Home Webfactor
Skype heeft 100 miljoen gebruikers

SkypefreeInternettelefoniegigant Skype telt wereldwijd 100 miljoen geregistreerde gebruikers. Volgens Skype is het aantal gebruikers bijna verdubbeld sinds september 2005. Skype, in 2003 opgericht door de makers van Kazaa, levert software waarmee je gratis via internet kunt bellen. Voor een laag bedrag kan ook met reguliere telefoons worden gebeld. Daarmee is Skype een grote concurrent voor de gevestigde telefoniebedrijven. Het bedrijf werd vorig jaar opgekocht door veilingsite eBay. Met de overname was 2,6 miljard dollar gemoeid.

geblogd door Kurt Minnen om 16:48 | Link | 0 Reacties
Terroristen gebruikten één mailadres

De terroristen die achter de aanslagen in Madrid zaten, hadden een eenvoudige manier bedacht om de controle van e-mailverkeer te ontlopen. Het kopstuk van de bende, Hassan al-Haski, sloeg mailtjes op in een mailaccount, waarvan ook zijn handlangers het wachtwoord kenden. Ze ontliepen vervolgens de datacontrole van de Europese Unie door de mailtjes niet daadwerkelijk te verzenden maar slechts op te slaan. Een en ander zou beschrven staan in het rapport van de Spaanse onderzoeksrechter. Volgens die laatste had Haski vanaf 2003 tot de aanslagen in maart 2004 verschillende mailadressen aangemaakt met de gebruikersnaam ’Babanal2002’ en het wachtwoord Wahd11. Hoeveel handlangers precies het wachtwoord kenden, is niet duidelijk.

geblogd door Kurt Minnen om 16:29 | Link | 0 Reacties
Arbeiders kunnen online vakantiegeld berekenen

Sinds deze maand kunnen arbeiders online het vakantiegeld berekenen waarop ze recht hebben. Minister van Werk Peter Vanvelthoven stelde de nieuwe toepassing van de elektronische identiteitskaart dinsdag voor. Via de site van de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV) kunnen arbeiders berekenen hoeveel dagen vakantie ze nog kunnen nemen, hoeveel vakantiegeld ze krijgen en wanneer dat bedrag wordt gestort. De site is toegankelijk met de elektronische identiteitskaart of met een paswoord en een code. "Dit initiatief kadert perfect in onze doelstelling om de elektronische identiteitskaart overal te introduceren", zegt minister Vanvelthoven. "Momenteel zijn al bijna 2,5 miljoen kaarten in omloop." Volgens de wet op de jaarlijkse vakantie hebben werknemers recht op vier weken dubbel loon. Voor bedienden is het de werkgever die dat bedrag uitbetaalt, bij arbeiders komt het vakantiegeld uit een kas. Twaalf sectoren hebben hun eigen vakantiekas en de overige arbeiders (meer dan een miljoen) worden betaald door de kas van de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie.

geblogd door Kurt Minnen om 18:27 | Link | 0 Reacties
Snel internet voor Vlaamse hogescholen

Alle 22 Vlaamse hogescholen krijgen vanaf 1 januari 2007 internettoegang met zeer hoge bandbreedte. Vanaf dan zijn ze met een capaciteit van 1 gigabit per seconde verbonden met het internet, andere campussen, hogescholen, universiteiten en met wereldwijde onderzoeksnetwerken. Dat is het resultaat van een investering van drie miljoen euro van de Vlaamse minister van Innovatie Fientje Moerman en de FOD Belnet. Moerman investeert twee miljoen euro in het project, Belnet maakt een miljoen euro vrij. Het geld dient voor de aanleg en activering van glasvezelverbindingen tussen 22 hogescholen en zeven aansluitpunten op het netwerk van Belnet. Vijf aansluitpunten zijn geïnstalleerd bij de universiteiten van Leuven, Gent, Antwerpen, Kortrijk en Hasselt. De overige twee aansluitpunten staan in Geel en Brugge. Tot nu toe moest elke hogeschool zelf voorzien in een verbinding met het aansluitpunt van de dichtstbijzijnde universiteit. Doorgaans deed de hogeschool daarvoor een beroep op een huurlijn van een telecommunicatie operator. Maar een huurlijn is relatief duur. Vanaf januari moeten de hogescholen niet langer zelf instaan of betalen voor de verbinding met het onderzoeksnetwerk van Belnet.

geblogd door Kurt Minnen om 17:51 | Link | 0 Reacties
Waarschuwing Symantec linkt naar virus

Surfcontrol waarschuwt voor een e-mail die zogenaamd afkomstig is van de Norton Anti-Virus divisie van Symantec, maar die in werkelijkheid een link bevat die doorverwijst naar een virus. Het zou gaan om een 'zeer gevaarlijke kwaadaardige e-mail' die zich dus voordoet als een Symantec Virus adviesbericht. In de e-mail wordt gewaarschuwd dat de pc besmet is met het w32.aplore@mm-virus. Vervolgens wordt een link geboden naar een 'cleaner' om de infectie te verwijderen. Wie op de link klikt komt niet bij Norton uit, maar bij een kwaadaardige site die een kopie is van een Norton update-pagina.  Die probeert de bezoeker vervolgens aan te zetten tot het installeren van .exe-bestand. Wie dat doet, zit meteen opgescheept met een virus dat échte virusupdates onmogelijk maakt. Inmiddels is de kwaadaardige site via de hoster verwijderd. De daders zijn niet gevonden.

geblogd door Kurt Minnen om 11:45 | Link | 1 Reacties
Hacker legt website Franstalige bisschoppen dagenlang plat

Catho.be - de officiële internetsite van de Belgische franstalige bisschoppen - kon maandag nog steeds niet geactualiseerd worden. Dat is het gevolg van een agressieve hacker die in het paasweekend toesloeg. De server lag daardoor verscheidene dagen buiten dienst. Sinsdien is de informatie op de site opnieuw toegankelijk maar actualiseren blijft moeilijk en de nieuwsberichtendienst van Cathobel - de franstalige tegenhanger van KerkNet Vlaanderen - is voorlopig nog steeds niet operationeel.

geblogd door Kurt Minnen om 10:56 | Link | 0 Reacties
Chinese censuur treft nu ook Skype

Internettelefoniegigant Skype heeft een filter moeten installeren op de Chinese versie van zijn beldienst. Sms-berichten met woorden als 'Falun Gong' en 'Dalai Lama' worden voortaan tegengehouden. Dat heeft Skype-oprichter Zennström gezegd in een interview met de Financial Times. Volgens Zennström heeft Tom Online, het bedrijf waarmee Skype in China samenwerkt, weinig keus. ,,Iedereen doet dat in die markt'', aldus Zennström. ,,Misschien vind ik de wet- en regelgeving in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland of de Verenigde Staten ook niet leuk, maar als ik besluit om daar zaken te doen, kies ik ervoor om me aan die wet- en regelgeving te houden'', meent hij. Zennström benadrukt overigens dat gebruikers van Skype niet in de problemen komen door het censureren van sms-berichten: ,,Het is zeker dat wij op geen enkel manier de privacy of veiligheid van één van onze gebruikers in gevaar brengen''.

geblogd door Kurt Minnen om 08:39 | Link | 0 Reacties
We lezen webpagina's in de 'F-vorm'

FpatroonOnderzoek door de Nielsen Norman Group heeft aan het licht gebracht dat webpagina's in een 'F-patroon' worden gelezen. In het zogenaamde eye tracking-onderzoek werden oogbewegingen van lezers gevolgd. Daaruit bleek dat eerst het bovenste gedeelte wordt gelezen en vervolgens een gedeelte daaronder. Toch wijkt de oogbeweging die tweede keer minder sterk naar rechts uit. Uiteindelijk is het de linkerkant vand e pagina die verder verticaal gescand wordt. Volgens de onderzoekers gaat het om het ruwe leespatroon. Volgens hen zijn er ongetwijfeld lezers die de moeite nemen de tot de onderkant van de pagina veroordeelde tekst te lezen, wat in een E-vorm resulteert - maar de meeste voorkomende oogbewegingen zouden niettemin een F-vorm volgen. Jakob Nielsen, hoofd van het project, benadrukt het belang van de resultaten voor website- en tekstopbouw. De essentiële informatie moet in de eerste twee alinea's staan; de rest wordt door de meeste lezers genegeerd. Hun aandacht kan wel getrokken worden door het gebruik van 'informatieve' woorden in alineakoppen, waarbij van belang is dat lezers in het scannen van de 'stam' van de F meestal alleen de eerste twee kopwoorden lezen.

geblogd door Kurt Minnen om 08:25 | Link | 0 Reacties
Kwart Belgen zoekt medische info op het net

Een kwart van alle Belgen, of 2,4 miljoen mensen, zoekt on line medische informatie op. Alle leeftijdscategorieën surfen wel eens naar medische sites, vrouwen doen het vaker dan mannen. Dat blijkt uit een onderzoek van InSites. Ongeveer de helft van de medische surfers zoekt extra informatie op nadat de arts een diagnose heeft gesteld. Die mensen  zoeken dus niet zozeer een diagnose, als wel  informatie over hun ziekte.<br><br>Een op tien Belgen probeert met de hulp van het internet zelf mogelijke diagnoses te stellen, nog voor ze een dokter gezien hebben. Acht procent van de Belgen zoekt op het internet naar informatie over voorgeschreven medicatie.

geblogd door Kurt Minnen om 08:12 | Link | 0 Reacties
Danny DeVito versus internetpiraten

De Amerikaanse acteur Danny DeVito heeft een samenwerkingsakkoord afgesloten met een bedrijf dat het legaal downloaden van actuele films wil aanbieden. ClickStar, dat onder meer is opgericht door een andere filmster Morgan Freeman, wil daarmee verspreiders van illegale filmkopieën op internet de wind uit de zeilen nemen. De eerste films moeten deze herfst worden aangeboden. Het gaat om producties die op dat moment nog in de bioscoop draaien. Het entertainmentbedrijf lanceert ook een nieuwe televisiezender, waarop uitsluitend documentaires zijn te zien. Dat project gaat DeVito aan het hart. ,,Het is iets wat ik al jaren heel graag wilde doen'', vertelt de 61-jarige acteur. ,,Op de zender kunnen mensen dingen zien waar ze echt van genieten.'' Danny DeVito werd in de jaren tachtig bekend als de chagrijnige baas uit de televisiekomedie Taxi. Daarna speelde hij in films als Twins en Batman Returns.

geblogd door Kurt Minnen om 16:39 | Link | 0 Reacties