Home  Regio  wetteren  wetteren blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Wetteren?
Laat het weten aan:
Marc
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Rechtvaardige Rechters zaten in Den Blakken

Het weer was zondagnamiddag te slecht om een hond door te jagen... Regen met bakken, donder, kil en grijs. Toch kwamen 20 moedigen naar de zoektocht naar De Rechtvaardige Rechters. Na een tocht van 2 uur en in apocalyptische omstandigheden, was het uiteindelijk TRUUS DE SMET die in de tuinen van Den Blakken, in een heel oude en vervallen ijskelder, het paneel vond. Hieronder alvast een impressie...
Tocht2Tocht4Tocht11Tocht12Tocht1Tocht3Tocht6Tocht9Tocht5Tocht14Tocht15

Fietsen, ook zonder voorkennis?

Regio_zoektochtlamgods_gr

"Is het echt nodig, dat we alle tips die de voorbije dagen verschenen, ook allemaal gevolgd hebben?", vragen nogal wat mensen me. "We kunnen zondag toch ook komen zonder voorkennis?"

Natuurlijk, iedereen kan meedoen! Er is eigenlijk geen enkele voorkennis vereist! De tips die we de voorbije dagen gegeven hebben, zullen misschien wat helpen, maar zeker is dat niet.

Zondag worden immers de echte tips gegeven én die heb je écht wel nodig om de vindplaats te bereiken. Het wordt dus fietsen - over heel doenbare afstand - van plek naar plek, daar worden rebussen en zo opgelost. En wie dan alle stappen juist gezet heeft, zal zeker en vast de weg naar de vindplaats ontdekken.

Kortom: plezier gewaarborgd!

Tot zondag...

Een samenwerking tussen Het Nieuwsblad, de gemeente Wetteren en webschrift.be


De zoektocht komt dichterbij!

Regio_zoektochtlamgods_gr

Het is even rustig geweest op onze blog. Maar dat heeft een goede reden: achter de schermen is, samen met de toeristische dienst van de gemeente Wetteren, keihard gewerkt aan de zoektocht naar het verdwenen paneel van het Lam Gods.

De Rechtvaardige Rechters zitten nu nog altijd achter slot en grendel. Het paneel is in goede handen, wees daar maar zeker van! Zondag wordt het naar onze ultieme vindplaats gebracht!

Maar ondertussen hebben we achter de scherm hard gewerkt om de tocht héél aantrekkelijk te maken. Stijn Vandeplas van de dienst Toerisme zorgde ervoor dat de verschillende mensen die op de verschillende stopplaatsen wonen (of wie weet: iets uitbaten...) enthousiast meewerken.

Wie zondag meefietst, brengt best zijn goed humeur mee, een goed gevoel voor cijfers en letters (maar het wordt zeker niet moeilijk!) en wat culturele kennis. En dan natuurlijk een goede speurzin.

Nog even praktisch:

* verzamelen om 14 uur aan de bib, op de Markt in Wetteren
* alle deelnemers schrijven zich in voor de tocht (deelnemen is op eigen risico)
* de deelnemers krijgen een "deelnamepolsbandje": is dé herkenning van de deelnemer
* de belleman heet u van harte welkom
* u krijgt een tip om te vertrekken naar de eerste stopplaats
* op de eerste stopplaats maakt u een rebus, die leidt u naar de tweede stopplaats
* daar krijgt u een tweede opdracht, met cijfers en letters, die leidt nu naar de derde stopplaats
* op de derde stopplaats gaat u op zoek naar dé ultieme tip om naar de vindplaats te rijden

Als u op de juiste plaats ben aangekomen, dan hebt u nog even werk: de Rechtvaardige Rechters geven hun geheim niet zomaar prijs.

Het wordt een aangename tocht, met heel mooie prijzen!

Alvast nog een TIP

Nog een korte tip: "Vindt u het ook zo spannend op het doek?"

Heb je vragen? Stuur ze ons op wetteren@nieuwsblad.be 

De zoektocht naar De Rechtvaardige Rechters is een samenwerking van Het Nieuwsblad, de gemeente Wetteren en webschrift.be

De vijfde tip!

Regio_zoektochtlamgods_gr

Vandaag is het zondag, we houden het rustig. Een kort bericht, met een korte tip!

TIP 5:

"Mooi weer maakt alles nog zo leuk..."

Heb je vragen? Het adres is gekend: wetteren@nieuwsblad.be 

Vierde tip in onze zoektocht naar De Rechtvaardige Rechters

Regio_zoektochtlamgods_gr


De zoektocht is blijkbaar volop begonnen! Nogal wat mensen zijn zich in alle stilte, maar héél gedreven aan het voorbereiden, lijkt me. De vragen op straat, via gsm, sms en mail blijven binnenkomen. Goed zo!

Sommigen denken echt wel in de goede richting, anderen zitten er compleet naast. En ook hier is de gouden regel: KISS! Ja, hoor: Keep it Stupid Simple!

Of Stijn Vandeplas, de man van de dienst Toerisme en Evenementen van de gemeente Wetteren, de volgende dagen nog veilig over straat kan lopen, weten we niet. Hij zal in de gaten gehouden worden, wees daar maar zeker van! Is hij op weg met het grote pak? En waar gaat hij naar toe?

Maar misschien heeft hij er wel helemaal niets mee te maken? Is het misschien schepen van Toerisme Lieve De Gelder die met het pak op stap gaat? Wie weet...

In ieder geval: mensen vragen ons of ze nu al naar de vindplaats kunnen. Voor mijn part doen ze dat! Geen enkel probleem! Maar, er is een grote MAAR:

* Waar is de vindplaats? Zijn ze zo zeker van hun stuk?
* Het paneel is er nog niet! Dat moet nog in alle geheimzinnigheid naar de vindplaats gebracht worden!

TIP 4:

Voor TIP 4 duiken we nog eens in de cijfers. Ik geef alleen dit mee: 7,6 + 300 meter.
Succes ermee!

En je weet: vragen stellen kan op wetteren@nieuwsblad.be 

Nog iets over de prijzen: op zondag 15 juni zal er een heel erg leuk, origineel geschenk zijn! In de wandelgangen wordt nu al gesproken over een collector's item: alleen daarvoor zou je afzakken naar de zoektocht, vanaf 14 uur aan de bib, De Poort, Markt in Wetteren.

Tot morgen, voor de volgende tip!

Derde tip over de Rechtvaardige Rechters

Regio_zoektochtlamgods_gr

Neen, beste mensen, we geven géén tips over de vindplaats! Je mag ons alles vragen over de zoektocht, maar niet over de plaats waar we op zondag 15 juni het paneel van de Rechtvaardige Rechters zullen verstoppen, samen met de medewerkers van de toeristische dienst van de Wetteren.

Want dat gebeurt nu wel: jullie spreken me aan op straat, sturen sms-berichten, telefoneren of sturen mails. En dikwijls hopen jullie dat ik me misspreek, natuurlijk!

Maar dat zal niet gebeuren. We houden het stil tot zondag 15 juni. Wie de tips hier blijft volgen, zal natuurlijk met flink wat voorkennis verschijnen aan De Poort op de Markt. Daar moet u om 14 uur zijn om te vertrekken naar het eerste tussenstation!

TIP 3!

We doen de tocht met de fiets. En iedereen kan deelnemen! Dat betekent dus, met andere woorden, dat we geen reuze-afstanden zullen afleggen. En tiens, nu ik het hier neerschrijf: "reuze-afstand". Heeft Wetteren geen prachtig reuzenkoppel? Dacht het wel! Of heeft dat er nu net weer helemaal niets mee te maken...

Vraag maar raak! Dat kan op wetteren@nieuwsblad.be 

In ieder geval: sommige mensen die zich nu al voorbereiden op de zoektocht, hebben de juiste denkpiste te pakken. Dat mag ik wel verklappen!

En intussen wordt het prijzenpakket steeds aantrekkelijker! Dus: tot zondag 15 juni!

De tweede tip in onze zoektocht naar De Rechters

Regio_zoektochtlamgods_gr"Of de cijfers in onze eerste tip iets te maken hadden met een datum?" vroegen de mensen me op straat. "Of hebben ze iets te maken met een afstand?"

Neen, dus. Dat is zeker niet het geval. Er was wel iemand - onder de heel cryptische naam Dalivio - die aardig in de buurt kwam met zijn gerichte vragen! Of het iets te maken heeft met een huisnummer, vroeg hij zich af.

En dat klopt wel: wie alle cijfers bij mekaar optelde, kwam aan "20". En die "20" heeft heel veel te maken met de drie stopplaatsen op 15 juni!

Maar genoeg over de vorige tip...

HIER IS TIP 2!

Wetteren staat natuurlijk niet alleen gekend als de gemeente van de (vermoedelijke) dief van De Rechtvaardige Rechters. De gemeente heeft ook nog andere pijlen op haar boog. Als je goed nadenkt, en een andere troef van de gemeente zoekt, kom je weer een eind verder.

Je weet: vragen zijn welkom op wetteren@nieuwsblad.be 

Hou in ieder geval 15 juni, vanaf 14 uur vrij in de agenda! Dan heeft de echte zoektocht plaats, te vertrekken aan de bibliotheek, in het centrum van Wetteren.

De eerste tip in onze zoektocht!

Regio_zoektochtlamgods_gr

Op 15 juni gaan we op zoek naar het verloren gewaande paneel van De Rechtvaardige Rechters! Dat wordt een zoektocht in de straten van Wetteren en de buitenwijken van de gemeente. Om er zeker van te zijn dat u een van de prijzen die aan de zoektocht verbonden zijn, kan winnen, moet u:

* om 14 uur verzamelen aan de toeristische dienst van de gemeente (Markt - aan de bibliotheek)
* met de fiets zijn!
* drie vragen beantwoorden op drie verschillende plaatsen op het traject
* met de oplossing op deze drie vragen spoedt u zich dan naar de vindplaats van De Rechtvaardige Rechters. Wie de drie vragen juist beantwoord heeft, komt sowieso op de plaats terecht!


We gaan vanaf vandaag TIPS geven, die u zullen helpen om de plaats te vinden. Dat is mooi meegenomen voor wie de blog volgt.

Er zijn 2 manieren om meer te weten te komen:

* u reageert hier op de blog, geeft zelf tips, doet suggesties, stelt vragen, treedt in contact met andere mensen die op zoek willen gaan naar de Rechtvaardige Rechters.

* u stelt op wetteren@nieuwsblad.be  een vraag over de tips die we u geven. U krijgt dan een persoonlijk antwoord, met "Ja" of "Neen". OPGELET: we geven geen antwoorden op rechtstreekse vragen als "Zit het paneel misschien in de kerk?". We antwoorden wel op vragen als: "Zie ik het van op de straat?"

DIT IS ONZE EERSTE TIP!!!

Het echte paneel van De Rechtvaardige Rechters werd uit de Sint-Baafskathedraal in Gent gestolen in de nacht van 10 op 11 april 1934. Als u alle cijfers in de vorige zin (dus 1, 0, ....) bij mekaar optelt, krijgt u een getal. Hebt u het? Goed zo! Want dit getal zegt veel over de drie plaatsen die u tijdens de zoektocht zal moeten bezoeken!!!

Reageren maar!

En zoals gezegd: er zijn mooie prijzen te winnen op zondag 15 juni!

Rechtvaardige Rechters op 15 juni terecht!

Regio_zoektochtlamgods_gr

Het nieuws is nu definitief: op 15 juni zal het verdwenen paneel uit Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck tercht zijn! Die zondag wordt in een nietsontziende zoektocht met man en macht gezocht, tot De Rechtvaardige Rechters gevonden zijn...

Die dag worden alle speurneuzen immers om 14 uur in het centrum van Wetteren verwacht voor een schitterende zoektocht die georganiseerd wordt door uw krant, in samenwerking met de gemeente Wetteren.

Hoe gaat alles in zijn werk?

* Het spreekt voor zich dat het om een ludieke, spannende, eigenzinnige, speelse en plezante tocht zal gaan.

* De volgende dagen zal u op geregelde tijdstippen tips krijgen om de vindplaats te ontdekken. Het is zaak om deze blog zo goed en zo vaak mogelijk te bezoeken.

* Na een dag verdwijnt elke tip immers van de site. Hij wordt dan telkens vervangen door een volgende tip. Wie een tip mist, kan natuurlijk wel nog meespelen, maar mist (misschien) essentiële informatie.

* Elke dag kan er via wetteren@nieuwsblad.be  een vraag gesteld worden rond de tip. Uw dienaar zal daarop met JA of NEEN antwoorden. OPGELET: vragen over specifieke plaasten (zoals: zit het paneel misschien in de kerk?) worden niet beantwoord.

* Op 15 juni worden in Wetteren (de plaats waar dit zal zijn wordt later bekend gemaakt) nog 3 onmisbare tips gegeven. OPGELET: de bewezen antwoorden op die vragen zijn echt noodzakelijk om mee te kunnen zoeken.

* Die namiddag zullen de deelnemers aan de zoektocht sowieso een paneel van de Rechtvaardige Rechters vinden, op een welbepaalde plaats in Wetteren!

* Er zijn schitterende prijzen aan de wedstrijd verbonden!!

IEDEREEN VAN HARTE WELKOM.

DE EERSTE TIP VOLGT AL HEEL SNEL! HOU DE BLOG IN DE GATEN!!

Rechtvaardige Rechters toch nog in Wetteren!

Regio_zoektochtlamgods_grVerrassend en verbijsterend nieuws bereikt ons over De Rechtvaardige Rechters: het al lang verdwenen paneel uit de beroemde triptiek van de gebroeders Van Eyck zou dan toch nog altijd ergens in Wetteren zitten!

De geruchten deden al een tijdje de ronde, maar de laatste weken en dagen werden ze almaar hardnekkiger: de Rechtvaardige Rechters zouden dan toch nog altijd in Wetteren zitten.

Zoals al voldoende gekend verdwenen in de nacht van 10 april 1934 twee panelen uit Sint-Baafs in Gent. Enige tijd later werd één paneel terugebezorgd. Over De Rechtvaardige Rechters ontstond een drukke correspondentie tussen het bisdom en een zekere D.U.A.

Niemand wist wie dat was, tot - op een vergadering in Dendermonde - Arsène Goedertier uit Wetteren onwel wordt. Hij kan nog net zeggen: "Ik alleen weet waar dat paneel zit". Maar hij sterft voor hij de vindplaats kan meedelen. Is hij de dief? Handelde hij in opdracht? Of was hij gewoon een fantast?

De mythe was geboren, nooit werd het paneel teruggevonden. Vele tientallen amateurdetectives zijn op zoek gegaan.

Nu blijkt dat De Rechtvaardige Rechters dan toch in Wetteren zouden zitten?

Rond 8 juni zou er veel meer nieuws bekend gemaakt worden...

Het wordt spannend aftellen tot dan!

Hebt u een idee waar het zou kunnen zijn? Hebt u hints? Laat het ons weten!

Oudere berichten:
> Wetteren aan de Schelde
> LDD & Respect nodigen uit
> Curieus organiseert drie activiteiten
> Rogeetjen
> Volgende week is het zo ver: de koers passeert in Wetteren
> Wetterse Uitzet
> Komaan Wetteraars, help eens een handje!
> Inschrijven voor de quiz 'Wetteren Dorp Van De Ronde' kan nog tot 2 maart
> Zondag 22 februari is nationale wandeldag
> Binnenkort 'The Birds' van Hitchcock in Wetteren?
> Wetteren heeft drie finalisten in 'Beste speler' 2009
> Anne Marie Hoebeke pleit voor een betere aanpak duivenoverlast
> AGB houdt geen rekening met mindervaliden volgens Piet Van Heddeghem
> SnoWhites treden op in Lede
> Activiteiten Wetterse jeugdverenigingen
> Infoavond: Fair Trade, wat, hoe en waarom
> 'Curieus' nodigt uit
> Inschrijven voor De Ronde Van Vlaanderen quiz kan nog t.e.m. 2 maart
> Gemeenteraad 18 februari
> Carnaval in Wetteren

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Wetteren blogt

  • Marc Poelman blogt over Wetteren.

    Marc (°1955) is geboren en getogen in Wetteren en werkt in een grote Gentse autofabriek waar hij de kwaliteit van het spuitproces opvolgt. Zijn hobby's zijn reizen, film, lezen en de natuur. Hij houdt van stevige rockmuziek, zodat je hem geregeld op een optreden kunt tegenkomen.

Zoeken

Nieuws uit wetteren

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!