Home  Regio  wetteren  wetteren blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Wetteren?
Laat het weten aan:
Marc
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Sp.a heeft kritiek op begrotingsopmaak 2009

Sp.a stelt zich vragen bij de begrotingsopmaak voor 2009. Volgens de oppositiepartij zal de spaarboek van de gemeente moeten aangesproken worden.

Nog volgens Sp.a is die spaarboek sinds de coalitiewissel verminderd met 1,3 miljoen €.

Download hier het volledige persbericht.

Bron: François Coppens         Sp.a Wetteren

Basisschool Scheppers moet het na de vakantie zonder meester Marius doen

Marius2't Zal niet meer hetzelfde zijn na de kerstvakantie in Basisschool Scheppers.

Na ruim 32 jaar lesgeven ging meester Martin Marius op de laatste schooldag immers met pensioen.

Hij werd door zijn leerlingen en collega's uitgebreid in de bloemetjes gezet. Het ga je goed Martin en geniet ervan...

Marius1_2

Marius3

Bron & foto's: Geertrui Verdonck       Basisschool Scheppers

Achiel Buysse, monument van de Ronde Van Vlaanderen

Logowetterendorpvanderonde_2 Als er één naam is die steeds maar terugkeert in de aanloop naar 'Wetteren Dorp van de Ronde' is het wel die van Achiel Buysse die naast Eric Leman, Fiorenzi Magni en Johan Museeuw één van de vier renners is die 'Vlaanderens mooiste' drie keer won.

Achiel werd geboren op 20 december 1918 in Lochristi, zijn ouders verhuisden later naar Wetteren. In 1929, als elfjarige, won hij zijn eerste koers, op een damesfiets nog wel, in Wetteren Ten Ede. Dit was zeer tegen de zin van zijn moeder, ook al had hij 20 Frank en een prachtige bloementuil gewonnen, hij kreeg toch een ferm pak rammel. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan, de prijzen stapelden zich op en in 1938 werd Achiel beroepsrenner bij de Franse ploeg Dilecta-Wolber.

Achiel_buysse1Het bleek al vlug dat hij een begenadigd renner was, in zijn eerste profjaar behaalde hij twee overwinningen en werd o.a. derde in de Scheldeprijs Vlaanderen. Het jaar daarop won hij die Scheldeprijs en werd hij tweede in de Omloop der Vlaamse Gewesten.

Toen kwam 1940, op een boogscheut van zijn ouderlijk huis won hij zijn eerste Ronde Van Vlaanderen, Wetteren stond op zijn kop... Het viel dat jaar op dat er zoveel legeruniformen langsheen het parcours stonden, de oorlogsdreiging...

In 1941 deed hij het nog eens over, hij werd o.a. ook tweede in de Ronde Van Limburg.

In 1942 (en de twee volgende jaren) kwam De Ronde aan op de piste in Gent, dit door de oorlogsomstandigheden en ditmaal was hij niet van de partij. Hij werd wel eerste in 'A Travers Paris' in' het tweede oorlogsjaar.

Het jaar daarop, in 1943, was het echter terug prijs, Achiel won zijn derde Ronde. Hij was de eerste renner die erin slaagde drie maal de overwinning van deze prestigieuze klassieker op zijn naam te schrijven.

Achiel_buysse3Achiel behaalde later nog heel wat overwinningen en ereplaatsen, hij won o.a. nog de Omloop der Vlaamse Gewesten en Brussel-Oostende, Roeselare-Aalst-Roeselare (1947), Nationaal kampioenschap, Scheldeprijs, Omloop van Midden-Vlaanderen en Kuurne-Brussel-Kuurne (1948), de Ronde Van Vlaanderen een vierde keer winnen was er echter niet meer bij.

In 1950 stopte hij als beroepsrenner, hij hield nog jarenlang een fietsenwinkel open aan de achterkant van het station in Wetteren. Ik hoorde begin dit jaar zijn weduwe Maria, tijdens een sportavond met als thema 'De Ronde', nog zeggen: 'Misschien was het hem wel gelukt om nog een vierde keer te winnen ware het niet dat hij na zijn derde overwinning een zware val gemaakt had. Hij was bang geworden om voluit te gaan op de kasseien'.

Achiel die een minzaam man was overleed op 23 juli 1984 in Wetteren. Hij was schoonvader van renner Michel Vaarten, grootvader van renner Pascal Elaut en zijn kleindochter Marleen is eveneens getrouwd met een renner: Luc Colijn. We mogen als Wetteraars terecht fier zijn deze 'Flandrien' in ons midden te hebben gehad.

Achiel_buysse4 

Foto's: Archief Het Nieuwsblad    Guy Dedieu   Willem Dingemanse

Gemeentebestuur vraagt op te letten met vuurwerk

Vuurwerk De gouverneur en de Gemeente Wetteren willen net voor het nieuwe jaar aanbreekt de bevolking wijzen op het gevaren die het afschieten van vuurwerk met zich meebrengt.

De laatste jaren wordt steeds meer vuurwerk afgeschoten bij de overgang van oud naar nieuw. Zowel voor mensen als voor dieren levert dat echter naast een mooi verlichte avondhemel ook enkele gevaren op.

Het tragische ongeval op 1 januari 2008 op de E 17, waarbij een jonge vrouw overleed, is daarbij een triest voorbeeld. Ze kwam om het leven door twee loslopende paarden die op de vlucht waren voor het vuurwerk. Daarom is het voor iedereen belangrijk om voorzichtig te zijn.

Best worden in bebouwd gebied waar vuurwerk wordt afgeschoten, alle dieren van de weiden gehaald. Ook moeten eigenaars van dieren weten dat ze verantwoordelijk zijn voor de schade die hun dieren zouden veroorzaken.

Het is omwille van deze risico’s dat het gemeentebestuur al een tijd verplicht een vergunning aan te vragen voor ontploffend vuurwerk zoals klappers. Op die manier kan het gemeentebestuur onderzoeken of de locatie daarvoor wel geschikt en veilig is. Daarbij wordt ook rekening gehouden met dieren in de omgeving. Deze aanbevelingen zouden alvast de overgang van 2008 naar 2009 veiliger en dus feestelijker moeten maken.

Bron: Gemeente Wetteren        Foto: Google pictures.

Oud boksers houden reunie tijdens boksgala

Boks2 Albert Van Der Linden, Willy Scheirlinck, André Van Acker, Jacky en Jean Coolens, Jean-Pierre Heirman uit Wetteren. Hubert De Wilde uit Laarne. André Durinck, Jean-Pierre Meganck, René Ongenae, Jozef Van Gijseghem, Marc Vervaet, Maurits Lebon, en Eric Vervaet uit Kalken. Freddy Elaut uit Oordegem, Ronny Meganck uit Oostakker, Erwin Mathijs uit Lochristi en Marc Ongenae uit Destelbergen. Allemaal oud boksers van Boxing Club Kalken ontmoetten mekaar nog eens tijdens het jaarlijkse boksgala van deze club in zaal 'Skala' in de Colmanstraat in Kalken.

Deze groep bokste niet minder dan 550 kampen bijeen. Ze werden één voor één op de ring geroepen voor een huldiging. Uiteraard werden heel wat herinneringen opgehaald en het viel op dat ze nog steeds sterk aan mekaar hangen.

Boks3 Boks4

Boks

Natuurlijk werd er die avond ook gebokst, jawel, ook door dames...

Boks6

Willy Scheirlinck die de reunie organiseerde wil er een jaarlijks terugkerend evenement van maken. Indien er nog boksers zijn die ooit aangesloten waren bij BC Kalken: je kan Willy bereiken via e-mailadres Willy.scheirlinck@skynet.be of op GSM nr 0474/47 12 74.

Boks5

Foto's: Christine Eloot

Afscheid nemen...

De foto werd genomen op het perron in het station van Wetteren. De titel zegt genoeg...

Afscheid_nemen

Foto: Christine Eloot

Olievlek op de Schelde

Schelde Vrijdagnamiddag, kort voor het donker werd, bemerkten fietsers in Schellebelle een olievlek op de Schelde. 

Kort nadien was de olievlek al uitgedeind tot in Wetteren. In het weekend zal door de brandweer, in samenwerking met de scheepvaartpolitie, onderzocht worden of de identiteit van de vervuiler kan achterhaald worden.

Foto: Christine Eloot

Herman De Wulf verdedigt afschaffing premie op zonnepanelen

Op de Gemeenteraad van 18 december besliste CD&V en Open Vld om de premies op de fotovoltaïsche zonnepanelen vanaf 1 januari 2009 af te schaffen. De overige premies waaronder de premie voor de thermische zonne-installatie (verwarmen sanitair water) blijft wel behouden.

U kunt hier het persartikel downloaden waarin Herman De Wulf (Open Vld) het standpunt van de coalitie verdedigt.

Bron: Herman De Wulf     Open VLD Wetteren

Kerstfeest voor senioren in de Boskant

Boskant1 Feestcomité Wetteren Boskant 66 richtte vrijdagnamiddag een kertstfeest in voor de senioren van de wijk in 'Het Winterhof'.

De deelnemers werden vergast op een gluhwijntje, boterkoeken met koffie, een optreden van André Baert en  ze kregen ook nog een cadeautje van de kerstman. Er kwamen zo'n 70 gepensioneerden opdagen en zo te zien amuseerden ze zich kostelijk. Het was de derde keer dat dit evenement georganiseerd werd en de belangstelling lijkt te groeien.

Op hetzelfde moment was er ook een fototentoonstelling 'Vroeger en nu' aan de gang. Je kon er vooral foto's uit de oude doos bekijken: 'Het houten muziek van den Boskant', wielrennen met plaatselijk renner André Van Den Steen, de 'crèmekarre' van den Boskant (getrokken door een paard) etc... De tentoonstelling loopt nog tot maandagavond.

Boskant2

Boskant3

Dolf De Winter was één van de beroemdste inwoners van 'Den Boskant', hij speelde in de jaren zestig de rol van 'Ottorongo', een indiaan, in het legendarische BRT jeugdfeuilleton 'Johan en de Alverman'. Hij kwam tragisch aan zijn einde door een val met een paard...

Boskant_4 

Foto's: Christine Eloot

Zingen rond de kerststal in Massemen

Kerstliedjes Het was echt guur vrijdagavond, een bijtende oostenwind en een temperatuur net boven het vriespunt. Geen weer om er een hond door te jagen dus...

Toch verzamelden een hele hoop mensen op het dorpsplein van Massemen om kerstliedjes te zingen rond de kerststal, dit op uitnodiging van het Davidsfonds.

Ondanks de kou was het er wel gezellig, er stonden kraampjes met spijs en drank en aan de manden met hout die stonden te branden kon je je rug toch eens warmen. De bedoeling van dit alles: de kerstboodschap niet verloren laten gaan en de mensen, ongeacht rang, stand, overtuiging, huidskleur etc samen brengen om een echt moment van vrede op aarde te beleven...

Kerstliedjes1

Kerstliedjes3

Foto's: Christine Eloot

Oudere berichten:
> Wetteren aan de Schelde
> LDD & Respect nodigen uit
> Curieus organiseert drie activiteiten
> Rogeetjen
> Volgende week is het zo ver: de koers passeert in Wetteren
> Wetterse Uitzet
> Komaan Wetteraars, help eens een handje!
> Inschrijven voor de quiz 'Wetteren Dorp Van De Ronde' kan nog tot 2 maart
> Zondag 22 februari is nationale wandeldag
> Binnenkort 'The Birds' van Hitchcock in Wetteren?
> Wetteren heeft drie finalisten in 'Beste speler' 2009
> Anne Marie Hoebeke pleit voor een betere aanpak duivenoverlast
> AGB houdt geen rekening met mindervaliden volgens Piet Van Heddeghem
> SnoWhites treden op in Lede
> Activiteiten Wetterse jeugdverenigingen
> Infoavond: Fair Trade, wat, hoe en waarom
> 'Curieus' nodigt uit
> Inschrijven voor De Ronde Van Vlaanderen quiz kan nog t.e.m. 2 maart
> Gemeenteraad 18 februari
> Carnaval in Wetteren

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Wetteren blogt

  • Marc Poelman blogt over Wetteren.

    Marc (°1955) is geboren en getogen in Wetteren en werkt in een grote Gentse autofabriek waar hij de kwaliteit van het spuitproces opvolgt. Zijn hobby's zijn reizen, film, lezen en de natuur. Hij houdt van stevige rockmuziek, zodat je hem geregeld op een optreden kunt tegenkomen.

Zoeken

Nieuws uit wetteren

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!