Home  Regio  wetteren  wetteren blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Wetteren?
Laat het weten aan:
Marc
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Week van de vrijwilliger

Vereniging

VrijwilligersNaar aanleiding van de week van de vrijwilliger van 1 tot 9 maart dankt voorzitster Veerle Bracke van Ziekenzorg Wetteren-Ten-Ede haar vrijwilligers voor hun ongebreidelde inzet, ze worden dan ook letterlijk in de bloemetjes gezet!

Vrijwilligers zijn de draaischijf van het verenigingsleven!

Bedankt, samen leveren we mooi werk!

Bron & foto: Ziekenzorg Wetteren  Klik op de foto om te vergroten.

Neos presenteert 'Dierenartsen zonder grenzen'

Vereniging 

DZG

Met de dierendokters gaan we in Afrika op zoek naar de nomaden in de grote oppervlakten van Kenia, Soedan,…

Ook van andere landen worden foto’s getoond hoe mensen overleven samen met hun kudde dieren: koeien, geiten, kippen en dromedarissen. DZG zorgt voor de gezondheid van die dieren. Zij weten immers : 'Als de kudde gezond is, overleeft het dorp !'

De spreker Romain Poppe woonde, samen met zijn echtgenote, twee jaar in Congo.

Op vrijdag 27 februari komt Romain ons hierover een namiddag onderhouden.

Plaats : Intermezzo, Kattestraat,2 Wetteren. Uur : 14:30 u. Bijdrage : Leden 6 €, niet leden: 8 €, koffie en versnaperingen inbegrepen. Inschrijven door storting op het rekeningnummer: 979-5755218-19 van Neos Wetteren. Inlichtingen op tel 09/369 26 14 of 09/369 66 70.

Bron: Jozef Van der Heyden   Neos Wetteren       Foto: DZG

Curieus organiseert drie activiteiten

Vereniging 

Logo Dorp van De Ronde Op vrijdag 27 februari e.k. om 19:30 opent de tentoonstelling Koers & Kunst in de foyer van CC Nova (zie uitnodiging en brochure ). De tentoonstelling Koers en Kunst, georganiseerd door Curieus, zet met Bart Baele, Pieter Bracke en Davy De Winne, drie jonge Wetterse kunstenaars, in de kijker.

Bart Baele maakte speciaal voor deze tentoonstelling een paar werken als hommage aan Briek Schotte. Pieter Bracke geeft op zijn schilderijen zijn impressies van het ‘wielrennen’ weer. Pieter is een actieve wielerfanaat en duatlonsporter. Davy De Winne fotografeerde begin 2009 landschappen langs het parcours van de Ronde. Deze foto's exposeert hij in de tentoonstelling Koers en Kunst. De tentoonstelling wordt aangevuld met werken van een derde wielergekke kunstenaar, Walter De Bock, die voor de gelegenheid een schilderij van Achiel Buysse heeft gemaakt en daarnaast ook zijn amusante koersgerelateerde terracotta’s en bas-reliëfs tentoonstelt. De weduwe van Achiel Buysse zal rond 20:00 uur het portret van Achiel onthullen dat speciaal voor deze gelegenheid gemaakt werd.

Vanaf vrijdag 27 februari, start etalagezoektocht in het winkelkerngebied (download hier het wedstrijdformulier).

 Een Rondezoektocht met 17 leuke vragen over de Ronde. De zoektocht start bij de etalage van Babyartikelen Buysse (de vroegere fietsenzaak van Achiel Buysse) en voert je vervolgens langs vijftien winkeletalages in het Wetterse kernwinkelgebied, om te eindigen aan cc Nova bij het schilderij van Achiel Buysse.

De deelnemende handelaars plaatsen een schilderij van één van de winnaars van de Ronde samen met enkele bidons en eetzakjes in hun etalage. De schilderijen zijn van de hand van kunstenaar Walter De Bock. Je kan tot zaterdag 4 april deelnemen aan de zoektocht. Wat valt er te winnen? 1e en 2e prijs een heren- of damesfiets, 3e tem 5e prijs een grote rugzak, 6e tem 10e prijs een bierpakket van Haacht met glazen van Achiel Buysse, 11e tem 30e prijs een sporttas. Iedereen die een ingevulde vragenlijst indient in CC Nova ontvangt een rugzakje. De winnaars van de hoofdprijzen worden later bekend gemaakt via de plaatselijke pers. De andere winnaars worden door Curieus gecontacteerd.

Op zondag 5 april: Op de foto met Achiel Buysse.

 Kom op zondag 5 april 2009 langs op de Curieusstand op de Markt, bij de publiekstent. Steek je hoofd door de opening van ons paneel met daar op Achiel Buysse die na zijn overwinning in de Ronde op de schouders wordt gedragen, en je wordt voor €3 vereeuwigd op de foto met Achiel (formaat foto 13/17 cm).

Bron: Jan Tondeleir   Curieus Wetteren

Infoavond: Fair Trade, wat, hoe en waarom

Fair tradeFairtradeproducten zijn de laatste jaren aan een opmars bezig in Belgie. Ondernemers uit het Zuiden lijken hier dus steeds meer voet aan de grond te krijgen.

Maar wanneer kan een product als 'fair trade' bestempeld worden? Wat zijn de criteria voor eerlijke handel, en welk verschil maakt dat voor de producenten? In welke winkels kan je de echte fairtradeproducten kopen? Hoe is eerlijke handel eigenlijk ontstaan en gegroeid?

De GROS en Vormingplus helpen u het bos door de bomen te zien! Tijdens deze kritische analyse bespreken we ook de impact van fair trade, het (inter)nationale potentieel en de uitdagingen voor de toekomst.

Het verhaal wordt doorspekt met praktische voorbeelden. Inschrijven tot 9 maart bij Vormingplus Waas-en-Dender (03 775 44 84). Praktische info: Code: 09 03 18C.

Begeleiding: Steven De Craen, adjunct-coördinator Fair Trade Center.

Het Fair Trade Centre is een programma van de Belgische Federale Overheid voor de directe ondersteuning van Fair Trade (eerljke handel).

Datum: woensdag 18 maart 2009 Uur: 19.30 - 22.00 u.

Plaats: De Poort, Markt 27, 9230 Wetteren Prijs: €5 – of € 2,5 (met korting).

Organisatie: GROS i.s.m Vormingplus Waas-en-Dender.

Meer info: Vormingplus Waas-en-Dender Grote Baan 183 9120 Melsele Tel. 03 775 44 84

Fax 03 775 9745, e-mail: waas-en-dender@vormingplus.be of via de website http://www.vormingsplus.be/.

Bron: Christine Eloot     Fair Trade Wetteren 

Armoede schaadt de gezondheid, ook in Wetteren

Vereniging 

Armoede1 Op donderdag 29 januari 2009 overhandigde Welzijnszorg vzw samen met de Christelijke, Liberale en Socialistische mutualiteit, Ziekenzorg CM en Welzijnsschakels zijn ingezamelde kleefbriefjes aan de betrokken politici. Met deze klevers riepen bijna 99.000 mensen uit Vlaanderen en Brussel op om de onrechtvaardige gezondheidsverschillen weg te werken. Lucia De Dycker, boegbeeld van PWO Wetteren (vijfde van links op de foto was er ook bij).

De afgelopen maanden voerde Welzijnszorg campagne over de steeds groeiende gezondheidskloof tussen arm en rijk. Uit onderzoeken blijkt immers dat mensen met een lager opleidingsniveau 15 jaar minder lang leven in goede gezondheid. Ook de grootschalig opgezette preventieve campagnes bereiken de mensen die in armoede leven niet goed. 

Twintig procent van de mensen met een laag inkomen stelt noodzakelijke zorgen uit om financiële redenen. Welzijnszorg werd in deze campagne gesteund door de drie mutualiteiten en ziekenzorg CM.

Armoede2 Samen formuleerden ze vijf eisen aan het beleid, die op korte termijn moeten gerealiseerd worden. Welzijnszorg vraagt onder andere een blijvend engagement en de financiële middelen om de verplichte ziekteverzekering sterk te houden. Meer concreet vraagt ze een automatisch recht op de derdebetalersregeling, een systeem dat nu al bestaat en waarbij mensen met een laag beschikbaar inkomen alleen het remgeld betalen aan hun dokter,

Ook een uitbreiding en automatische toekenning van het Omnio-statuut zijn van groot belang om de gezondheidszorg betaalbaar te houden voor mensen die in armoede leven. Voor langdurige zieken en chronische patiënten vraagt Welzijnszorg een verzekering voor alle niet-medische kosten, zoals bepaalde verzorgingsproducten, verbanden, thuiszorg of huishoudhulp.

Tenslotte wil ze dat de preventieve gezondheidscampagnes op maat van 'mensen in armoede' opgezet worden, omdat een gezonde levensstijl voor iedereen belangrijk is.

Armoede3 De overhandiging werd voorafgegaan door een winters ontbijt op het Vrijheidsplein in Brussel. Met dit ontbijt dankte Welzijnszorg de vele vrijwilligers, medestanders en sympathisanten die de afgelopen maanden bijna 99.000 ziekteklevers inzamelden en sloot ze de campagne 'Armoede schaadt de gezondheid' af.

De klevers werden symbolisch overhandigd aan Vlaams minister van Welzijn Veerle Heeren en federaal staatssecretaris voor armoedebestrijding Jean-Marc Delizée. Ook tal van andere betrokken politici kwamen hun steun betuigen aan deze actie.

Welzijnszorg VZW steunt de 150 projecten die armoede bestrijden!

Stortingen kunnen op rekeningnummer 000-0000003-03.

Bron: Lucia De Dycker    PWO Wetteren

ACW en CM zijn verkocht aan Fair Trade

Vereniging_2

Logo_fairtrade_2 Het ACW en CM bestuur afdeling Wetteren legden een verklaring op eer af om vanaf nu Fair Trade producten te zullen gebruiken. Ook op de nieuwjaarsreceptie van Sp.a zullen deze producten aangeboden worden. De lijst van deelnemende bedrijven en verenigingen is dus flink aan het groeien.

Bezoek ook de website van Fair Trade Wetteren.

Bron: Fair Trade Wetteren.

Damiaanactie, ook in onze gemeente

Logo_damiaanactie_2 Binnen afzienbare tijd is het zover: dan wordt Pater Damiaan, de man die enkele jaren geleden tot de 'Grootste Belg' aller tijden verkozen werd, door de Paus heilig verklaard.

Pater_damiaan_2 Iedereen kent wel de geschiedenis van deze opmerkelijke man die zichzelf opofferde om tussen de melaatsen op het eiland Molokaï te gaan leven en het bestaan van deze ongelukkigen wat draaglijker te maken, een taak die hem tenslotte het leven kostte.

Lepra (of melaatsheid) is een ziekte die nog steeds niet uitgeroeid is, zelfs in deze hoogtechnologische tijd. Jaarlijks worden nog zo'n 250.000 mensen door deze vreselijke aandoening getroffen. Een regelrechte schande eigenlijk als je bekijkt hoeveel geld er jaarlijks wereldwijd besteed wordt enkel en alleen al aan bvb bewapening in onze dolgedraaide geindustrialiseerde wereld.

De Damiaanactie houdt zich allang niet meer enkel bezig met Lepra alleen, maar ook met tuberculose. Wereldwijd worden jaarlijks 8 tot 10 miljoen mensen getroffen door deze ziekte, anderhalf miljoen per jaar overleven het niet, één mensenleven om de twintig seconden...

Ook Wetteren zal zijn duit in het zakje doen. Wil je meer weten: neem dan contact op met Herwig Demiddeleer op telefoonnummer 0495/511 173 of via mailadres Herwig.demiddeleer@pandora.be.

Lees meer op op de website van de gemeente Wetteren.

Bron: Gemeente Wetteren     Logo: Damiaanactie     Foto: Google pictures.

PWO viert tienjarig bestaan

Diner PWO vierde zaterdag het tienjarig bestaan en organiseerde een groots kerstfeest. In deze periode van donkere dagen hebben mensen met weinig of geen inkomen het hard te verduren. Zij vechten dagelijks tegen armoede en vooroordelen. Gezinnen die armoede aan de lijve ondervinden hebben één doel: (over)leven. Een dag zonder zorgen kennen ze niet. Op een feest als dit, wil het PWO een vangnet zijn voor mensen die het financieel moeilijk hebben. Kerstmis vieren is voor hen niet vanzelfsprekend.

Voorzitster Lucia De Dycker: 'We zijn een luisterend oor voor de mensen die dat willen. Uitspraken die we vaak te horen krijgen die dag zijn: hoe is het zo ver kunnen komen? het is koud bij ons thuis, mama kan geen kolen kopen, de budgetmeter is niet opgeladen, weeral frieten van het frietkot.

Het PWO wilde om die redenen haar steentje bijdragen. De namiddag werd opgedeeld in verschillende activiteiten. Er was een optreden van de clowns 'Voor jong en oud'. De voorleesfeeën Hilde Van Durme en Evelyn D’Hoker kwamen hun mooiste kerstverhaal brengen. Tijdens het feest kreeg iedere aanwezige een warme maaltijd. Het initiatief werd genomen door gemeenteraadsleden Sabas Mochidis en Walter Govaert.

Na afloop kreeg ieder aanwezig gezin een boodschappentas gevuld met lekkers. De kinderen werden verwend met snoep en een leesboek.

Om deze pakketten samen te stellen konden we rekenen op de inzet van de vrijwilligers, sponsoring van diverse bedrijven en de Federale Overheid in het kader van Cultuurparticipatie.

In 2009 wil het PWO verder werken aan het project 'Armoede in Wetteren'. Het project is opgestart met enkele leerlingen van de Artevelde Hogeschool te Gent met als opleiding bachelor in het sociaal werk. Cultuur–sport en ontspanning staan centraal. Onze vraag naar het beleid is om samen met ons rond de tafel te gaan zitten, samen overleg te plegen en bij te sturen waar nodig is.

Ik kijk tevreden terug . De samenwerking met verschillende actoren buiten Wetteren zijn geslaagd. Het kerstfeest als afsluiter voor het jaar 2008 was de kers op de taart. Rusten zit er voor mij nog niet in, maandag ben ik al terug op post. In Brussel deel ik gratis soep uit, verzamel ik handtekeningen voor de campagne 'Armoede schaadt de gezondheid' en dit onder leiding van Minister Onkelinckx, minister Van Acker en zijn staatssecretaris . Opkomen voor mensen die het financieel moeilijk hebben is een uitdaging. Het is een werk dat niet altijd wordt gewaardeerd. Gelukkig kan ik rekenen op de ondersteuning van Welzijnszorg Brussel en Lieven De Pril,verantwoordelijke Welzijnsschakel Oost Vlaanderen'.

Contact: Info@pwo-wetteren.be

Bekijk de website van PWO Wetteren.

Bron & foto: Lucia De Dycker    PWO Wetteren

Wetteren is bijna Fair Trade gemeente

Vereniging_2

Fair_trade__i_2 In het weekend, tijdens de kerstmarkt, werd de Fair Trade zuil onthuld. Op deze zuil kan men zien welke handelszaken, café's en restaurants, organisaties en bedrijven de organisatie steunen door het verkopen van Fair Trade producten. Het is uiteraard de bedoeling dat de lijst met deelnemers op de (mobiele) zuil nog verder uitgebreid wordt.

Aan de Fairtradestand werden gratis drankjes en hapjes verdeeld die gretig aftrek vonden bij het publiek, ik had wel te doen met Peter van 'De Goede Aarde' die Mojito's (een cocktail op basis van rum, rietsuiker, limoen en muntblaadjes) stond klaar te maken. Hij stond de ganse namiddag ijsblokken te verbrijzelen om bij de drankjes te voegen, het was nu niet bepaald warm zaterdagnamiddag...

Om de titel van Fair Tradegemeente te kunnen dragen moet aan zes voorwaarden naar de volgende kanalen worden voldaan, van deze zes zijn de eerste vijf reeds ingevuld:

1. Het lokale bestuur: de gemeenteraad keurde op 13 april 2007 een resolutie goed waarbij werd beslist dat het gemeentebestuur koffie en nog minstens één ander product dat is gecertificeerd door Max Havelaar of met een vergelijkbaar keurmerk zal aankopen voor vergaderingen, op kantoor en in de vergaderruimtes. Eveneens zal het gemeentebestuur het bewustzijn rond Fair Trade op regelmatige basis promoten via de eigen infokanalen en andere lokale media.

Fair_trade_2

2. Winkels en horeca: er moeten in minstens vijf winkels minimum twee Fairtradeproducten beschikbaar zijn en in minstens drie horecazaken Fairtradeproducten worden geserveerd. Momenteel ondertekenden zes winkels en vier horecazaken een 'verklaring op eer'.

Img_0450 3. Bedrijven en organisaties: reeds één bedrijf en twaalf organisaties ondertekenden de 'verklaring op eer'. Enkele anderen zijn nog in de running. Nog meer bereidwilligen zijn uiteraard altijd welkom.

4. Aandacht in de media: via 'Kijk op Wetteren' en de lokale pers wordt de nodige media aandacht verkregen.

5. Trekkersgroep: er werd vanuit de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS) een trekkersgroep opgericht. Deze raad zal na het behalen van de titel instaan voor de continuïteit van de Fair Trade gemeente en verantwoordelijk zijn voor een jaarlijkse beoordeling waaruit dient te blijken dat de gemeente nog steeds aan de zes criteria voldoet.

Zuil

6. Duurzame productie en consumptie: daartoe dient een nieuw initiatief te worden gelanceerd dat duurzame productie en consumptie van voedingsproducten thuis, op de werkvloer en op openbare plaatsen aanmoedigt.

Img_0468

Voor volgend jaar staan activiteiten met scholen en jeugdbewegingen gepland, oktober wordt de Fair Trademaand met héél wat activiteiten. Wetteren mag zich dus bijna Fair Trade gemeente noemen.

Img_0470_3 

Neem ook een kijkje op de website van Fair Trade Wetteren

Bron: Fair Trade Wetteren      Foto's: Christine Eloot

Fairtrade trekkersgroep present op de Wetterse kerstmarkt

Vereniging_2

Fair_trade Op zaterdag 13 december is de fairtradetrekkersgroep present op de Wetterse kerstmarkt. Je kunt ze vinden in de Stationsstraat ter hoogte van de decoratiezaak Winckels.

Om 15 uur geven ze een persmededeling en ontvangen ze de leden van de gemeenteraad. De trekkersgroep zal samen met het gemeentebestuur een mobiele infozuil onthullen met de nieuwste gegevens over eerlijke handel in Wetteren.

Tevens maken ze bekend dat we in Wetteren reeds 5 van de 6 criteria behaald hebben! De Wetterse handelaars, bedrijven, organisaties en de school die reeds 'verkocht' zijn aan 'Eerlijke handel' worden vermeld op deze zuil. Dankzij hen zal Wetteren binnenkort de titel van 'Fairtrade gemeente' behalen.

Wesley Poelman: 'Zonder hen zouden wij vandaag echt nog nergens staan. Tussen 14u en 17u worden passanten voorzien van gratis Max Havelaar gelabelde proevertjes die verkrijgbaar zijn in Wetteren. Om de dorstigen te laven schenken wij, dankzij Peter Verheyen, van De Goede Aarde, rond 15 uur gratis (h)eerlijke Mojito's. Er wordt ook een heuse quiz georganiseerd waar de hoofdprijs niet van de minste is; namelijk een (h)eerlijk etentje voor 6 personen in de Green Note ter waarde van 100 €. De 2de prijs is een delicatessenmand ter waarde van 40 Eur en de 3de prijs een delicatessenmand ter waarde van 20 €'.

Neem ook eens een kijkje op de website van Fairtrade Wetteren.

Bron: Wesley Poelman

Oudere berichten:
> Wetteren aan de Schelde
> LDD & Respect nodigen uit
> Curieus organiseert drie activiteiten
> Rogeetjen
> Volgende week is het zo ver: de koers passeert in Wetteren
> Wetterse Uitzet
> Komaan Wetteraars, help eens een handje!
> Inschrijven voor de quiz 'Wetteren Dorp Van De Ronde' kan nog tot 2 maart
> Zondag 22 februari is nationale wandeldag
> Binnenkort 'The Birds' van Hitchcock in Wetteren?
> Wetteren heeft drie finalisten in 'Beste speler' 2009
> Anne Marie Hoebeke pleit voor een betere aanpak duivenoverlast
> AGB houdt geen rekening met mindervaliden volgens Piet Van Heddeghem
> SnoWhites treden op in Lede
> Activiteiten Wetterse jeugdverenigingen
> Infoavond: Fair Trade, wat, hoe en waarom
> 'Curieus' nodigt uit
> Inschrijven voor De Ronde Van Vlaanderen quiz kan nog t.e.m. 2 maart
> Gemeenteraad 18 februari
> Carnaval in Wetteren

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Wetteren blogt

  • Marc Poelman blogt over Wetteren.

    Marc (°1955) is geboren en getogen in Wetteren en werkt in een grote Gentse autofabriek waar hij de kwaliteit van het spuitproces opvolgt. Zijn hobby's zijn reizen, film, lezen en de natuur. Hij houdt van stevige rockmuziek, zodat je hem geregeld op een optreden kunt tegenkomen.

Zoeken

Nieuws uit wetteren

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!