Home  Regio  wetteren  wetteren blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Wetteren?
Laat het weten aan:
Marc
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Praatjes op de markt

Onder een appelaar zul je nooit peren vinden, zoveel is zeker... Vandaar dat mijn zoon, Wesley, waarschijnlijk de liefde voor het geschreven woord geërfd heeft van zijn pa. Wesley kent iedereen in Wetteren en iedereen kent Wesley... Wetteren draagt hij in zijn hart. Alhoewel hij reeds verschillende continenten bezocht denk ik niet dat er één plaats ter wereld is waar hij liever zou wonen dan hier. Onlangs ging hij een paar mensen interviewen op de wekelijkse markt op donderdagmorgen in de stijl van Paul Jambers, waarom dit? waarom dat?. Het relaas vindt u hieronder.  

Markt Dimitri Hoffelinck

Dimitri Hoffelinck komt zeker niet elke week naar de markt, 'meer als het eens past'. Hij heeft daarstraks al een lekkere wafel gekocht, 'maar dat duurt niet lang bij mij eer hij op is' volgens Dimi.

Eigenlijk komt Dimitri niet zozeer naar de markt om iets te kopen, ’t is hem meer om de gezelligheid te doen: ‘Ik doe graag een paar caféetjes aan, dan komt ge nog eens iemand tegen. In de zomer is ’t natuurlijk veel plezanter, er is veel meer volk en dan zijn er natuurlijk de terrasjes...'


Markt Eric Verstuyft Het volgende slachtoffer is Eric Verstuyft, een geboren en getogen Wetteraar.

Eric: ‘Ik kom practisch elke week naar de markt sinds ik gepensioneerd ben.

Door de jaren heen heb ik het volk toch zien verminderen hoor, er komen veel minder marktkramers en de ambiance die je vroeger gewoon op straat had is ook veel verminderd. Het zou al veel beter zijn moesten de kramen meer verzameld op de markt staan, nu staat er een deeltje in de Hoogstraat, een stuk in de Zandstraat, een stuk op den Berg (weten de jongere Wetteraars nog over welke straten we het hier hebben?) maar misschien mag dat niet voor de brandveiligheid? Ik ga elke week om een lekker paardenbiefstuk, vis, fruit en een gebraden kip.

Ge moet weten, donderdag is mijn kookdag, en dan ben ik er gemakkelijk van af! Naar kleren kijk ik niet zoveel, dat is meer voor de vrouwen, nadat ik mijn boodschappen heb gedaan, ga ik liever eventjes op café een lekker pintje drinken en 'een klapke doen'. Markt Leona

Velen die ooit één of andere cursus gevolgd hebben in de PCVO-avondschool in de Marktdreef zullen Leona Van Imschoot wel kennen. Al jaren zorgt zij tijdens de pauze voor een lekker kopje koffie, met of zonder koekje, een frisdrank of een energiereep voor de hongerige of dorstige cursisten.

Deze sympathieke dame komt elke week naar de markt haar boodschappen doen. Meestal koopt ze gewoon voeding, als ze tijd heeft durft ze ook wel eens naar kleding kijken. Leona: ‘Ondanks de vele veranderingen die de markt de laatste jaren heeft ondergaan, vind ik het toch nog altijd iets gezelligs hebben, zeker als ’t goed weer is’. Leona vindt het alleen een beetje jammer dat ze nooit genoeg tijd heeft om eens 'op haar gemak' rond te kuieren…

Markt Marc

Marc Van De Wiele is geen regelmatig bezoeker van de markt. Marc: ‘Mijn vrouw heeft een waardebon gekregen, en ik kom eens kijken wat ik daarmee kan doen'.

Marc is een echte Frankrijk-liefhebber, als we vragen wat het grootste verschil is tussen een Zuid-Franse of de Wetterse markt : ‘Uiteraard het weer, de mensen zijn hier ook veel lastiger, zeker als ’t slecht weer is. Dat is normaal ook. Als het hier al eens goed weer is, lopen de mensen ook meer goedgezind. In Frankrijk vind je ook veel meer ‘laweitmakers’ op zijn Wetters gezegd'.

Wie ooit een Franse markt heeft bezocht, zal wel weten over wat Marc het heeft: over hun luidruchtige manier om hun koopwaar aan de man te brengen.

Marc vond het vroeger in Wetteren toch ook beter: ‘De tijd vóór de fontein, toen de kramen meer in gangen stonden geconcentreerd, ’t had toch wel iets. Voor de kermis zou het trouwens ook beter zijn moest alles een beetje meer verzameld staan.’

Markt1 

Markt2 

Markt3 

Markt4 

Tekst en foto's: Wesley Poelman

Rogeetjen

Roger1

Hij woont in de Melhoek in Heusden maar je kunt hem dagelijks wel eens op Ten Ede, in één van de drie cafés die er nog resten vinden: Roger Deceuninck, rijkswachter op rust.

Binnenkort wordt hij 87 jaar, hij is al meer dan 30 jaar met pensioen. Hij is, naar eigen zeggen, nog nooit ziek geweest maar toch heeft het leven ook hem niet gespaard: acht jaar geleden overleed zijn echtgenote na jarenlang dement te zijn geweest en hij verloor ook een 40-jarige zoon door een hartaderbreuk na een partijtje tennis. 

Roger tuft nog dagelijks met zijn autootje rond. Hij rookt zijn onafscheidelijke pijp en drinkt zijn dagelijkse pintje(s) op Ten Ede waar hij wat gezelligheid en 'aanspraak' zoekt want alleen zijn is volgens hem het ergste als je oud bent. Wanneer ik hem vraag hoeveel mensen hij ooit 'opgeschreven' heeft bij de rijkswacht antwoordt hij steevast: 'één'. Dat moet een wreed geval geweest zijn! 

Hij vertelde me dat hij éénmaal per jaar zijn bloed laat onderzoeken. Zijn huisdokter zei hem dat hij twee pintjes per dag mag drinken en Roger houdt zich daar ook aan zegt hij: 'Twee bij Agnes, twee in 't Gildenhuis, twee in 't Klein Ledeberg, twee in 't Zandhekken in Heusden...'  

Een krasse grijsaard voorwaar...

Klik op de foto om te vergroten.

Foto: Christine Eloot.

Huwelijken en echtscheidingen in WetterenTrouwen

    

Er wordt nog steeds meer gehuwd dan dat er uit de echt gescheiden wordt in onze gemeente. Alhoewel, het is soms kantje-boordje en is er zelfs een jaar dat eruit springt (2002), toen er meer echtscheidingen dan huwelijken voltrokken werden.

Volgende cijfers komen uit de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie van de FOD Economie. Het gaat over de periode 2001-2006, enkel het jaar 2003 ontbreekt in deze telling.


Scheiden


Opgelet: het feit dat er in Wetteren in 2006 bijvoorbeeld 105 huwelijken voltrokken werden en er 75 echtscheidingen uitgesproken werden wil niet zeggen dat 71% van de voltrokken huwelijken dat jaar 'mislukt' is. Het gaat immers niet over dezelfde personen: een paar dat in 2009 trouwt scheidt misschien pas in 2023. Bovendien kunnen mensen ook verhuizen naar een andere gemeente en daar pas scheiden, kunnen mensen die gehuwd zijn in een andere gemeente, stad of land hier scheiden etc...

Onderstaande gegevens houden enkel rekening met wettelijke scheidingen, vastgelegd door de rechtbank. Feitelijke scheidingen (waarbij partners elkaar verlaten zonder een procedure voor echtscheiding in gang te zetten) zijn in deze cijfers niet inbegrepen.

  2001 2002 2004 2005 2006 Periode 2001-2006
Huwelijken 105 66 91 97 105 464
Echtscheidingen 56 71 82 73 75 357

Bron: ADSEI van de FOD Economie        Afbeeldingen: Google Pictures

Quiz in Kwatrecht

QuizOp zaterdag 21 februari vindt in de parochiezaal van Kwatrecht de 7de Kwatrechtse Quiz plaats, een organisatie van Olkwar, de oud-leidingsvereniging van de chiro van Kwatrecht.

Er kunnen 36 ploegen van maximum 4 personen deelnemen, snel inschrijven is dus de boodschap.

Inschrijven en/of meer info: tel 0496/57 26 07 of via e-mail: dekwatrechtsequiz@hotmail.com

Inschrijvingen zijn pas geldig na het overschrijven van 12 Euro op rekeningnummer 149-0578625-92 met vermelding van 'Quiz 2009 + naam van uw ploeg'.

Download hier de affiche.                   

Bron: Koen De Vos     Chiro Kwatrecht

Wetterse onderneming genomineerd voor Unizo wedstrijd 'Beste bedrijf'

Tvl1 NV TVL (Van Landuyt) gelegen aan de Kalkensteenweg is gespecialiseerd in de verspanende bewerking van smeedstukken en gietstukken voor vrachtwagens, bussen, windenergie, graafmachines, compressoren, enz.. De seriegrootten variëren van 50 stuks per jaar voor de grotere onderdelen tot 10.000 stuks per jaar voor de kleine producten.

Het bedrijf werd genomineerd voor de Unizo wedstrijd 'Wie wordt Sant laureaat 2009?'. Unizo bekroont jaarlijks het beste bedrijf en het beste project. Het bedrijf en/of project dat de meeste stemmen achter zijn naam krijgt wint de wedstrijd.

Wil je meer weten over het bedrijf, klik dan hier. Stemmen kun je via deze link.

Tvl2 Tvl3

Bron en foto's: Unizo Waas & Dender

klik op de foto's om te vergroten.

Gemeente wil site 'De Witte' kopen

Site1 De industriële site 'De Witte' is in het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan aangeduid als strategisch project en er werd een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor opgemaakt.

Het gemeentebestuur overweegt bovendien om de doortocht van de Schelde door het centrum van Wetteren naar voor te schuiven als speerpuntproject in het kader van het Schelde-Landschapspark waarin ook de bouw van een nieuw administratief centrum een plaats zou kunnen krijgen. Om die redenen is het noodzakelijk om binnen deze zone strategische grondposities te verwerven.

De verkoopovereenkomst voor de verkoop van bovenvermelde goederen tegen de prijs van 2.128.400 € werd door beide partijen op 12 januari 2009 ondertekend, onder meer onder de opschortende voorwaarde van goedkeuring door de gemeenteraad.

Site2

Site3

Bron: Ingrid D'Hollander      Gemeente Wetteren                Foto's: Christine Eloot.

Nieuwe deken Tony De Jans feestelijk onthaald

Deken10 Zondagnamiddag werd de nieuwe deken, Tony De Jans, feestelijk onthaald in het gemeentehuis van Wetteren.

Het is de eerste keer dat Wetteren zo een jonge deken (48) mag ontvangen zei burgemeester Marc Gybels in zijn toespraak, ook de eerste keer dat die deken vergezeld was door zijn ouders.

De burgervader trachtte de nieuwe deken een beetje wegwijs te maken in de gemeente. Marc Gybels: 'Dit gebouw is eigenlijk niet het gemeentehuis maar het stadhuis, we zijn de enige Belgische gemeente met een stadhuis. De Wegvoeringstraat hier een eindje verderop is eigenlijk de Zandstraat, aan de andere kant van de markt is de Van Cromphoutstraat eigenlijk de Benedenstraat en de Florimond Leirensstraat is eigenlijk de Hoogstraat... De wijken Korea en Vietnam zijn eigenlijk niet zo groot als hun naam doet uitschijnen en als U hoort spreken over 'mijn schaap' dan wordt daar geen dier mee bedoeld'. Tony De Jans stond er eerst een beetje beduusd naar te luisteren maar barstte nadien in lachen uit.

Deken1

Deken2 Deken3

Deken4

Burgemeester Gybels overhandigde een geschenk namens de gemeente.

Deken5 Deken6

Ook Bisschop Luc Van Looy was meegekomen naar Wetteren, hij speelde zelfs een paar deuntjes op de vleugelpiano, o.a. 'Al wie daar zegt de reus die komt', doelend op de 'reuzengemeente' Wetteren.

Deken8

De kersverse deken gaf eerder al te kennen dat hij zijn opdracht met 'goesting' aanvaard. Zijn uitnodigingen ondertekende hij met 'Deken Tony', ook een trendbreuk volgens de burgemeester.

Deken9_3 Deken7_4

Deken11

Foto's: Christine Eloot.

De schaatspiste is open

Na heel wat gezwoeg en kou afzien is het dan toch gelukt, Wetteren heeft zijn schaatspiste. Met dank aan de vrijwilligers en het gemeentepersoneel die het mogelijk maakten. Hieronder enkele sfeerbeelden...

Schaatspiste1

Schaatspiste2

Schaatspiste3

Schaatspiste4

Schaatspiste5

Schaatspiste7

Schaatspiste8

Schaatspiste9

Schaatspiste10

Ook schepen lieve De gelder bond de ijzers aan...

Schaatspiste11_2

Schaatspiste12 Schaatspiste13

Foto's: Wesley Poelman

Wetters viergeslacht

Van oudst naar jongst: Georgette Schollaert-73 jaar, Brigitte Eloot-42 jaar, Candy Herrebaut-22 jaar, Noa Herrebaut-20 maanden. Gefeliciteerd!

Candy_viergeslacht

Foto: Candy Herrebaut

Voorzitster PWO stapte mee in manifestatie 'Armoede schaadt de gezondheid'.

Armoede2 De organisaties Welzijnszorg en Vivre Ensemble voerden maandagmiddag actie aan het Muntplein in Brussel. Ook Lucia De Dycker, voorzitster PWO Wetteren (uiterst rechts op de foto) stapte mee.

Ze vroegen voorbijgangers om een reuzenwenskaart te ondertekenen als signaal dat ze de groeiende gezondheidskloof tussen rijk en arm een onrecht vinden.

Volgens de welzijnsorganisaties moeten alsmaar meer mensen hun medische zorgen om financiële redenen uitstellen. Momenteel zou dat al bij één op de vijf gezinnen met een laag inkomen het geval zijn. Dat gezondheid een onbereikbaar ideaal geworden is, heeft volgens de actievoerders een effect op hun levensduur en levenskwaliteit: mensen in armoede leven gemiddeld 15 jaar minder lang in goede gezondheid. Bovendien blijft de gezondheidskloof toenemen, aldus de organisaties. Ziekte maakt arm, maar omgekeerd maakt armoede mensen ook ziek. Volgens Joost Moonen van Welzijnszorg zijn er gezinnen die het zo moeilijk hebben dat ze moeten kiezen tussen doktersbezoek en het kopen van eten voor de kinderen.

Armoede1

Het verslag van Lucia kun je hier downloaden.

Bron & foto's: Lucia De Dycker   PWO Wetteren

Oudere berichten:
> Wetteren aan de Schelde
> LDD & Respect nodigen uit
> Curieus organiseert drie activiteiten
> Rogeetjen
> Volgende week is het zo ver: de koers passeert in Wetteren
> Wetterse Uitzet
> Komaan Wetteraars, help eens een handje!
> Inschrijven voor de quiz 'Wetteren Dorp Van De Ronde' kan nog tot 2 maart
> Zondag 22 februari is nationale wandeldag
> Binnenkort 'The Birds' van Hitchcock in Wetteren?
> Wetteren heeft drie finalisten in 'Beste speler' 2009
> Anne Marie Hoebeke pleit voor een betere aanpak duivenoverlast
> AGB houdt geen rekening met mindervaliden volgens Piet Van Heddeghem
> SnoWhites treden op in Lede
> Activiteiten Wetterse jeugdverenigingen
> Infoavond: Fair Trade, wat, hoe en waarom
> 'Curieus' nodigt uit
> Inschrijven voor De Ronde Van Vlaanderen quiz kan nog t.e.m. 2 maart
> Gemeenteraad 18 februari
> Carnaval in Wetteren

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Wetteren blogt

  • Marc Poelman blogt over Wetteren.

    Marc (°1955) is geboren en getogen in Wetteren en werkt in een grote Gentse autofabriek waar hij de kwaliteit van het spuitproces opvolgt. Zijn hobby's zijn reizen, film, lezen en de natuur. Hij houdt van stevige rockmuziek, zodat je hem geregeld op een optreden kunt tegenkomen.

Zoeken

Nieuws uit wetteren

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!