Home  Regio  wetteren  wetteren blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Wetteren?
Laat het weten aan:
Marc
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Toetoet neemt voorsprong!

"Toetoet" is op weg om uitgroepen te worden tot hét Wetterse woord. De wat speciale uitdrukking heeft in ieder geval de voorbije dag een duidelijke tussensprint geplaatst en lijkt de voorsprong niet meer uit handen te zullen geven. Tenzij u er natuurlijk nog anders over beslist...

De hele week was het een strijd op leven en dood tussen "Toetoet" en - laten we eerlijk zijn - gedoodverfd favoriet "Mijn ure pieroo". Maar die uitdrukking laat sedert gisteren wat van zijn pluimen. Is het de warmte? Zijn de liefhebbers van "Toetoet" pas in laatste instantie in gang geschoten? Wie zal het zeggen.

Even zag het er naar uit dat de (lekkere) "sullekeplets" voor een echte verrassing zou gaan zorgen, samen met "Affetuuret ou nie!", maar die aanval lijkt nu toch afgeslagen te zijn!

U hebt nog tot vrijdag 17 uur de tijd om te stemmen.

Dus: laat de barbecue nog even wachten, drink even van de sangria (of: voor de ingewijden in het Blog-gebeuren: de Mojito), ga achter de computer zitten en stem! Wie weet wordt het toch nog sullekeplets of zeggen we morgen toch "Toetoet"?

De stadstuin en zijn naam

Vandaag vertellen burgemeester Marc Gybels en schepen van Cultuur Lieve De Gelder in de krant over de nieuwe stadstuin, midden in het centrum van Wetteren. Voorlopig heeft de tuin nog geen naam.

De tuin ligt aan de achterkant van de bibliotheek. Wie de bib tot op het einde doorstapt, komt er sowieso in terecht. U kan hem ook bereiken langs de zijkant van cc Nova, via de Molenstraat en via de doorsteek in het jeugdcentrum, langs de Bookmolenstraat.

Voorlopig is het er nog rustig. Maar de burgemeester en de schepen vinden de tuin de ideale plek om, midden in het centrum, even tot rust te komen. Met een boek, bijvoorbeeld, of met de kleine kinderen die er kunnen spelen, of 's middags met de boterhammen en de krant.

De tuin heeft nu nog geen naam. Maar gewoon "stadstuin" lijkt ons toch ook niet echt heel creatief.

Laten we daarom via de blog op zoek gaan naar een leuke naam die al snel ingeburgerd kan geraken!

Uw reacties zijn welkom!!


(foto: gemeente wetteren - martine hondeghem)

Bibliotheetuin

Tweedehands kleren bij Vluchtelingenwerkgroep

De Vluchtelingenwerkgroep Wetteren heeft in zijn ontmoetingscentrum, langs de Gentsesteenweg 40, nu ook een winkel van tweedehands kleren.

Jo De Winter, voorzitter van de Werkgroep, geeft uitleg:

" Wij krijgen van de bevolking vrij veel kleren. Wij selecteren wel heel streng zodat in onze winkel heel veel mooie spullen te verkrijgen zijn tegen zeer democratische prijzen (0,5 €.- 1€ - 5 €). De opbrengst van de winkel wordt integraal besteed aan het ondersteunen van behoeftige vluchtelingen die niet meer bij het OCMW terecht kunnen. De winkel staat uiteraard open voor de vluchtelingen maar ook voor de autochtone kansarmen. Die weten vermoedelijk van het bestaan van deze winkel niet af of hebben de weg daarheen nog niet gevonden. Dus moeten wij aan het bestaan van onze winkel meer ruchtbaarheid geven. Daarom willen we dat hier even bekend maken."


Groot fietsfeest op 17 augustus

Op 17 augustus organiseert het gemeentebestuur van Wetteren een groots fietsfeest in samenwerking met de omliggende gemeenten. Alle fietsers kunnen tussen 9u en 15u30 vertrekken aan de sporthal van De Warande.


Via verschillende routes (25 km, 30 km, 46 km, 85 km) kan u de mooiste fietspaden van de streek ontdekken.
Op elke halteplaats krijgt u een hapje of een drankje en wordt er animatie voorzien.

Rondleidingen in bezienswaardigheden en de vele degustaties zullen van dit fietsevenement één groot feest maken.

U kan o.a. het werkhuis in Merelbeke bezoeken, de paardenmelkerij ’t Kattenheye in Laarne bezichtigen en proeven van de wijn van ‘Domein ’t Sluys van Vlaenderen’ in de Festivalhal in Berlare.

Het plein bij de sporthal van De Warande wordt omgetoverd tot een feestplein met optredens en een kiosk van brouwerij Malheur. U kan er uw lengte in Malheur winnen.

Op de vele halteplaatsen krijgt u een lekkere degustatie of een fris drankje.
Zo kan u genieten van de Merelbeekse worst en van de Melse Koekoek (speculaas met chocolade).
Een fietstocht doorheen Wetteren en omgeving wordt dus verrassend mooi én lekker!

Inschrijven is zeer eenvoudig. U kan zich gewoon op de dag zelf inschrijven.
Het fietsfeest is helemaal gratis.
Wie vertrouwd is met internet, kan zich ook al op voorhand inschrijven via de website www.fietszomer.be.

Organisatie: de gemeentebesturen Berlare, Destelbergen, Laarne, Melle, Merelbeke, Wetteren en Wichelen, in samenwerking met Toerisme Scheldeland.

Meer info:
Dienst toerisme & evenementen, Markt 27, tel 09 366 31 04, toerisme@wetteren.be, www.wetteren.be.
Op www.fietszomer.be vind je ook alle informatie over het Fietsfeest Wetteren.
Fietsers

Afscheid van Frederik

Het was geen leuke dag, vandaag, voor de vele jongeren uit Kalken en Wetteren en Berlare en Laarne en Schellebelle, en de ruime buurt. Ze namen met z'n allen afscheid, in de kerk van Kalken, van Frederik (Fredje) Roels. De guitige, sympathieke jongeman overleed in de nacht van maandag op dinsdag volkomen onverwacht in zijn slaap.

Ze waren met velen, zijn vrienden, allemaal jong, net 18 geworden, de meesten van hen. Vol van dromen en vooruitzichten, net zoals Fredje die had. Hij zou het maken in de sport (wat voetbalde hij goed!), hij wou ingenieur worden. Plots was dit allemaal weg. Er was veel verdriet bij de vrienden, bij de familie, bij broer en zussen. En bij Lobke, het vriendinnetje van Frederik. Zij sprak mooi, tijdens de dienst, sterk, met een jonge stem, gebroken door het verdriet.

Iedereen in Kalken besefte: dit kan eigenlijk niet, Frederik hoort op een andere manier tussen ons te zijn.

We wensen de familie en de vrienden alle sterkte...

Het Wetterse woord: u kan beginnen stemmen!

De poll met de shortlist staat online (in de rechterkolom van www.nieuwsblad.be/wetteren).

U kan daar mee kiezen wat u het leukste Wetterse woord vindt!

Kiezen maar, u hebt een week de tijd. Volgende week vrijdag sluiten we af.

Dan weten wat u kiest als het Wetterse woord.

Hét Wetterse woord: de shortlist is gemaakt!

We zijn er uit! Uit de vele inzendingen hebben we uiteindelijk een shortlist van 10 woorden, uitdrukkingen opgemaakt! Binnen heel korte tijd vindt u hier de poll met de 10 woorden waarop u kan stemmen.

In totaal bezorgde u ons 127 verschillende Wetterse woorden, uitdrukkingen, zegswijzen. Dat vinden we prachtig, natuurlijk. Het blijkt in ieder geval dat het Wetters nog volop leeft. Soms moesten we zelf al eens nadenken wat het nu precies betekende. Dikwijls waren de woorden uiterst humoristisch, met een wat scabreuze ondertoon.


Maar nu blijven nog 10 woorden over! Nieuwsgierig? Goed zo... Straks kan u gaan stemmen!

Succes ermee!

Nieuw hoofdstuk van de boterhammen

Onze vrienden zijn in Wippelgem. Opa doet nog wat geheimzinnig over het grote pak. Dat pak, dat kan niets anders dan een geschenk zijn voor de directeur, weet Jef. Maar is dat wel zo?

Een nieuw hoofdstuk...

TRAPPEN

Het is stil, beneden in het museum.
Een beetje akelig, eigenlijk.
Er is niemand.

Hier staan we nu, denkt Jef.
Hij draait wat in het rond.
We zijn te laat, meent hij.
Of neen, niet te laat. We zijn te vroeg. We zijn gewoon te vroeg.
“Oma, kijk eens op de klok”, vraagt hij.
Elf uur is het.
Dat is precies op tijd.

Nu horen ze voetstappen.
Ze zijn van een rond, klein, bol mannetje.
Zijn grijze krullen zijn in de war.
“Aangenaam. Ik ben De Donder. Ik help directeur Van Riet.”
Hij schudt de hand van oma en opa.
“U komt voor de wedstrijd?”
Jef en Emma knikken heftig.
“Volg maar. Directeur Van Riet heeft zijn kantoor op de zesde verdieping.”
“Kamer 7”, zegt Jef in het oor van Emma.
Ze giechelen.
De Donder loopt voorop.
Eerste verdieping.
Oma en Emma volgen.
Tweede, derde, vierde verdieping.
Opa en Jef volgen.
Nog meer trappen!
Opa puft.
(Is het pak misschien te zwaar?)
Vijfde verdieping.
Zesde verdieping.
Eindelijk!

Binnenkort: het vervolg! Met een heel groot probleem!

Wie wil op de catwalk?

Als u er lang van droomt om op de catwalk te verschijnen, dan is het ideale moment 23 augustus in Wetteren.

De handelaars in het centrum van de gemeente toveren dan de centrumstraten om tot een openlucht modeshow. De organisatoren zijn nu op zoek naar mensen die als mannequin willen meewerken aan het initiatief. Er wordt uitgekeken naar mannen en vrouwen, van alle leeftijden en kinderen.

Wie interesse heeft kan contact opnemen met de dienst Lokale Economie op 09-365.66.99.

Waarop wacht je? Dit is je kans!

Groen&Co vraagt overleg over kinderopvang

De Wetterse oppositiepartij Groen&Co vraagt overleg over (het gebrek aan) kinderopvang tijdens de vakantieperiode. Gemeenteraadslid van Groen&Co Piet Van Heddeghem bezorgde dit schrijven. We brengen het hieronder integraal en onverkort.

"Kinderen hebben recht op ruimte om te spelen tijdens de vakantie

Naar aanleiding van een aantal berichten in de media (tv één journaal en nieuws tvoost vrijdag 18 juli, De Standaard en Het Nieuwsblad vrijdag 18 juli en De Morgen zaterdag 19 juli) in verband met het ‘tijdelijk’ sluiten van de speelpleinwerking in een aantal gemeenten, waaronder ook Wetteren, vragen de gemeenteraadsleden van de partij Groen&Co dat er dringend overleg wordt gepleegd tussen de verantwoordelijken van het gemeentebestuur om te zoeken naar een gepaste oplossing voor een permanente en duurzame creatieve verderzetting van enerzijds de opvangmogelijkheden voor kinderen tijdens de vakantie, als anderzijds een ontspannende, verantwoorde en avontuurlijke mogelijkheid voor kinderen om de vakantie speels te beleven.

Op dit moment is het zo dat kinderen van de lagereschoolleeftijd de komende twee tot drie weken op geen enkele manier een beroep kunnen doen, noch op de diensten van de ibo’s (buitenschoolse kinderopvang) wegens jaarlijks driewekelijks verlof, noch op de diensten van de Wetterse speelpleinwerking Wesp, wegens een nijpend tekort aan monitoren waardoor aan de noodzakelijke minimale begeleidingsmodaliteiten niet kan voldaan worden.

Groen&Co is er van overtuigd dat de verantwoordelijken van het speelplein Wesp alles in het werk stellen om meer dan honderd kinderen dagelijks een creatieve, ontspannende en avontuurlijke vakantie aan te bieden, maar dat zijzelf ook stuiten op een groeiend fenomeen dat jongeren, in hun vakantie meer en meer uitkijken naar meer lucratieve en beterbetaalde vakantiejobs in plaats van een paar weken als monitor op een speelplein te werken (een vakantiejob die nochtans in Wetteren ook goed vergoed wordt).

Maar los van de oorzaken om gedurende de vakantie een noodzakelijk minimum minimorum aan geëngageerde en enthousiaste monitoren (of stagiairs) te bereiken, moet het gemeentebestuur zich ook de vraag durven stellen of het kan dat er gedurende een aantal weken geen enkele mogelijkheid geboden wordt tot opvang van kinderen. Er zijn immers gezinnen waar de ouder/s in de onmogelijkheid is/zijn om hun kinderen ergens anders dan in
de officiële diensten te laten opvangen.

Een gemeente waar steeds meer jonge gezinnen komen wonen, net omwille van de aangeboden verschillende faciliteiten, kan het zich niet veroorloven om tijdens de vakantie de deuren voor opvang te sluiten (al dan niet gedwongen door omstandigheden buiten hun wil).

Vandaar dat Groen&Co vraagt dat er dringend een overleg wordt gestart om te zoeken naar alternatieven. Misschien dat het voor deze vakantie niet echt meer mogelijk is degelijke en aanvaardbare oplossingen te vinden, dan moet zeker de situatie bekeken en besproken worden in functie van de volgende vakantieperioden de komende maanden en jaren. Want deze evolutie, waar het moeilijk is voldoende monitoren te vinden gedurende bepaalde periode’s, zal niet van vandaag op morgen stoppen.

Zowel de schepen van jeugd als de schepen van sociale zaken moeten hier hun verantwoordelijkheid opnemen en samen met de verantwoordelijke diensten dringend rond de tafel gaan zitten. De zomervakantie moet voor alle kinderen een feest zijn!"

WAT DOET U MET DE KINDEREN TIJDENS DE VAKANTIE? LAAT HET ONS GERUST WETEN!

Oudere berichten:
> Wetteren aan de Schelde
> LDD & Respect nodigen uit
> Curieus organiseert drie activiteiten
> Rogeetjen
> Volgende week is het zo ver: de koers passeert in Wetteren
> Wetterse Uitzet
> Komaan Wetteraars, help eens een handje!
> Inschrijven voor de quiz 'Wetteren Dorp Van De Ronde' kan nog tot 2 maart
> Zondag 22 februari is nationale wandeldag
> Binnenkort 'The Birds' van Hitchcock in Wetteren?
> Wetteren heeft drie finalisten in 'Beste speler' 2009
> Anne Marie Hoebeke pleit voor een betere aanpak duivenoverlast
> AGB houdt geen rekening met mindervaliden volgens Piet Van Heddeghem
> SnoWhites treden op in Lede
> Activiteiten Wetterse jeugdverenigingen
> Infoavond: Fair Trade, wat, hoe en waarom
> 'Curieus' nodigt uit
> Inschrijven voor De Ronde Van Vlaanderen quiz kan nog t.e.m. 2 maart
> Gemeenteraad 18 februari
> Carnaval in Wetteren

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Wetteren blogt

  • Marc Poelman blogt over Wetteren.

    Marc (°1955) is geboren en getogen in Wetteren en werkt in een grote Gentse autofabriek waar hij de kwaliteit van het spuitproces opvolgt. Zijn hobby's zijn reizen, film, lezen en de natuur. Hij houdt van stevige rockmuziek, zodat je hem geregeld op een optreden kunt tegenkomen.

Zoeken

Nieuws uit wetteren

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!