programma te verkopen aan privé-detectives die voor grote Israëlische bedrijven werkten. Zij loodsten het programma bij de computers van de slachtoffers binnen via cd's en e-mails die bedrijfsinformatie leken te bevatten. Vorig jaar werd het programma ontdekt. De twee werden opgespoord in Londen en door de Engelse justitie aan Israël uitgeleverd. In ruil voor hun schuldbekentenis werden de twee tot bovenvermelde gevangenisstraffen veroordeeld. Ook zullen ze twee miljoen shekel (circa 350.000 euro) schadevergoeding aan de gedupeerden betalen.

geblogd door Kurt Minnen om 09:39 | Link | 2 Reacties
Vechtfilmpje rapper Lange Frans is internethit

Nb28032006langefransHet filmpje van de vechtpartij tussen de Nederlandse zanger Lange Frans en een bezoeker van een discotheek in Meppel trekt honderdduizenden kijkers. Het videobestand staat op de populaire weblog geenstijl.nl en is al ruim 700.000 keer bekeken. Lange Frans kwam in opspraak na een vechtpartij tijdens een optreden op een scholengemeenschap. De rapper viel een 18-jarige scholier aan, nadat iemand vanuit de zaal een ijsblokje naar hem had gegooid. De beelden van het incident circuleren sinds zondag op het wereldwijd computernetwerk. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan bij de politie. Volgens die laatste is het niet duidelijk of de jongen degene was die het ijsblokje heeft gegooid. Lange Frans, wiens echte naam Frans Frederiks luidt, heeft via zijn manager laten weten dat hij excuses heeft aangeboden. Volgens zijn manager heeft de rapper dat meteen na het incident gedaan. ,,Het had niet mogen gebeuren en gaat ook niet meer gebeuren'', aldus de ster in de radioshow van Edwin Evers op Radio 538. ,,Mensen mogen schelden of een middelvinger opsteken, maar niet lichamelijk worden.'' Lange Frans had in 2004 met collega-rapper Baas B een hit met het nummer 'Zinloos', waarin de rappers zinloos geweld veroordelen.

geblogd door Kurt Minnen om 08:47 | Link | 2 Reacties
Nieuw snelheidsrecord: 60 dvd's doorgestuurd per seconde

451721Duitse en Japanse onderzoekers zijn er in geslaagd om over een afstand van 160km data te versturen met een snelheid van 2,56 terabit per seconde, oftewel zestig dvd’s per seconde. Hiermee verbreken de onderzoekers ruimschoots het huidige record dat staat op 1,28 terabit per seconde. De verdubbeling in snelheid is mogelijk gemaakt door meer informatie in één lichtpuls te stoppen. Normaal wordt er een één verzonden met een puls en een nul als er geen puls is. Door het gebruik van fasemodulatie zijn de onderzoekers in staat geweest om vier in plaats van twee toestanden in een puls te stoppen waardoor een tweemaal zo hoge snelheid gehaald werd.

geblogd door Kurt Minnen om 16:28 | Link | 0 Reacties
Russische site verkocht ebay-accountgegevens

Een Russische website die accountgegevens van Ebay-gebruikers voor vijf dollar verkocht, is uit de lucht gehaald. De criminele organsiatie verkocht gestolen gegevens van Ebay-accounts van Duitse, Engelse en Australische gebruikers voor prijzen tussen de 5 en 25 dollar per stuk. Vermoedelijk kregen ze de persoonsgegevens via phishingmailtjes en keyloggingsoftware in handen. Wie de inloggevens van een Ebay-gebruiker heeft, kan frauderen door een item te koop aan te bieden, betalingen te verzamelen en nooit de bestelde goederen te leveren. De site is al sinds vrijdagmorgen onbereikbaar. De website is op 2 december 2005 geregistreerd door een bedrijf in Californië.

geblogd door Kurt Minnen om 16:26 | Link | 0 Reacties