Home  Regio  wetteren  wetteren blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Wetteren?
Laat het weten aan:
Marc
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

De poerfabriek van Wetteren

Poerkot2 De fabriek werd gesticht in 1778 door Jan-Frans Cooppal, hij vond in Wetteren aan de rand van de Schelde een uitermate geschikt gebied omdat er op die plaats praktisch geen bewoning was zodat de 'poermolens' geen gevaar konden opleveren voor de omgeving.

In september 1779 voerde Cooppal reeds buskruit uit naar Duinkerken langs de haven van Oostende en later naar Amerika. Het buskruitbedrijf bestond uit vier poedermolens met een geringe activiteit. In 1785 echter komt er een belangrijke uitbreiding, dit door de bestellingen van de Oostenrijkse regering.

Tussen 1787 en 1791 vervijfvoudigen de winstcijfers van 4.845 Gulden tot 22.888 Gulden. Dit was voornamelijk te wijten aan de Brabantse omwenteling en de voorbereiding van de nakende oorlog met Frankrijk.

In 1792 verklaren de Fransen de oorlog aan Oostenrijk. Na twee jaar strijd wordt het pleit beslecht in het voordeel van de Fransen. De Oostenrijkse overheersing maakt plaats voor de Franse. De herhaaldelijke invallen van de Franse legers hebben een deel van de fabriek verwoest. In 1796 wordt ze gesloten, het zal duren tot 1815 voor ze terug opengaat.

In 1806 overlijdt Jan-Frans Cooppal en wordt hij opgevolgd door zijn zoon Pieter-Frans, voorzitter van de kamer van koophandel te Antwerpen. Op 16 november 1815 bekomen Cooppal en zijn vennoot Phillippus-Jozephus Vermoelen de toelating van het Koninkrijk Der Nederlanden om de fabriek herop te starten. Bovendien worden de Nederlanden goede klanten.

In 1838, op 76-jarige leeftijd koopt Pieter-Frans Cooppal het deel dat toebehoorde aan P-J Vermoelen af en laat bij zijn dood in 1842 de fabriek na aan zijn dochter Mimi Cooppal en haar echtgenoot Theodoor Teichman. Na de dood van haar vader laat Mimi Cooppal het bestuur van de fabriek over aan de heer Van Cromphaut, onder diens leiding wordt het bedrijf uitgebreid en kwam het tot een hoge bloei.

Poerkot1

Tijdens de Krimoorlog (1853-1856) werden grote bestellingen uiotgevoerd naar Engeland, de productie werd opgevoerd en de uitrusting gemoderniseerd. De paarden, die de 'poermolens' aandreven werden vervangen door stoommachines. In 1857 werkten er ongeveer 250 werknemers.

Poerkot6

Poerkot3

In 1880 was er een geweldige ontploffing, 35 ton buskruit vloog de lucht in. Er vielen 10 slachtoffers en 13 werkplaatsen werden vernield. Er werd besloten een deel van de productie over te brengen naar een nieuwe fabriek in Kaulille (Limburg).

Poerkot4

De bedrijfsnaam 'Cooppal' werd tot 1967 behouden, toen fusioneerde men met PRB (Poudreries Réunis Belges). Nog later werd, na nog meerdere overnames, de productie van buskruit overgebracht naar buitenlandse vestigingen. Op de plaats waar vroeger de 'poerfabriek' stond staat nu het Japanse bedrijf Ajinomoto dat grondstoffen voor medicijnen vervaardigt. Het kasteel staat er echter nog steeds in al zijn glorie.

Poerkot5

Bron: Bibliotheek Wetteren      Heemmuseum.

 

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef010536014344970c Listed below are links to weblogs that reference De poerfabriek van Wetteren:

Reacties

Mooi artikel Marc ! Wie weet echter ook nog van de plaatselijke "spoorweg" die verbonden was met een los-en laadplaats naar de bijgelegen Schelde ? Ik vermoed zelfs naar een oude Scheldearm die momenteel niet meer bestaat ? Als ik mij niet vergis liggen er nog stukken rails op het domein....

 Lieven uit L. op 19 november 2008 om 18:43

Hoe gebeurde het vervoer over de Schelde naar Antwerpen .Zijn daar nog foto's van

 van alphen ludo op 11 augustus 2014 om 22:35

Foto van ruïne boven de actuelere foto van het kasteel is de ruïne van het kasteel Roland dat door de doortrekkende Duitsers in september 1914 langs de collegebaan in Melle als represaillemaatregel doelbewust in brand werd gestoken. Heeft niets te zien met de buskruitfabriek. Voor de rest een fraai artikel.

 luc Van de Sijpe op 4 augustus 2017 om 14:27

Weet u of mits duidelijke afspraken het kasteel te bezoeken is? Zou voor augustus/september volgend jaar zijn met een groepje scouts die ooit van die plek konden van genieten. Of weet u hoe we de eigenaars kunnen bereiken? Graag een antwoord naar mijn mailadres.

 Gerda bauwens op 31 augustus 2017 om 10:07De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Wetteren blogt

  • Marc Poelman blogt over Wetteren.

    Marc (°1955) is geboren en getogen in Wetteren en werkt in een grote Gentse autofabriek waar hij de kwaliteit van het spuitproces opvolgt. Zijn hobby's zijn reizen, film, lezen en de natuur. Hij houdt van stevige rockmuziek, zodat je hem geregeld op een optreden kunt tegenkomen.

Zoeken

Nieuws uit wetteren

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!