Home  Regio  wetteren  wetteren blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Wetteren?
Laat het weten aan:
Marc
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

LDD & Respect nodigen uit

Eetfestijn 

Download hier de affiche.

Bron: Winnie Meus   Respect

Wetterse Uitzet

Uitzet  Enkele jaren terug begon André Paeleman opnieuw de Wetterse Uitzet te brouwen, een in de 19de eeuw in de wijde omtrek van Wetteren alom gekend bier. Er waren hier toen, zoals in elke Vlaamse gemeente, nog verschillende bierbrouwers: Liebaert, De Hoop, Leirens...

De Wetterse Uitzet werd een eerste keer gebrouwen in 1730 door brouwer-herbergier Van Peteghem. Het bier zou aan zijn naam gekomen zijn door een merkwaardig voorval: er was een brand in de brouwerij van Van Peteghem en de knechten vroegen in paniek wat ze moesten doen met het bier dat nog in de gistketel zat. Van Peteghem riep: 'Zet het uit' (schep het over in vaten). Het bier dat oorspronkelijk donkerbruin was, was echter nog niet genoeg gegist en had bijlange niet de gebruikelijke bruine kleur. Toen Van Peteghem later het bier trachtte te verkopen vond men het zo lekker dat hij besloot om het te blijven brouwen en het de naam 'Uitzet' gaf (naar het 'uitzetten' van het brouwsel). In zijn boek 'De geschiedenis van Wetteren' schrijft Jan Broeckaert in 1860 dat de Gentenaars massaal naar de kermis in Wetteren afzakten om het bier te proeven! Eén van de generaals van Napoleon zou zelfs ooit met Van Peteghem twaalf vaten van de beste Bordeauxwijn geruild hebben voor twaalf vaten Uitzet!  

 Over de Uitzet werd in 1798 zelfs een verhandeling geschreven door dokter Wauters. Vlaanderen werd toen nog geplaagd door epidemieën en de Uitzet zou een uitstekend medicijn geweest zijn tegen allerlei ziekten.

De Uitzet 1730 tripel is een licht amberkleurig bier van 7°, heeft een mooie blijvende schuimkraag, een kruidig, fruitig hoparoma, een volle, lichtjes bittere smaak en een bittere afdronk.

André Paeleman brouwt het bier niet meer zelf, maar laat de klus nu klaren door brouwerij Van Steenberge in Ertvelde. Het wordt wel nog ambachtelijk gebrouwen, waardoor de smaak met elk brouwsel verschilt. Als het bier, eens op flessen getrokken, nog een tijdje kan verder gisten op een donkere en koele plaats, dan verbetert de smaak nog. Het heeft bovendien, door het weldadig gebruik van gerst, een hoge voedingswaarde.

Bron: Gemeente Wetteren en 'De geschiedenis van Wetteren' van Jan Broeckaert.

Ribbetjesfestijn bij WTC Lambroek

Ribbetjes   Op vrijdag 27, zaterdag 28 februari en zondag 1 maart organiseert WTC Lambroek een ribbetjesfestival in feestzaal Parking te Massemen. Dit aan de prijs van 15 €, kinderen -12 jaar 8 €.

Ook een koude vis of vleesschotel is verkrijgbaar.

Kaarten zijn te bekomen in het lokaal.

Bron Patrick Eloot   WTC Lambroek 

Pannenkoekenslag bij Lidac

Lidac pannenkoeken1  Lidac (Liberale Dames Club van Open Vld) hield in 'De Korenbloem' in de Molenstraat een pannenkoekenslag.

Ik kon er zelf niet bij zijn maar naar 't schijnt waren ze heel lekker. Nadien werd ook nog een tombola georganiseerd.

Zie onderstaande sfeerbeelden.

Foto's: Christine Eloot

 

Lidac pannenkoeken2 

Lidac pannenkoeken3 

Lidac5

Lidac pannenkoeken4

 

Lichtmis

Pannenkoeken Maria Lichtmis of kortweg Lichtmis is een christelijk feest dat op 2 februari gevierd wordt. Het is de herdenking van de 'Opdracht van de Heer in de Tempel' en het zuiveringsoffer dat Maria veertig dagen na de geboorte van Jezus volgens de Joodse wet (zoals beschreven in Leviticus, hoofdstuk 12) moest brengen; vandaar de Latijnse naam Purificatio Mariae.

Het is de laatste feestdag waarvan de datum verbonden is aan die van Kerstmis, hij valt namelijk 40 dagen daarna. Op deze dag worden traditioneel kaarsen gewijd en een kaarsenprocessie gehouden vóór de mis, vandaar de naam lichtmis.

Het is tevens de traditie dat er op Maria Lichtmis pannenkoeken gegeten worden. Dit wordt uitgedrukt in het gezegde: Er is geen vrouwtje nog zo arm, of ze maakt haar pannetje warm, al heeft het woord 'pannetje' in het oud Nederlands taalgebruik ook nog wel een eigen bijbetekenis (poespas).

Weet je niet hoe je pannenkoeken moet klaarmaken? Klik dan hier voor een videofilmpje.  

Afbeelding: Google pictures

Volksopbeuring Massemen nodigt uit

Uitnodiging 

Bron: Koninklijke Fanfare Orkest Volksopbeuring Massemen.

Oudere berichten:
> Wetteren aan de Schelde
> LDD & Respect nodigen uit
> Curieus organiseert drie activiteiten
> Rogeetjen
> Volgende week is het zo ver: de koers passeert in Wetteren
> Wetterse Uitzet
> Komaan Wetteraars, help eens een handje!
> Inschrijven voor de quiz 'Wetteren Dorp Van De Ronde' kan nog tot 2 maart
> Zondag 22 februari is nationale wandeldag
> Binnenkort 'The Birds' van Hitchcock in Wetteren?
> Wetteren heeft drie finalisten in 'Beste speler' 2009
> Anne Marie Hoebeke pleit voor een betere aanpak duivenoverlast
> AGB houdt geen rekening met mindervaliden volgens Piet Van Heddeghem
> SnoWhites treden op in Lede
> Activiteiten Wetterse jeugdverenigingen
> Infoavond: Fair Trade, wat, hoe en waarom
> 'Curieus' nodigt uit
> Inschrijven voor De Ronde Van Vlaanderen quiz kan nog t.e.m. 2 maart
> Gemeenteraad 18 februari
> Carnaval in Wetteren

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Wetteren blogt

  • Marc Poelman blogt over Wetteren.

    Marc (°1955) is geboren en getogen in Wetteren en werkt in een grote Gentse autofabriek waar hij de kwaliteit van het spuitproces opvolgt. Zijn hobby's zijn reizen, film, lezen en de natuur. Hij houdt van stevige rockmuziek, zodat je hem geregeld op een optreden kunt tegenkomen.

Zoeken

Nieuws uit wetteren

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!