Home  Regio  zelzate  zelzate blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Zelzate?
Laat het weten aan:
Danny
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

TV antennes verdwijnen

Antennekijkers opgelet, binnenkort verandert het televisielandschap in Vlaanderen en Brussel. Tenminste als je nog steeds analoog tv kijkt via een antenne, want vanaf 3 november 2008 zal het niet meer sneeuwen op je tv. Dan wordt er overgeschakeld van analoge uitzendingen via de antenne naar digitale signalen.

Op die manier wordt plaats gemaakt in de ether, krijgen we een beter beeld en geluid en ontstaan nieuwe mogelijkheden zoals themakanalen, mobiele televisiediensten, noem maar op. Wie zijn favoriete afleveringen wil blijven volgen, zal dus moeten overstappen naar een ander systeem.

Natuurlijk zijn er tal van alternatieven beschikbaar ter vervanging van de antenne, waaronder de kabel, digitaal, digitaal via de telefoonlijn of satelliet.

Lees meer op deze website .

Met de peutertjes naar de Brandweer

Gisterenmiddag zijn de flinke peuters van OCMW-kinderdagverblijf 'Pinnemuts' op bezoek geweest in de plaatselijke brandweerkazerne. In een heel grote garage stonden ze dan ook vol van verbazing te kijken naar tal van indrukwekkende en gigantische brandweerwagens. Echte brandweermannen gaven vakkundig en kindvriendelijk een rondleiding door de gebouwen.

Na de rondleiding konden ze plaatsnemen in één van de brandweerwagens. Met behulp van een speciale ladderwagen mochten ze ook heel hoog de lucht in en zagen ze de daken van de kazerne en aanpalende huizen.

Ook de brandweerboot werd niet vergeten en de peuters deden alsof ze een boottocht maakten op het zeekanaal. De aanwezige brandweermannen Ive en Steven zorgden ook voor een heel leuk spelletje. 
Vrijwel alle kindjes mochten immers een grote brandweerspuit vasthouden en vanop een
zekere afstand 4 kleurrijke balletjes op kegeltjes wegsproeien !

Tot slot maakten de brandweermannen Ive en Steven nog een heuse en onvergetelijke rondrit
met 2 reuzegrote brandweerwagens door de gemeente.  Alle kindjes tekenden present voor
dit spectaculaire ritje en genoten met volle teugen van het sirenelawaai en de felblauwe
flikkerlichten.

Het werd een heel leuk en leerrijk uitstapje voor de kleintjes.

Pi5send9 Pi5send2
Pi5send10 Pi5send1

Chiro 'Brug' feest de pannen van het dak

Vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 oktober was er heel wat te doen in de tent naast het gemeentehuis.
Chiro Brug organiseerde een feestweekend ter gelegenheid van hun 55e verjaardag.

Op vrijdagavond was er dan ook in een grote tent naast het gemeentehuis een passende start met receptie voor alle oud-leiders, leden en sympathisanten. Na toespraken van Steven Vermeire, voorzitter van de VZW en pastoor Willy Vernimmen, kwam de sfeer er in met de covergroep Dirk De Vriendt en Bluesfriends. Het werd nog een lange en gezellige avond met het ruim opgekomen publiek.

Steven_vermeire_2Publiek

foto's Luc Colleman

Zaterdagavond was het big party op Summerswitch. De tent liep tegen 23 uur aardig vol, en rond middernacht was het zelfs drummen voor een goed plaatsje. Pluspunt was dat de feestgangers een uur langer konden feesten door de overschakeling naar winteruur. De foto's zijn binnenkort te bekijken op de website van de chiro .

Zondag was het dan de beurt aan de kleinsten. Ze konden naar hartelust spelen in het indoor speelstadje dat in de tent was aangelegd. Opnieuw een goed gevulde tent, met als hoogvlieger het optreden van Ellen Dufour (Kids Top 20). Chiro Brug kan zeker en vast terugblikken op een geslaagd feestweekend.

Ellen2 Ellen1

Foto's Luc Colleman

Mietje Stroel: waar komt ze vandaan ?

Mieke_pis Na een manneke pis duurde het nog een ganse trijd voor er ook een vrouwke pis zou bijkomen. Pas in vorige eeuw kreeg niet alleen Brussel een vrouwke pis maar ook Zelzate.

Over het ontstaan zijn er verschillende versies, van een heks die een kind betoverde in een beeld omdat het op haar stoep waterde tot een kindje dat mee werd genomen naar de slag van Ransbeke om de krijgslieden aan te moedigen.

Maar dat kindje moest nodig plassen en het gebaar dat het toen maakte zou later vereeuwigd worden als aandenken aan de slag die zegevierend besloten werd. Dan is er ook nog een verhaal van een kind dat meedeed aan de eerste kruistocht en tijdens een processie hetzelfde deed als zijn navolger nu.

Wat er ook van waar is, een 14 de eeuws document vermeldde al een stenen beeldje dat op dezelfde plaats stond en dat fontein van 'kleine Julien' werd genoemd, of in oud Vlaams 'Julianekensborre'...

Manneken pis is de oudste inwoner van Brussel en hij geniet wereldvermaardheid. Zijn garderobe bestaat uit meer dan 400 stuks. Het beeldje werd ook herhaaldelijk gestolen.

Zo werd het ook in 1745 ontvreemd door Engels soldaten. Na verloop van tijd werd het teruggevonden in Geraardsbergen. Na een verbroedering tussen beiden steden ontving Geraardsbergen een afgietsel van het beeldje dat daar nu nog steeds staat.

Al beweert Geraardsbergen dat hun beeldje reeds uit 1459 dateert.

België heeft dus in feite twee beeldjes van manneke pis: één te Brussel en één te Geraardsbergen.Welk beeldje echt het oudste is, is dus moeilijk te achterhalen..

Special: de geschiedenis Halloween uit de doeken gedaan

Halloween_2Halloween is een feestdag die vooral in Ierland, het Verenigd Koninkrijk,de Verenigde Staten en Canada gevierd wordt.

Op 31 oktober verkleden kinderen
zich en bellen als het donker wordt aan bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes, en roepen "trick or treat" (de keuze gevend tussen een plagerijtje uithalen of een versnapering krijgen). De bewoners geven de kinderen dan snoepjes.

Jonge volwassenen gaan soms naar Halloweenfeesten.Ook in zelzate is Halloween zeer in trek. Lees alvast meer over Halloween en bekijk later
de foto's

Lees verder

Omschakeling naar winteruur

Niet vergeten om in de nacht van zaterdag 25/10 op zondag 26/10
de klok 1 uur terug te draaien, 3 uur wordt dus 2 uur. Goed nieuws
voor de feestgangers, slecht nieuws voor wie die nacht moet werken.

Vereniging in de kijker: Harmonie Noorderlicht

Verenigingindekijker_gr

Harmonie Noorderlicht viert dit jaar haar8_2
75- jarig bestaan.

Voor dit jubileum geven ze op zaterdag
25 oktober een jubileumconcert in COC De brug, Assenedesteenweg, om 20.00 uur.

Voor de geïnteresseerden, over hoe het
allemaal begon, lees meer hieronder.

                                                                           

                                                   Foto: www.harmonienoorderlicht.be

Lees verder

Sluitingsdagen van politie wijkbureaus

Sorrygesloten Aangezien de feestdagen van november en de eindejaarsperiode dichterbij komen, wil onze wijkmanager, commissaris Brenda Clemminck, langs deze weg de regeling voor het onthaal in de wijkbureaus kenbaar maken.

Wat in noodgevallen? Op ieder moment, dag en nacht,
zijn interventieploegen op het terrein aanwezig. Zij
kunnen in dringende gevallen opgeroepen worden via het
noodnummer 101.

Download sorry-gesloten.pdf

Halloween snoeptocht door wijk Wittouck

Buurtcomité Wittouck organiseert op vrijdag 31 oktober om 19.30u
een Halloweensnoeptocht door de straten van de wijk "Wittouck"

De kinderen moeten vergezeld zijn van één der ouders en het aantal
wordt beperkt tot 100.

De tocht kent al jaren een groeiend succes. De kinderen worden
voorzien van lichtgevende gadgets, er wordt halt gehouden op het
Europaplein voor een gratis pannenkoek en chocolademelk geschonken
door Willy Maes en zijn Vereniging voor openluchtfeesten en spelen.

Na het beëindigen van de tocht is er een drankje en animatie voor
de kinderen. Kinderen van leden betalen 2 euro bij inschrijving
maar krijgen ze terugbetaald bij aanwezigheid.
Kinderen van niet-leden betalen 3 euro voor de onkosten.

Inschrijven voor 27 oktober in Café-Feestzaal "The Club" Cesenaticolaan 2
te Zelzate, telefonisch te bereiken op 09/342.81.50

Leerlingen St-Laurensinstituut naar de Marollen

Tien leerlingen van het Sint-Laurensinstituut, campus Middelares te Zelzate, komen op donderdag 23 oktober 2008 op een wetenschappelijk manier kennis maken met de Brusselse volkswijk de Marollen. In het kader van de Vlaamse Wetenschapsweek organiseert de HUB (Hogeschool-Universiteit Brussel) een bezoek aan de Marollen.

De deelnemende scholieren maken kennis met het leven in deze bijzondere buurt. Meer specifiek zullen ze de socio-economische aspecten van de Marollen bekijken en hun bevindingen op een wetenschappelijk manier in kaart brengen.

Wetenschap kan verrassend, verwonderend en vernieuwend zijn. Dat kunnen scholieren zelf ontdekken tijdens de Vlaamse Wetenschapsweek.

Op de verschillende campussen van de HUB (Hogeschool-Universiteit Brussel) worden tal van workshops georganiseerd waarbij leerlingen van het secundair onderwijs kunnen proeven van wetenschappelijk of praktijkgericht onderzoek. De Wetenschapsweek motiveert jongeren om later voor een wetenschappelijke of een technische studierichting te kiezen.

De Marollen anders bekeken: Een van de door de HUB georganiseerde activiteiten is een bezoek aan de Marollen op donderdag 23 oktober 2008. Leerlingen van het Sint-Laurensinstituut, campus Middelares uit Zelzate zullen cartografisch en via digitale beelden de omgeving en het leven in de Marollen in kaart brengen.

Zo zullen ze de interculturele leefwereld en de renovatie van het gebied onder de loep nemen, maar schenken ze ook aandacht aan de stedelijke natuur. Die stedelijke natuur laat zich namelijk zien wanneer de specifieke bio-indicatoren geobserveerd en bestudeerd worden.

Hun bevindingen kunnen de scholieren op een wetenschappelijke manier verwerken door kennis te maken met de domeinspecifieke softwarepakketten.

Wetenschap in de kijker: Tijdens de Vlaamse Wetenschapsweek zijn scholieren wetenschapper voor één dag. Ook de HUB zet haar deuren wagenwijd open voor leerlingen van de 2de en 3de graad van het secundair onderwijs.

Binnen een brede waaier aan praktische workshops maken de jongeren o.a. kennis met medische meetapparatuur, Basic Life Support, Ecoman, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, de ecologische voetafdruk of montagetechnieken.

Meer informatie over de Vlaamse Wetenschapsweek vindt u op de website www.wetenschapsweek.be.

Oudere berichten:
> Opgelet: Alcoholcontroles
> Zelzate haalt slag thuis bij Staten Generaal Ruimtelijke Ordening Oost-Vlaanderen
> Voetbal: KVV in de laatste rechte lijn in 2de Provinciale
> ZRO heeft een gloednieuwe uitzendstudio in de brughuizen.
> ZVK De Katte nu wel heel dicht bij de titel
> Flitsen op Fruit your night
> Paul Tollenaere benoemd tot Ereschepen van Zelzate
> Geflitst: Sporten in Zelzate
> Carnaval in KDV Pinnemuts
> Overzicht activiteiten Middenschool Zelzate
> Voetbal: Oefenwedstrijd KFC Eeklo (1ste prov.)-KVV (2de prov.) 0-0
> Late nieuwjaarsreceptie voor personeel Gemeenteschool
> Voetbal: De jeugd van KVV
> HELP: een groen ei
> Agenda gemeenteraad 24 februari
> Ga naar een voorstelling met Bart Peeters
> Uitgebreid verslag KVV-Ursel 0-3
> Judo: Belgisch Kampioenschap levert brons op voor Fibe De Pauw
> Moet de pensioenleeftijd omhoog in België ?
> Sponsorrit van WTC De Katte

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008

Zelzate blogt  • Danny De Meyer blogt over Zelzate.

    Danny is geboren te Gent en vader van twee kindjes. Zijn grootste passie is fotografie. Momenteel houdt hij zich vooral met modellenfotografie bezig, en met het vastleggen van evenementen in Zelzate.
    Daarnaast kijkt Danny ook graag voetbal of speelt hij World of Warcraft. Danny is ook een grote fuifganger: niet om te fuiven zelf, maar om foto's te nemen en eens buiten te zijn met vrienden en een pintje te drinken.

    Koen is een 40-jarige geboren en getogen Zelzatenaar. Hij woont samen met zijn vriendin Anneke en heeft 2 zonen, Tibo (°1998) en Tias (°2008). Als schrootkeurder verdient hij zijn boterham bij ArcelorMittal Gent en daarnaast heeft hij een heel druk sociaal leven. Sport is zijn grootste passie. Dat gaat van fervent supporter van zowel KVV Zelzate als Club Brugge tot uren voor de TV zitten kijken naar alles wat met sport te maken heeft. Ook in sporthallen kent hij zijn weg. Hij is lid van het Gemeentelijk Feestcomité, voorzitter van 't FortComité en durft zijn vriendin wel eens te verwaarlozen door achter de PC te zitten. Websites maken zoals www.kvvzelzate.info is dan ook een grote hobby van hem.

Zoeken

Nieuws uit zelzate

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!