Home  Regio  wetteren  wetteren blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Wetteren?
Laat het weten aan:
Marc
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Binnenkort 'The Birds' van Hitchcock in Wetteren?

MeeuwenMeeuwen trekken het binnenland in en worden stadsvogels. Na Oostende dreigen ook Brugge, Gent en omgeving ingepalmd te worden (wetenschapper Eric Stienen).

 Aan de kust duiken er regelmatig berichten op van toeristen die aangevallen worden als ze zich op het strand wagen met bvb een bakje frieten in de hand. Het straatbeeld in kuststeden wordt sinds lang getekend door meeuwen, maar sinds enkele jaren stellen steden in Nederland en Engeland vast dat de kolonies opschuiven.


Ze ruilen hun traditionele broedkolonies in de duinen in voor nesten in woongebieden, met nare gevolgen: de meeuwen beginnen oorverdovend te krijsen vanaf zonsopgang tot zonsondergang en zijn vreselijk vraatzuchtig. Ze scheuren vuilniszakken aan flarden om aan voedsel te geraken en in het broedseizoen vallen ze mensen aan die zich te dicht in hun buurt wagen.

Vijftig broedende koppels volstaan om het leven in een woonwijk grondig te verpesten. Stadsmeeuwen overwinteren hier vaker, terwijl ze vroeger zuidwaarts migreerden. Zilvermeeuwen overwinteren al vele jaren bij ons. Stienen, wetenschapper bij het Instituut voor Natuur-en Bosonderzoek, bevestigt dat ook in ons land Hitchcock-scenario's dreigen tenzij we de meeuwen aangepaste broedplaatsen toewijzen.

Sinds enige tijd verschuift de 'meeuwen-hype' zich dieper het binnenland in. Ook hier in Wetteren en omstreken kan men verschillende meeuwensoorten spotten. Momenteel zijn er diverse zwermen in onze streek. Dit heeft waarschijnlijk ook te maken met het slechtere weer aan de kust en de natuurlijke voedselbronnen hier. Nu al worden de akkers omgeploegd en klaargemaakt voor de lenteperiode wat een schat aan eten verschaft aan de dieren.

Bron & foto: Lieven Grillaert

De ijsvogel doet het goed langsheen de Schelde

Ijsvogel3  Het is net of hij zijn naam gestolen heeft want hij lijkt meer uit een exotisch decor te komen: de ijsvogel.

Wanneer je langs de Schelde en in de Kalkense Meersen gaat wandelen kom je hem méér en méér tegen en daar zijn verschillende redenen voor. Vooreerst de zachte winters van de laatste jaren, alhoewel er de laatste weken daarin een kentering leek te komen, maar ook de verbeterde waterkwaliteit van onze rivieren, waar terug vis in zit. Tijdens vroegere strengere winters, wanneer alle poelen en waterplassen toegevroren waren, stierven de vogels bij bosjes want hun dieet bestaat voor 80 % uit vis en uit sommige insecten, maar die zijn er tijdens de winter bijna niet. Overschakelen op iets anders kunnen ze niet en aangezien er in o.a. de Schelde geen vis meer zat waren velen van deze diertjes tijdens lange vorstperiodes ten dode opgeschreven...

Ijsvogel2   

Let wel: wanneer dit gebeurde was (en is) hun regeneratievermogen ongelooflijk. Na een lange koudeperiode konden ze zich meestal op minder dan vijf jaar qua aantal herstellen. Dat komt door een soort ingebouwde 'geboorteregeling' eigen aan deze vogels. Als er minder soortgenoten in de regio aanwezig zijn gaan de wijfjes automatisch méér eieren leggen en uitbroeden. Wanneer de soort terug 'op peil' staat neemt dit weer af, een wonder van de natuur.

Ijsvogel1   

De ijsvogel heeft een lichaamslengte van 16 tot 20 cm, een spanwijdte van 24 tot 26 cm en een lichaamsgewicht van 34 tot 44 gram. Het geluid dat hij maakt is een hoge, fluitende 'tjieieiet' of 'tieietuu', die hij vaak tijdens de vlucht laat horen. Bij opwinding slaakt hij een kort, herhaald 'titi-titi'.

De ijsvogel heeft een snelle, rechte vlucht, vaak vlak langs het wateroppervlak. Hij kan op deze manier snelheden tot 80 km per uur bereiken! De vleugelslag is snorrend, afgewisseld met een korte glijperiode. Hierdoor is er van een ijsvogel in vlucht zelden meer te zien dan een blauwe en/of oranje flits.

Het waterdichte en isolerende verenkleed bestaat uit korte, dichte veren. Tot zes keer per dag wordt dit verenkleed door de ijsvogel gepoetst en gekamd. Dit poetsen kan 15 tot 20 minuten duren.

De ijsvogel jaagt voornamelijk op kleine vissen als modderkruipers, voorns, barbelen, jonge vlagzalmen en tiendoornige stekelbaarsjes, aangevuld met jonge forellen, baarzen, snoeken en karpers, alvers, gambusia's, driedoornige stekelbaarsjes en kwabalen. Ook garnalen, rivierkreeften en andere kreeftachtigen, amfibieën als salamanders, kikkers en kikkervisjes, insecten als libellen, kevers, waterinsecten en larven en weekdieren als zoetwaterslakken staan op het dieet. Prooidieren zijn doorgaans 3 tot 7 cm lang.

Ijsvogel4 

Foto's: Google pictures

Help onze gevederde vrienden de winter door

Vogels1 Tijdens de donkere en koude wintermaanden hebben de vogels minder tijd om voedsel te zoeken, het is immers minder lang dag. Nu het stukken kouder is hebben ze het nochtans echt broodnodig. Waarom zouden we ze niet een handje helpen, zodat ze gezond en wel de strenge vrieskou kunnen trotseren. We kunnen de diertjes helpen om hun vetreserve op peil te houden door energierijk voedsel aan te bieden. De vogels zullen dit ten zeerste waarderen en zelf kunnen we een hele winter lang genieten van de vele vogels die af en aan komen gevlogen in onze tuin.

Vogels3

Strooi het eten op de grond op open plaatsen dan lopen de vogels geen gevaar zelf te worden opgegeten door katten die op de loer zitten tussen de struiken. Een andere mogelijkheid is het plaatsen van een voederplank of een voederhuis dat met een touw aan een tak vasthangt. Daar kunnen de katten enkel maar likkebaardend naar opkijken maar verder niets doen. Plaats de voederplank op een zonnige en windarme plaats, liefst daar waar U ze vanachter het vensterraam in het oog kan houden. Zorg ervoor dat er een afdakje boven de voederplank is, zodat het voeder niet nat wordt of verdwijnt onder een sneeuwbui. Verder is het ook niet interessant de voederplank dicht bij grote bomen, tuinhuisjes, pergola's, etc... te plaatsen waar katten kunnen afspringen.

Vogels4 Tijdens deze koude periode hebben de vogels vooral nood aan energierijk voedsel dat veel koolhydraten bevat. Deze vinden we in grote percentages terug in zaden, vruchten en groenvoer.

Vogels hebben trouwens het vermogen om het teveel aan koolhydraten om te zetten in lichaamsvetten. Vet is eveneens een belangrijke energiebron voor vogels. Vele keukenrestjes bevatten een hoog gehalte aan vet en zijn dan ook ideaal als vogelvoeder: kaas zonder plastiek randjes, ongezouten spek, cake, gebak,...

Vogels5 Vetbollen of mezenbollen zijn vooral geschikt voor roodborstjes, mezen, spreeuwen, mussen,etc...

Zelf vetbollen maken gaat gemakkelijk door een zadenmengeling uit de winkel te mixen met gesmolten frietvet.

Het mengsel wordt in stenen bloempotten, duiventesten of lege melkkartons gegoten waarin het kan opstijven. Het hard geworden vetmengsel kan gemakkelijk uit de potten door ze even in een bak met warm water te houden.

Vogels2 Fruit: overrijp fruit valt vooral in de smaak bij spreeuwen, merels, roodborstjes en lijsters.

Granenmengeling: liefst een mengsel voor vogels met veel zonnebloempitten en oliehoudende zaden.

Ongebrande pinda's: in netjes of op draad rijgen

Vogels6

Waarop letten: voeder meerdere keren per dag. Bij voorkeur 's morgens na de lange, koude nacht en tegen de late namiddag.

Vogels7 Zeker niet doen: Te veel voedsel geven kan ertoe leiden dat het eten met uitwerpselen wordt bevuild. Dat werkt ziektes in de hand en trekt ‘s nachts muizen en ratten aan.

Een teveel aan boter zal werken als laxeermiddel.

Probeer zout in het voedsel of water steeds te voorkomen.

Ongekookte rijst zal in de vogelmaag gaan opzwellen.

Vogels10

Water geven: Als er sneeuw ligt zullen de vogels dat als waterbron gebruiken. Wanneer er geen sneeuw ligt en alle water is bevroren dan kunnen we de vogels helpen.

Geef gewoon zuiver water en zet dat op een windvrije, beschutte plaats. Door de drinkbak af te dekken met gaas kunnen ze geen koude douche nemen. Vogels8_2  Het verenkleed zou anders kunnen bevriezen met alle gevolgen vandien. Op zeer koude dagen mag men het ijs met een hamer in kleine ijsbrokjes slaan. De vogels pikken de stukjes op en laten het in hun bek smelten.

Vogels9

Tips en weetjes: Het voederen kan starten vanaf dat het begint te vriezen en vanaf dat de lente zich aankondigt kan men ermee stoppen.

Te lang doorvoederen in het voorjaar kan gevaren met zich mee brengen. Mezen die verzot zijn op traag verterende pinda's kunnen die dan voederen aan hun jongen. Deze zullen door de trage vertering van pinda's gedurende enkele uren geen hongergevoel hebben waardoor ze niet meer bedelen, afkoelen en sterven.

Er wordt door sommige mensen beweerd dat het niet goed is om vogels te voederen omdat ze daar dan afhankelijk zouden worden. Wees gerust, vogels leven niet enkel en alleen van het voedsel van de voederplanken. Ze leven van verschillende voorraden en voedselbronnen die ze tijdens hun constante zoektocht in de regio vinden.

Bron: Kurt Vossaert       Foto's: Google pictures.

Natuurpunt en Leefmilieu VZW roepen op tot petitie tegen ontbossing 'Den Blakken'

Den_blakken2 Den Blakken in Wetteren is een provinciaal domein dat 'in bruikleen' werd gegeven aan de gemeente met de bedoeling er ondermeer een promotiecentrum voor de tuinbouw van te maken. De tuinbouwers, verenigd in het 'Plantencentrum' en de 'VZW Studiekring' hebben een stuk van dit gebied ontwikkeld als promotietuin (3 à 4 hectare), de rest is bos gebleven. Het gaat om 8 ha bos waarvan 5 hectare habitatgebied is.

Het volledige domein is tevens geklasseerd en beschermd als landschap. Het domein Den Blakken is gelegen naast de Wetterse stuifduinen, een natuurreservaat dat ook Europees beschermd is en dat een zeer grote waarde heeft omdat het de laatste overblijfselen zijn van de rivierstuifduinen die werden gevormd gedurende de ijstijden.

Den_blakken3

Sedert een jaar is er door de provincie een tweede bosbeheerplan opgemaakt voor Den Blakken met de bedoeling het bestaande bos langzaam om te vormen tot een bos met overwegend inheemse boomsoorten. De VZW Studiekring wil, in tegenstrijd met het bosbeheerplan, een uitbreiding van de promotietuin waardoor 2,5 ha van het 8 ha bestaande bos zou verdwijnen. In dit kader wordt een aanvraag om het kapverbod op te heffen ingediend. Aangezien de ontbossing centraal rond de bestaande plantentuin zou gebeuren, betekent dit dat het bos zou herleid worden tot een arme 'boszoom' (nog een halve hectare) rondom de promotietuin.

Den_blakken4

Natuurpunt Scheldeland en Leefmilieu Wetteren VZW roepen de bevolking nu op om een petitie te ondertekenen tegen de ontbossing in 'Den Blakken'.

Lucien De Geest van Leefmilieu Wetteren VZW: 'Het zou onverantwoord zijn indien een stuk bos in het hart van een drukke gemeente zou verdwijnen. De belangrijke rol van een bos in de strijd tegen fijn stof (van onder meer auto’s) en CO2 is algemeen gekend en erkend. Bovendien heeft het bos een grote maatschappelijke waarde en de Wetteraars zijn er erg aan gehecht. Dat een grotere promotietuin de sector van de boom- en sierteelt zou helpen kan trouwens betwijfeld worden. Er bestaan bij mijn weten noch cijfers noch onderzoeken over de impact van de huidige promotietuin, laat staan over een uitgebreide promotietuin. Indien je net als ik en vele Vlaamse natuurliefhebbers graag het bos behoudt voor de Wetterse gemeenschap teken dan vandaag nog in op de internetpetitie via deze link. Voor het ogenblik zijn er al een duizendtal intekeningen. Er moeten er echter veel meer zijn. Dit is de enige mogelijkheid om druk uit te oefenen op de politici en in het bijzonder op minister Crevits, die de eindbeslissing mag nemen. Laat de mensen van Natuurpunt en Leefmilieu VZW niet in de kou staan. Negeer, tijdens de internetverbinding, elke vraag voor een vrijwillige bijdrage'.

Klik op de foto's om te vergroten.

Bron: Lucien De Geest, Leefmilieu Wetteren.        Foto's: Wesley Poelman

Oudere berichten:
> Wetteren aan de Schelde
> LDD & Respect nodigen uit
> Curieus organiseert drie activiteiten
> Rogeetjen
> Volgende week is het zo ver: de koers passeert in Wetteren
> Wetterse Uitzet
> Komaan Wetteraars, help eens een handje!
> Inschrijven voor de quiz 'Wetteren Dorp Van De Ronde' kan nog tot 2 maart
> Zondag 22 februari is nationale wandeldag
> Binnenkort 'The Birds' van Hitchcock in Wetteren?
> Wetteren heeft drie finalisten in 'Beste speler' 2009
> Anne Marie Hoebeke pleit voor een betere aanpak duivenoverlast
> AGB houdt geen rekening met mindervaliden volgens Piet Van Heddeghem
> SnoWhites treden op in Lede
> Activiteiten Wetterse jeugdverenigingen
> Infoavond: Fair Trade, wat, hoe en waarom
> 'Curieus' nodigt uit
> Inschrijven voor De Ronde Van Vlaanderen quiz kan nog t.e.m. 2 maart
> Gemeenteraad 18 februari
> Carnaval in Wetteren

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Wetteren blogt

  • Marc Poelman blogt over Wetteren.

    Marc (°1955) is geboren en getogen in Wetteren en werkt in een grote Gentse autofabriek waar hij de kwaliteit van het spuitproces opvolgt. Zijn hobby's zijn reizen, film, lezen en de natuur. Hij houdt van stevige rockmuziek, zodat je hem geregeld op een optreden kunt tegenkomen.

Zoeken

Nieuws uit wetteren

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!